Annonce
Læserbrev

Hoteller og restauranter: Vi råber på hjælp

Læserbrev: Restauranter, cafeer og hoteller er i knæ! Trods regeringen og Folketingets hjælp er det er ikke nok. Der er brug for en særlig indsats, hvis hotel- og restauranterhvervet skal tilbage på et rentabelt niveau efter den 9. juni, hvor regeringens hjælpepakker udløber.

Hvis HORESTA skal sørge for, at der er arbejdspladser at vende retur til, så kræver det, at vi holder hånden under de tusindvis af virksomheder, som er lukningstruede i turisme- og oplevelseserhvervet. Vi har opnået meget over få uger, og politikerne har lyttet. Men det er ikke nok.

Lige nu er uvisheden den allerværste. Vi håber langsomt at kunne åbne igen efter påske, men vi ved ikke, om vi kan genansætte alle de medarbejdere, vi desværre har været nødt til at afskedige og hjemsende.

Økonomien og den ulige konkurrence med vores nærmarkeder, Sverige, Norge og Tyskland er en stor udfordring for hoteller, konferencecentre og restauranter i Syddanmark. I Tyskland betaler man nemlig en langt lavere moms, 7 pct. på hoteller og 19 pct. på restauranter, og virksomheder der ligger forholdsvis tæt på grænsen, tager gerne turen for en lavere pris.

Vi håber inderligt, at danske virksomheder går sammen i fællesskab for at støtte op om danske virksomheder og varer, når dagligdagen vender retur. I Sverige er momsen for hoteller 12 pct. og i Norge har man netop sat den ned til 8 pct.

HORESTA foreslår, at man sætter momsen på hoteller og restauranter ned til 8 pct., så vi får ens rammevilkår i forhold til vore tre største turistmarkeder.

Vi må forvente at vore naboer sætter alle sejl til, når vi kommer i gang igen, og derfor foreslår vi også, at statens midler til turisme tredobles, herunder at kommunerne gør det samme ved at tredoble tilskuddet til de regionale turismeselskaber.

Påsken er nu også blevet inddraget, og for mange virksomheder har de dermed måtte vinke farvel til et omsætningsboom og startskuddet til det syddanske erhvervs højsæson, hvor mange nyder påskefrokoster på restauranterne eller den første is fra iskiosken i vores strandferiebyer eller få overnattende gæster på vores skønne hoteller, campingpladser og vandrerhjem.

Der kommer en tid efter den 9. juni, hvor situationen for erhvervet stadigvæk er katastrofal. Den seneste medlemsundersøgelse af HORESTA viser, at hver femte virksomhed føler sig truet af permanent lukning som følge af krisen. Der er mange virksomheder, som risikerer at bukke under. I Syddanmark har 23,2 pct. af medlemmerne allerede sagt farvel til medarbejdere og 13,1 pct. forventer at afskedige inden for kort tid.

Alt i alt taler disse tal deres eget meget tydelige og kedelige sprog.

Og det er ikke bare omsætning, der forsvinder. Det er også eksport. Dansk turisme skabte alene i højsæsonen (1/4 – 1/9) 2019 en omsætning på 36 milliarder fra udenlandske turister. Alene i Region Syddanmark udgør det samlede turismeforbrug årligt mere end 25,6 mia.kr. Vi forventer en meget stor vækst i antallet af danske turister, men de vil langt fra kunne erstatte det tab, vi risikerer at miste på udenlandske turister. Derfor skal der gøres noget.

Når vi åbner Danmark op igen, har historien vist, at hotel- og restauranterhvervet rejser sig væsentligt langsommere end andre erhverv, og der er brug for yderligere initiativer. Og konkurrencen med nabolandene vil blive yderligere intensiveret, især i Syd- og Sønderjylland.

Den britiske analysevirksomhed Tourism Economics har vurderet, at det globale turismeerhverv først er tilbage på før-krise niveau i 2022. Dog kun hvis corona-krisen er overstået på fem måneder. Erfaringerne fra finanskrisen viste, at det tog to år for restauranterne at nå samme niveau som før krisen og fire år for hotellerne. Effekten af denne krise er uden sidestykke og ser allerede nu ud til at blive langt værre end de tidligere kriser til sammen.

HORESTA foreslår på den baggrund en genopretningspakke med målrettede tiltag for turisme- og oplevelseserhvervet:

1) Forlængelse og udvidelse af kompensation

2) Afgiftsfritagelse i 2020 og 2021 (energiafgifter og ejendomsafgifter)

3) Nedsat momssats på 8 pct. for hoteller og restauranter

4) Tredobling af markedsføring af dansk turisme

5) En særlig turisme taskforce

Kampen for overlevelse er kun lige begyndt. Hvis vi, som region og nation, gerne vil bibeholde eller genoprette arbejdspladser til de mange ledige, så skal der være virksomheder tilbage efter krisen. Derfor skal vi skride til handling og finde nye, og flere, løsninger til et blødende erhverv. HORESTA er kommet med fem stærke initiativer til en genopretning. Nu ønsker vi os politisk mod og vilje til at implementere dem.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce