Annonce
Esbjerg

Hov, Lokalplan smuttede: Energinet overser stort industrianlæg i linjeføring

Direktør hos Ribe Biogas A/S, Anders Lydom, mener det er op til Energinet at komme med forslag til en løsning for en ny linjeføring for elmaster, efter Energinet har overset en 35 millioner kroner stor udvidelse af Ribe Biogas. Linjeføring er lagt netop der, hvor direktøren er på billedet, og selv om Energinet kendte til sagen, var det ikke en del af det netop afholdte dialogmøde i Ribe Fritidscenter. Foto: Kåre Welinder
Energinet har i forslaget til kommende linjeføring af kæmpemastermaster mellem grænsen og Idomlund overset en stor udvidelse af industrianlæg ved Ribe Biogas A/S. Fejlen skyldes, at Energinet har baseret linjeføringen på to år gamle kort fra Krak, og man indrømmer, at man har overset en lokalplan for området, og nu er ved finde alternativ linjeføring.
Annonce

Ribe: Hos Ribe Biogas kløede man sig lidt i håret og studerede det virtuelle landkort en ekstra gang, da Energinet 10. september offentliggjorde sit forslag til linjeføringen for det kommende milliardprojekt for 170 kilometer med kæmpeelmaster fra grænsen til Idomlund.

Årsagen var, at Energinets linjeføring gik direkte igennem et areal nord for Ribe Biogas, hvor biogasvirksomheden netop nu er igang med at udvide det store industrianlæg i et projekt til omkring 35 millioner kroner.

Alle tilladelser er på plads, og byggeriet er gået igang, men fordi Energinet har baseret sin linjeføring på to år gamle kort fra Krak, har man ikke opdaget udvidelsen, fordi selve byggeriet først er gået i gang efter kortenes udarbejdelse.

- Vi gjorde kort efter offentliggørelsen Energinet opmærksom på, at der var lavet en fejl. Det blev Energinet også selv hurtigt klar over, for man vendte meget hurtigt tilbage og kunne godt se, at der var et problem, forklarer direktør hos Ribe Biogas A/S, Anders Lydom.

Justeret linjeføring

I disse dage afholdes der dialogmøder i byer langs hele linjeføringen, og i perioden oktober - november 2019 vil Energinet gennemgå alle indkomne bemærkninger. Ifølge Energinets hjemmeside vil man herefter lægge den linjeføring, som man søger Miljøstyrelsen om, ud på hjemmesiden, og dette forventes at blive i december 2019.

Har man bemærkninger, skal man kontakte Energinet senest 21. oktober.

Borgermøder om linjeføringen vil herefter finde sted i foråret 2020.

Annonce

En åben snak

Vest for Ribe Biogas opfører Energinet den transformerstation, hvorfra kablerne skal graves ned og gå øst om Ribe by, og Anders Lydom forklarer, at det kan blive en udfordring for Energinet at dreje linjeføringen, fordi der er sikkerhedsafstande til Ribe Biogas, der skal overholdes, ligesom han ikke ser som en mulighed at grave kablerne ned under det nye anlæg.

- Vi synes, Energinet har ageret professionelt, åbent og hurtigt, siden vi første gang henvendte os. Kommunikationen fra deres side kan vi kun være tilfredse med, og nu tager vi en åben snak om udfordringen, for det er op til dem at præsentere en løsning, siger Anders Lydom, der undrer sig meget over, at Energinets professionelle kommunikation ikke er smittet af på selve arbejdet med linjeføringen.

- Jeg synes godt, man kunne have baseret linjeføringen på noget andet end to år gamle kort fra Krak. Den professionalisme, der normalt kendetegner Energinet, synes jeg ikke helt er tilstede her i vores område, siger Anders Lydom.

Annonce

Lokalplan smuttede

Hos Energinet indrømmer projektleder Christian Jensen, at kortmaterialet for området ikke har været helt up to date.

- Vi har været i dialog med Ribe Biogas, og vi finder en løsning. Der er en lokalplan, som er smuttet for os her, men det er fint, at vi har fanget det nu, siger Christian Jensen, der er tilfreds med, at man gøres opmærksom på problemet.

- Det kan være, vi skal justere linjeføringen tæt på Ribe Biogas eller justere kabellægningen. Den konkrete løsning har vi ikke endnu, men Ribe Biogas er et input på linje med de mange andre inputs vi får, og så kommer vi senere med et samlet, justeret bud på hele linjeføringen.

Hvorfor var det ikke en del af dialogmødet i Ribe, når I godt vidste, at det kan få stor, lokal betydning?

- Det var vi ikke klar til. De kommunikationsfolk, der var i Ribe, var heller ikke informeret om det, for det er gået hurtigt. På dette tidspunkt er der nogle, der har informationer, andre ikke har. Sådan vil det altid være, men vi vil selvfølgelig kontakte dem, det kommer til at ramme, så folk ikke bliver overraskede, når vi præsenterer en ajourført linjeføring.

Det er i det grønne område mellem mast 50 og 51, at Ribe Biogas A/S udvider deres anlæg. Kortudsnittet er fra linjeføringen på Energinets egen hjemmeside, og man vil nu ændre linjeføringen i området, der eventuelt også kan få indflydelse for kabellægningen mod syd. Foto: Energinet
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Regionalt For abonnenter

Lokale byrådskvinder modtager kommentarer og klamme billeder fra borgere

Coronavirus

Live: Højere bøder på vej - Regeringen vil piratfester til livs

Trekantområdet

Langt flere end ventet er blevet podet: Flere tusinde lagde vejen forbi midlertidigt testcenter

Annonce