Annonce
Erhverv

Farvel til tidligere ejer og goddag til kæmpe overskud

Det var Bent Møllers far, som etablerede Hamag A/S, inden Bent Møller og hans bror, Gerth Lildholdt Møller, overtog. Et generationsskifte var gennemført, da Bent Møller i foråret afhændede sine resterende 33 procent af aktierne i Hamag. Arkivfoto: Hans Chr. Gabelgaard
Rødekro-virksomheden Hamag A/S kom ud af sit seneste regnskabsår med et ekstraordinært godt resultat. Direktør og hovedaktioner Søren Lynge Nielsen er meget fåmælt om baggrunden. Han peger dog på den tidligere ejers endelige afgang fra virksomheden som hovedårsagen.

Rødekro: De er vant til at lave overskud, men det nyligt offentliggjorte årsregnskab er alligevel ét, der gør smilene ekstra brede i Rødekro. 18.954.858 kroner står der på linjen ud for årets resultat.

Det er virksomheden Hamag A/S, som laver udstyr og teknologi til servicestationer og tankanlæg, der kan glæde sig over et overskud, der er fem millioner kroner højere end året før. Det er da også i ledelsesberetningen konstateret, at "Ledelsen anser årets resultat for ekstraordinært godt".

Vi har forsøgt at få direktør og hovedaktionær Søren Lynge Nielsen til at fortælle om baggrunden for det store overskud. Af ledelsesberetningen fremgår blot, hvad overskuddet har været i de to seneste regnskabsår, og at man nu er færdig med et generationsskifte.

Generationsskiftet betyder, at Bent Møller, hvis far etablerede Hamag, helt er udtrådt af virksomheden, som Søren Lynge Nielsen nu ejer 75 procent af, mens Rene Lyngskov Kristensen ejer de resterede 25 procent.

Annonce

Den primære årsag er, at vi har gennemført den sidste del af et generationsskifte.

Søren Lynge Nielsen, direktør og hovedaktionær, Hamag A/S

Det står i ledelsesberetningen

Hvad er forklaringen på, at det er gået så ekstraordinært godt?

- Det er ligesom, der står i ledelsesberetningen, siger Søren Lynge Nielsen.

Hvad er forklaringen på, at det er gået så godt?

- Det, der står i ledelsesberetningen, siger Søren Lynge Nielsen.

Hvad er det, jeg har overset? Jeg synes ikke, der står noget særligt om det?

- Joh, siger Søren Lynge Nielsen.

Jeg vil gerne høre med dine ord, hvorfor det er gået så frygteligt godt?

- Jeg har ikke så meget mere at sige end det, der står i (ledelsesberetningen, red.). Den primære årsag er, at vi har gennemført den sidste del af et generationsskifte, siger Søren Lynge Nielsen.

Klima på dagsordenen

Klima er i den grad kommet på dagsordenen, og det betyder også noget for fremtidsudsigterne for Hamag A/S, hvis kerneforretning er brændstofdelen. Den helt store udfordring er bare, at der er politisk enighed om, at mere klimavenlige drivmidler er vejen frem, men hvilke og hvornår ved ingen.

- Vi er med på fremtidens drivmidler. Problemet er, at det er politisk styret, så vi forbereder os til fremtidens drivmidler uden at vide, hvad de består af, forklarer Søren Lynge Nielsen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Sundhedsordførere: Nu må ministeren stoppe omskæringslægen

Leder For abonnenter

Drop skattemur for virksomheder

Skatteminister Morten Bødskov (S) pønser på at indføre en skat på, at virksomhedsejere overdrager aktierne i deres selskaber til en erhvervsdrivende fond - ofte i stedet for et traditionelt generationsskifte. Og det kan med det samme slås fast, at det er en ualmindelig dårlig idé. I Danmark har vi en mangeårig tradition for netop at drive selskaber i disse fondskonstruktioner, hvor aktierne fra ejerens holdingselskab skattefrit overdrages til en nystiftet erhvervsdrivende fond, og selskaber som Danfoss, A.P. Møller-Mærsk, Novo Nordisk, Lundbeck, Carlsberg og Grundfos drives netop efter denne model. Det er aldeles uvist, hvad der foregår i skatteministeriet, for forslaget er en del af udspil, der netop skulle lokke flere virksomhedsejere til at overdrage deres livsværk til erhvervsdrivende fonde, og det skorter heller ikke på eksperter, der slår fast, at vedtages Bødskovs forslag, bliver der ikke oprettet flere af den slags ejerkonstruktioner. Til Børsen siger indehaveren af Linak Bent Jensen, at han i en tid har overvejet at overdrage sine aktier til netop en erhvervsdrivende fond, men vedtages dette forslag, sker det helt sikkert ikke. De erhvervsdrivende fonde har vist sig anvendelige i Danmark, hvor mange selskaber konkurrerer globalt. Drives virksomheden gennem en erhvervsdrivende fond, sikrer man sig eksempelvis mod at blive købt af kapitalfonde og andre kortsigtede interesser. Man kan også sikre, at hovedsæder og dermed arbejdspladser bliver i Danmark, og det har mange virksomhedsejere interesser i. Så store, at de donerer hele eller dele af deres familieformuer uden at få en krone for det. Således har eksempelvis stifteren af Blue Water Shipping i Esbjerg, Kurt Skov, for ikke så lang tid siden givet 75 procent af aktierne i sit livsværk til en erhvervsdrivende fond, hvilket sikrer, at virksomhedens hovedsæde skal ligge i Esbjerg samt at virksomheden ikke kan blive opkøbt. Vi må håbe, at et erhvervsvenligt flertal i Folketinget får retvist skatteministeren.

Danmark

Anden brøler fra myndighederne: Derfor må udskældt omskæringlæge fortsætte

Annonce