Annonce
Udland

Hr. Brexit gør klar til at trække sig tilbage fra rampelyset

Yves Herman/Reuters
Når briterne fredag forlader EU, er Nigel Farages arbejde gjort. Han vil savne dramaet, fortæller han.

Storbritanniens mest højlydte EU-skeptiker, Nigel Farage, tæller timerne, til at hans land forlader Den Europæiske Union. Når det sker, planlægger han at trække sig tilbage fra rampelyset.

Efter mere end 20 år i Europa-Parlamentet er han i disse dage ved at rydde sit kontor i hjertet af Bruxelles.

- Jeg kommer til at savne dramaet, siger han.

Den 55-årige englænder tilføjer, at han bestemt ikke vil savne Bruxelles - hjemsted for de mange EU-institutioner.

- Der er få mennesker, især i politik, som opnår deres drøm. Det har jeg på mange måder gjort, siger han.

Nigel Farage begyndte sin karriere som en politisk outsider og slutter den på toppen som en personificeret hr. Brexit.

Den tidligere finansmand var blandt grundlæggerne af det højreorienterede parti UK Independence Party (Ukip) i begyndelsen af 1990'erne.

I løbet af årene overlevede partiet et væld af skandalesager, herunder parlamentsmedlemmers tvivlsomme forbrug, beskyldninger om racisme og sexisme, interne magtkampe og Farages påståede affærer, før partiet vandt stort i 2015.

Nigel Farage trak sig som formand for partiet i 2016, efter folkeafstemningen om brexit havde leveret det resultat, han så længe havde kæmpet for: Et flertal for "leave".

Godt to år senere - i november 2018 - grundlagde han Brexitpartiet.

Men efter fredagens fejring, som markerer Storbritanniens exit fra EU klokken 23.00 lokal tid i London, vil Farage trække sig tilbage fra politik, fortæller han.

- Medmindre at Boris Johnson (den britiske premierminister, red.) laver kludder i det hele, siger han.

Nigel Farage vil fortsat følge de efterfølgende forhandlinger i kølvandet på brexit. Og han understreger, at han ikke vil trække sig tilbage fra det offentlige liv.

- Jeg vil skrive, tale og kommentere, siger han om sine planer for fremtiden.

/ritzau/dpa

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

JV mener: Der bliver brug for hjælpepakker sommeren over

Meget tyder på, at vi nu er vidne til det største og mest voldsomme tilbageslag, der nogensinde er registreret i USA. Det skrev Dansk Erhvervs cheføkonom, Tore Stramer, i en økonomisk kommentar, organisationen med hovedsæde i den gamle Børsen-bygning i København sendte ud torsdag eftermiddag. Lige ovre på den anden side af gaden ligger Finansministeriet, hvor det torsdag formiddag på et pressemøde blev slået fast, at andet kvartal i år ser ud til at blive det sorteste kapitel i dansk økonomis historie. Til sammen tegner det et dystert billede, der gør det nødvendigt, at vi i et helt usædvanlig grad står sammen om at redde, hvad reddes kan i dansk erhvervsliv. De meget omfattende hjælpepakker rækker formentlig ikke. Derfor er det fornuftigt, at den socialdemokratiske regering torsdag indledte politiske forhandlinger om et såkaldt serviceeftersyn af hjælpepakkerne. Finansminister Nicolai Wammen sagde efter pressemødet, at han kunne forestille sig en forlængelse af hjælpepakkerne til 9. juli. Men det er ikke usandsynligt, at det ikke engang er lang tid nok, hvis ikke for mange ellers sunde virksomheder dør af pengemangel. Det er desværre realistisk, at hjælpepakkerne helt eller delvist skal vare sommeren over for at få den ønskede effekt. Blandt de mange årsager er den hurtigt voksende krise i USA og den meget langsomme genåbning af Danmark. USA er vores største eksportmarked, som op imod 900.000 danske job er direkte eller indirekte afhængige af, så den amerikanske nedtur kan ramme danske virksomheder meget hårdt. Dertil kommer, at regeringen valgte den dyreste løsning, da første fase af genåbningen blev meddelt i mandags. Eksperter præsenterede regeringen for tre mulige modeller for en genåbning. Den valgte model vil ifølge tænketanken Kraka koste et månedligt tab på 14 milliarder kroner, mens mellemløsningen ville have været fem milliarder kroner billigere uden, at den nødvendigvis havde kostet flere menneskeliv.

Annonce