Annonce
Esbjerg

HTX-elever skal klædes bedre på til at starte egen virksomhed

I 2017 kom nogle HTX-elever fra Esbjerg (billedet) langt, da de udviklede en hightech-skraldespand med en hydraulisk løftestang, som kunne løfte sig op, så rengøringspersonaler ikke fik ondt i ryggen, og produktet blev solgt til en fynsk virksomhed. Nogle andre Rybners-elever udviklede et underlag, som kunne vende patienter, så de ikke fik liggesår. Igen en idé, der blev solgt. Nu vil Rybners gøre endnu mere for at lære sine HTX-elever at gå fra idé til opstart af egen virksomhed. Arkivfoto
Nogle elever i Esbjerg har udviklet en skraldespand, som løftede sig op ved tømning. Andre har udviklet en madras, som hjælper med at vende patienter i sygesengen. Og nu skal et nyt tilbud på Rybners ruste HTX-eleverne endnu mere til at udvikle idéer og starte egen virksomhed.

ESBJERG: Innovation og teknologi vil alle HTX-elever på Rybners stifte bekendtskab med gennem deres gymnasietid, for det er en del af HTX-tankens DNA, men for de, der vil i den retning lidt mere end andre, er der muligheden for vælge fagene Innovation og Teknologi på højt niveau som valgfag.

Det er elever, som typisk også har et stort drive i retning af at blive selvstændige, og de får nu et ekstra rygstød i form af et nyt samarbejde mellem Rybners og virksomheden Startup Central.

Rybners har købt sig til virksomhedens store vifte af regnskabsprogrammer og coaching fra etablerede erhvervsfolk som iværksætterkit, og i efteråret får gymnasiet besøg af manden bag Startup Central, Anders Fogh, der med sit foredrag klæder eleverne på til at starte egen virksomhed.

Annonce
Programmer som Løvens Hule og Vejen til Seier inspirerer mange og hjælper også med til at vise lidt mere realistisk, at der skal noget til for at kunne starte egen virksomhed. Den rosenrøde udgave er jo altid, at man får en fantastisk idé, og i morgen er man så millionær. Vi vil også gerne gøre vores til, at eleverne rent faktisk får held med iværksætteri.

Michael Fallesen, uddannelsesleder

Anders var i modvind

- Vi arbejder en del med innovation og iværksætteri på HTX-uddannelsen og især i et fag som Teknologi. Og nogle af eleverne tager skridtet videre og går faktisk i gang med at få produceret det produkt, de har lavet i undervisningen her. Dem vil gerne bakke op med viden om det at blive selvstændig. Man kan sige, at vi nu tager det næste skridt i den retning med det her tilbud, siger uddannelsesleder Michael Fallesen.

Anders Fogh, der står bag Startup Central, glæder sig til at arbejde sammen med Rybners og de i alt 18 andre gymnasier, som har valgt at købe hans foredrag og digitale iværksætterplatform. Historien bag virksomheden er, at han selv, først som teenager og så i starten af 20'erne, løb hovedet mod en mur igen og igen, fordi han ikke havde den rigtige viden til at få en virksomhed til at lykkes.

- Jeg var god til at sælge, men jeg var ikke god til det driftsmæssige. Jeg syntes, det var svært at finde de rigtige produkter og komme godt i gang, og jeg undrede mig over, at det var så vanskeligt at få hjælp til at starte egen virksomhed. Til sidst tænkte jeg "Jamen så gør jeg det bare selv", siger Anders Fogh.

Så selve det at levere det værktøj, som spirende iværksættere har brug for, blev hans egen iværksætteridé, og dét lader til at lykkes. Startup Central har nu godt 6000 brugere af onlineplatformen, herunder primært yngre iværksættere og skoleelever, og de kan foruden regnskabsprogrammer og juridiske dokumenter benytte sig af 40 solide navne fra erhvervslivet, der er tilknyttet som coaches.

Svært at bede om underskrift

Anders Fogh oplever, at mange iværksættere ikke mangler noget som helst på vilje- og idékontoen, men kommer til kort, når det gælder de juridiske og regnskabsmæssige sider af at drive en virksomhed.

- For eksempel har de færreste erfaring med at forhandle. Eller lige at finde den der erhvervsjargon og hvordan man spørger ordentligt ind til kunden og laver den bedst mulige kontrakt. Og hvordan er det lige, man får spurgt efter kundens underskrift? Det er en kæmpestor grænse for mange, som man skal ud over, siger han.

For andre elever er det nyt, hvordan man overhovedet opretter et I/S eller ApS. Og andre igen har brug for at opdage, hvordan man ikke skal gøre alt selv i sin virksomhed, men kende sine stærke og svage sider.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Uvenlig behandling af tyskere skal stoppe

Det er en gevinst for den danske del af grænselandet, når tyskere og andre EU-borgere beslutter sig for at købe et hus i Sønderjylland. Sidste år solgte EDC i Rødekro og Nybolig i Padborg i alt 55 huse til udenlandske EU-borgere, hvoraf langt de fleste var tyskere. Det er med til at skabe udvikling i en landsdel, der ellers i mange områder kæmper med faldende befolkningstal. Derfor er det meget bekymrende, at både advokater og ejendomsmæglere i Sønderjylland oplever, at servicen over for de udenlandske huskøbere er blevet forringet i en grad, så det kan risikere at få mulige tilflyttere til at opgive deres forehavende. Den oplevede forringelse er sket i forbindelse med, at den statslige Styrelse for International Rekruttering og Integration siden 1. april har overtaget opgaven med at udstede EU-opholdsbevis til de udlændinge, som vil flytte til Danmark, fordi de er ved at købe et hus i Danmark. Forinden var det Statsforvaltningen, der stod for opgaven. Dengang var oplevelsen hos advokater og mæglere, at udlændingene fra andre EU-lande, inden de flyttede hertil, kunne få det opholdsbevis, der er betingelsen for at kunne gennemføre huskøbet. Men det er ulovligt at gøre det på den måde, mener den statslige styrelse. Den kræver, at udlændingene har bopæl her i landet først, og dermed skal de leje en bolig, før de kan købe én. Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) bør i en fart finde ud af, om det virkelig kan passe, at det pludselig skal være så besværligt for en EU-borger at købe et dansk hus. Selv om hans styrelse benægter, at der er lavet om på praksis, er der en række kilder, som har fortalt JydskeVestkysten, at behandlingen af sagerne foregik meget smidigere, da det var Statsforvaltningens opgave. Det må kunne lade sig gøre at genskabe den situation, så Danmark igen kan blive opfattet som et venligt værtsland for EU-medborgere, som kan forsørge sig selv og som har lyst til at købe et hus i vores land.

Erhverv For abonnenter

Fællestillidsmand er chokeret over nedlukning: Det er noget rigtig skidt

Danmark For abonnenter

Smittede patienter: Kirurgs hudlidelse kan have kostet Henrik fra Fanø hans nye hofte

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];