Annonce
Varde

Hun ejer byens sidste tøjbutik: Jeg skal nok klare mig

Carl Henning Christiansen handler i Gitta Pedersens tøjbutik, som også sælger parfume. Carl Henning på 86 år køber en deodorant - en Old Spice. Foto: Morten Nielsen

Forretningmand er ikke optimistisk hvad angår butikkernes fremtid i byer under 20.000 indbyggere. Men det kan lade sig gøre at drive butik, også når mange andre lukker.

Agerbæk: Ølgod frygter butiksdød, og forretningsmanden Frank Møller fra den Varde-baserede butikskæde Westvind forudser, at butiksdød også vil ramme i Vardes nuværende butiksgader. Han mener, at butiksdød er en trussel for alle byer med færre end 20.000 indbyggere. Hvordan er vilkårene i byer, hvor frygten er blevet til virkelighed og en del butikker er væk? En sådan by er Agerbæk.

Gitta Pedersen er 56 år og har i cirka 18 år drevet butikken Telma i Agerbæk, der handler med dametøj og sko. Hun ejer den sidste tøjbutik i byen.

- Men det er jo en blandet landhandel, siger Gitta, som har kunnet betragte, at butiksdøden har hærget i Agerbæk. Der er lukket to tøjbutikker og tre banker i hendes tid.

Annonce
Carl Henning Christiansen handler i Gitta Pedersens tøjbutik, som også sælger parfume. Carl Henning på 86 år køber en deodorant - en Old Spice. Foto: Morten Nielsen

I ordet blandet landhandel ligger, at Gitta blandt andet sælger produkter fra DanskeSpil, og i 2012 ramte en gevinst på små 44 millioner kroner én af butikkens kunder. I 2008 var der en præmie på cirka en million til en kunde.

- Der er stadig butikker i Agerbæk. Der er to dagligvarebutikker, der bager og elbutik og byggemarked. Det betyder, at der stadig kommer mennesker, siger Gitta Pedersen.

- Jeg kan klare mig. Jeg tjener vel stadig det samme, som da jeg begyndte. Men da var der så også etableringsudgifter, siger Gitta Pedersen, som ejer ejendommen med sin mand.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Vores naboers mismod tiltager konstant

Allerede før første stolpe var sat, skabte det danske vildsvinehegn tysk mismod . Her er det en udbredt opfattelse, at der er tale om en camoufleret grænsemur. Anlægget bliver kædet sammen med den danske indrejsekontrol og skaber hos vores naboer billedet af et land, der ønsker at isolere sig. Nu er hegnet færdig, og alt er meget værre. Det viser sig, at hegnet er en dødsfælde for vildtet. Billeder af kvæstede og dræbte dyr fylder tyske, sociale platforme og traditionelle medier. Selv landsdækkende tv har haft indslag. Med tysk logik er hegnet ubegribeligt. Naboerne påpeger ganske korrekt, at afspærringen ikke er nogen garanti for, at den afrikanske svinepest ikke når vores breddegrader. Vildsvin kan snige sig over i de passager, der er skyldes veje og vandløb. Samtidig er dyrene fremragende svømmere, der let kan krydse Flensborg Fjord. Endelig udgår den største smittefare ikke nødvendigvis fra vildsvin, men fra mennesker. Hvis en inficeret, polsk kødpølse på en eller anden vis havner i danske dyrs fødekæde, er skaden sket. Alle disse indvendinger er ubestrideligt rigtige. Og så må der vel stikke noget andet under, konkluderer førnævnte, tyske logik. Vi er hidtil ikke lykkedes med at forklare, at der i høj grad er tale om en mentalhygiejnisk foranstaltning. Danske landmænd og fødevaresektorens mange ansatte kan sove lidt roligere, fordi der trods alt er rejst en barriere mod smitten. Samtidig sender vi et signal til de udenlandske markeder om, at vi bekymrer os om fødevaresikkerheden. Da dette budskab tilsyneladende er usælgeligt hos vores naboer, kan vi i det mindste begrænse skaden. Derfor er det fint, at der nu træffes foranstaltninger, som skal begrænse faren for yderligere skader på vildt. Men samtidig må det være tilladt at undre sig over, at ingen havde forudset problemet. Så var vi nok stadig blevet stemplet som nationalister. Men vi var i det mindste sluppet for beskyldningen om, at vi slog Bambis mor ihjel.

Danmark

Live: Syv mænd og to kvinder kræves fængslet i terrorsag efter omfattende politiaktion - følg forløbet her

Annonce