Annonce
Kolding

Hun følger madlavningen hos 31 familier i Kolding: Danielle vil ændre vores madvaner

- Vores spisevaner er bygget på traditioner og daglige vaner, som kan være svære at ændre. De er blevet videreført gennem generationer. Men verden omkring os ændrer sig, og det samme må vi, forklarer Danielle Wilde, der er professor i design og kommunikations hos Syddansk Universitet i Kolding. Pressefoto: Kristoffer Juel Poulsen
Siden 2014 har australske Danielle Wilde arbejdet i Kolding, hvor hun er ansat hos Syddansk Universitet for at forske og undervise i blandt andet vores madvaner. De skal nemlig ændres, hvis klodens skal bestå. Det er udgangspunktet for et nyt, stort projekt, hun står i spidsen for.
Annonce

Kolding: Da hun fik kørekort til sin motorcykel, gik der en uge med at køre rundt på Tasmanien for at lære den at kende, og bagefter brugte hun 83 dage på at køre 26.000 kilometer på kryds og tværs i hjemlandet Australien. Siden 2014 har Danielle Wilde kørt fire lange ture i Europa, og de har alle udgangspunkt i Kolding, hvor hun bor, underviser og forsker som professor i design og kommunikation på Syddansk Universitet.

Det er en drivkraft for Danielle Wilde at udforske nyt terræn. Og for det meste foregår det i mere rolige omgivelser, end når hun rykker i gashåndtaget ude på Europas motorveje. Faktisk tager hendes aktuelle projekt sit udgangspunkt i, hvad der sker, når vi stiller os til køkkenbordet for at lave mad. Måske begynder projektet endda endnu før. For Danielle Wilde er stærkt optaget af, hvad der sker, når vi går ud i butikken for at handle ind.

- Man kan have svært ved at tro, at det enkelte menneske kan ændre verden. Og man kan heller ikke gøre det alene. Men individer har alligevel stor magt, for både de store butikskæder, det offentlige og infrastrukturen reagerer på, hvad vi efterspørger som forbrugere. Vores valg kan øge eller mindske produktionen af bestemte produkter, hvis vi beslutter os for at vælge dem til eller fra, siger Danielle Wilde.

Annonce

31 familier i Kolding

Den erkendelse er grundlæggende for det projekt, hun lige nu står i spidsen for som lektor hos Syddansk Universitet i Kolding. "Rethinking Food" følger madlavningen hjemme hos 31 familier i Kolding, og det handler i bund og grund om at skabe en mere bæredygtig planet.

Udgangspunktet er, at vores madlavning i højere grad skal tage afsæt i 50 fødevarer, der er udpeget af Verdensnaturfonden og firmaet Knorr, og som er særligt nærrigsrige og velegnede, når det gælder klodens og den personlige sundhed - uanset hvilket kontinent man bor på.

Danielle Wilde er fra Australien, hvor hun har færdiggjort sin phd. indenfor design på Monash University i Melbourne. Det var herefter, hun blev inviteret til Kolding i 2014 for at arbejde på Syddansk Universitet, hvor hun er ansat som professor indenfor det område, man kalder for "embodied design".

Hun leder det laboratorie, SDU driver i Pakhuset på Kolding Havn. Her går man videnskabeligt til værks for at undersøge, hvilken fremtid vi kigger ind i, når det gælder bæredygtigt tøj, fødevarer og teknologi.

- Folk stopper hverken med at købe nyt tøj, spise eller udnytte teknologiens mange muligheder, men vi skal prøve at forstå, hvordan det kan gøres på en mere bæredygtig måde, siger Danielle Wilde.

Annonce

Videnskab i hverdagen

Hun fortæller, at på et tidspunkt blev hun mødt med undren over, at hun flyttede sit videnskabelige arbejde til en mindre by som Kolding. Den type forskning hører da til i store byer som Aarhus og København, lød den fordom, hun blev mødt med.


Mange folk har ganske vist en opfattelse af, at videnskab er noget, som foregår uden for deres egen tilværelse, men det er ikke korrekt.

Danielle Wilde, SDU


- Jeg var faktisk ret målløs. For videnskab betyder, at man observerer naturen på en systematisk måde, og det foregår altså også i Kolding. Mange folk har ganske vist en opfattelse af, at videnskab er noget, som foregår uden for deres egen tilværelse, men det er ikke korrekt, siger Danielle Wilde og uddyber:

- Hvis man har en båd nede i havnen, holder man øje med vinden og vejret, før man sejler. En haveejer holder systematisk øje med, hvad der virker bedst, når man skal have noget til at gro ude i haven. Og alle forældre i Kolding holder nøje øje med deres børn, mens de vokser op. Hvor meget mere systematisk kan man observere naturens gang? I mit arbejde har jeg et stort fokus på, hvad vi spiser, og det er jo noget, alle gør. Folk rejser ikke til Aarhus eller København, når de skal have noget at spise. Så selvfølgelig kan man bo i Kolding og arbejde videnskabeligt med mad, siger hun.

Ud over sin forskning på Syddansk Universitet har hun mange internationale opgaver, blandt andet repræsenterer hun Danmark i et forskernetværk i EU-regi, og hun er også lektor ved RMIT-universitetet i Melbourne.

Med de kommende projekter, som allerede er aftalt, forventer hun mindst at blive i Kolding de kommende fire år også.

Mad-projektet

  • Hvad skal der til for, at folk i Danmark kan engagere sig i mere bæredygtig madlavning og spisevaner, som er sundere for os selv, vores husstande, vores familier og vores planet? Det spørgsmål skal 31 familier fra Kolding nu være med til at finde svar på i et nyt projekt.
  • I løbet af de næste to måneder skal de deltage i forskningsprojektet "Rethinking Food", hvor de bl.a. skal prøve kræfter med forskellige slags rodfrugter, nødder, bønner, svampe og en stribe andre spændende fødevarer.
  • Danielle Wilde, professor i design og kommunikation ved Syddansk Universitet i Kolding, står bag forskningsprojektet.
  • Man kan tilmelde sig projektets åbne forløb på http://bit.ly/rethinkfood-dk
  • Man kan også se mere på www.daniellewilde.com
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Dyr redningsaktion: Bravo Tours sender kæmperegning til skatteyderne

Annonce