Annonce
Sønderborg

Hun inviterede læserne ind i sit liv: Astrid modtager fornem pris

Astrid Siemens Lorenzen fra Sønderborg modtager stor pris i Charlottenlund. Foto: Timo Battefeld Foto: Timo Battefeld

Astrid Siemens Lorenzen fra Sønderborg modtog mandag halvdelen af Helene Elsass Prisen 2019 for at have øget kendskabet til det at leve med cerebral parese, blandt andet gennem en sær-udgave af Magasinet i JydskeVestkysten.

Sønderborg: Gymnasieeleven Astrid Siemens Lorenzen fra Sønderborg modtog mandag en kontant anerkendelse for sin indsats for at øge opmærksomheden omkring cerebral parese.

Som en af af to jyske kvinder skilte hun sig ud blandt de mange indstillinger til Helene Elsass Prisen 2019 på 150.000 kroner, som hun deler med Pauline Sonne-Schmidt fra Ikast, der har stablet venskabsweekender for børn med cerebral parese på benene.

Prisen blev overrakt af prinsesse Benedikte, der er protektor for både Elsass Fonden og CP Danmark (tidl. Spastikerforeningen) i Charlottenlund nord for København. Selvom prisen i år deles mellem to vindere, så er det helt berettiget i begge tilfælde, fortæller Nick Elsass, bestyrelsesformand i Elsass Fonden.

- Det er fantastisk, at vi i år kan hylde hele to personer, som uegennyttigt gør en kæmpe indsats for andre - specielt børn og unge med særlige udfordringer, siger han.

Annonce

Helene Elsass Prisen tildeles en person, et projekt eller en institution, der har gjort en særlig indsats for mennesker med cerebral parese. Med prisen følger 150.000 kroner.I 2018 gik prisen til CP-fodboldlandsholdet og holdets initiativtager og ildsjæl, Len Nossell.

Astrid Siemens Lorenzen fra Sønderborg modtager stor pris i Charlottenlund. Foto: Timo Battefeld

Lysende fyrtårn

Astrid Siemens Lorenzen er 19 år, sidder i el-kørestol og har intet verbalt sprog, hun kommunikerer via en øjenstyret talecomputer. Men trods tydelige udfordringer går Astrid i gymnasiet på Sønderborg Statsskole, hvor hun er meget ambitiøs i drømmen om at blive fysiker - hvilket et gennemsnit på 11,7 vidner om. Samtidig er hun aktiv handicappolitisk og bruger sig selv i pressen både som debattør og rollemodel. I JydskeVestkysten var hun tilbage i august hovedperson i en særudgave af søndagssektionen Magasinet, hvor journalist Frida Kok Vestergaard og fotograf Timo Battefeld fra JydskeVestkkysten i Sønderborg havde fået lov at komme helt tæt på små og store øjeblikke i hendes liv gennem en række måneder.

- Astrid er et lysende fyrtårn, en strålende rollemodel, som inspirerer alle os andre til at leve efter, at det nytter, og at man aldrig skal give op på sine drømme og ambitioner, siger Nick Elsass.

Om prisen siger Astrid:

- Jeg anser det at være én af de to prismodtagere af Helene Elsass Prisen, som en enorm motiveringskilde. Det tydeliggør, at jeg er på rette vej med mit bidrag til vores fælles arbejde for at vise, at selvom man har et handicap, og dermed ikke har de samme vilkår som andre, behøver dette ikke at være en forhindring i at leve det liv, man ønsker, hvis betingelserne etableres.

Prisen blev overrakt af H.K.H. Prinsesse Benedikte, som er protektor for CP Danmark (tidligere Spastikerforeningen) og Elsass Fonden. Foto: Timo Battefeld
Foto: Timo Battefeld
Foto: Timo Battefeld
Foto: Timo Battefeld
Mandag den 4. marts uddeles Helene Elsass Prisen på 150.000 kroner til to markante kvinder,som har gjort en vigtig indsats for mennesker med handicappet Cerebral Parese. Prisenblev overrakt af H.K.H. Prinsesse Benedikte, som er protektor for CP Danmark og Elsass Fonden. Vinderne, som bliver offentliggjort på dagen, er:Astrid Siemens Lorenzen, en ung gymnasieelev med CP, der ikke lader sig begrænse af sit sværefysiske handicap og manglen på verbalt sprog. Foto: Timo Battefeld
Foto: Timo Battefeld
Foto: Timo Battefeld
Foto: Timo Battefeld
Foto: Timo Battefeld
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Digte fra voldsmanden: Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl?

JEG SAGDE SMUT/MEN HAN FORFULGTE MIG I HALVANDET MINUT/OG ENDTE MED AT BLIVE SKUDT/DET HAR JEG IKKE FORTRUDT/SELV OM DET ER FORBUDT/AT PRUTTE MED KRUDT. Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl fra Yahya Hassan, der fra sin tidsubestemte psykiatriske anbringelse sender "Yahya Hassan 2" på gaden? Anmelderne på dagbladsredaktionerne i København er ikke i tvivl. Stjernerne vælter ned over lyrikeren. "En overrumplende karakterfuld og kanongod bog", mener eksempelvis anmelderen i Weekendavisen, der brugte hele sin forside på et interview med digteren, som chefredaktør Martin Krasnik i sagens anledning personligt udførte. Andre uden for den kulturelle indercirkel er uenige i, at den dømte voldsforbryder er en befriende stemme fra den kulturelt så berigende ghetto. Den tidligere krimireporter på Ekstra-Bladet, Dan Bjerregaard, siger til journalisten.dk, at Hassan har "chikaneret folk, han har truet folk, og han har skudt en mand i foden. Han har et voldsomt forbrug af narkotika, han flasher våben, og jeg mener, at man skal overveje det meget nøje, hvis man gerne vil bidrage til det liv." Og det mener Bjerregaard, medierne gør ved at lade Hassan fylde så meget, og at danskerne gør, hvis de køber hans "banale børnerim". At medier beskæftiger sig med værk nummer to fra en skribent, hvis første bog for seks år siden solgte over 100.000, er kun naturligt. Så lader man sig nok let rive med, men det er altså ikke i sig selv en adgangsbillet til omtale og hyldest, at man er af anden etnisk afstamning, opvokset i en ghetto, notorisk voldsforbryder og indsat på retspsykiatrisk afdeling. Produktet må være det afgørende. Der er kun én konklusion: Danskerne må vurdere, om det er stor kunst eller ubehjælpsomt ævl, så vi slutter med endnu et citat fra den nye "karakterfulde og kanongode bog": "JEG HAR HAFT SKUDSIKKER VEST PÅ UNDER JAKKEN/SIDEN ÅR 2013/TRO MIG JEG ER TRÆT AF DEN/DENS LUGT ER BLEVET LED SOM OKSESVED/OG JEG ER BLEVET EN JAGET GED". Versalerne er forfatterens valg.

Annonce