Annonce
Esbjerg

Hundeekspert: Voldsomt hundebid var ikke selvforsvar

Dorthe Odefey fra Tjæreborg er holistisk hundeadfærdsspecialist. Hun tror ikke, at der var tale om selvforsvar, da en schæfer skambed en pekingeser-terrier. Privatfoto
Når en hund bider og rusker, så er det for at skade eller dræbe sit "bytte". Det er et jagtinstinkt, men ikke en aggression, siger Dorthe Odefey, hundeadfærdsspecialist, om den alvorlige skade, som pekingeser-terrieren Axsel fik ved mødet med en schæfer.

Esbjerg: En schæferhunds bid og rusken med den lille hund Axsel var ikke selvforsvar fra schæferens side.

Det fastslår hundeadfærdsspecialist Dorthe Odefey på baggrund af de beskrivelser, der har været af episoden søndag den 2. juni.

Her blev den ni år gamle pekingeser-terrier blandingshund Axsel under en luftetur i snor i Åmoseparken bidt og løftet op af en schæfer, så den fik store skader, som måtte behandles af en dyrlæge.

Schæferen var også i snor, og påstand står mod påstand om, hvilken hund der angreb. Derfor har politiet henlagt sagen og betegner schæferens adfærd som "selvforsvar", men Axsels ejer, Louise Mikkelsen, vil indklage politiets afgørelse til politidirektøren. Hun mener, at schæferens ejer har et ansvar. Ejeren ønsker ro om sagen og vil efter råd fra Esbjerg Politi ikke udtale sig om sagen.

Dorthe Odefey kan med stor sikkerhed sige, at episoden ikke var selvforsvar.

- Når en hund bider en anden hund og rusker den i nakkeskindet, kalder vi det killshake. Det er en adfærd, hvor hunden vil skade eller dræbe, siger hun.

Annonce

LUFTETUR MED HUNDEN

Når hunden skal luftes:

Før hunden i snor. Luftes den i et parcelhuskvarter, gøres det med kort line og med hunden på plads ved førerens side, så man kan se, hvad der sker.

Ved møde med en anden hund i snor går begge i en bue væk fra den anden hund. Det er unaturligt for hunde at gå i snor. Løse i naturen vil de gå i bue omkring hinanden. Det er et dæmpende signal.

Lad være at lade hunde i snor hilse. De har ingen flugtmuligheder, de kan ønske at beskytte sin ejer, og ejeren kan ofte ikke læse hundens signaler. Alt sammen noget, der kan udløse aggression.

Må hunden gå løs?

Ja. Ifølge hundelovens paragraf 3 er det i byer og bymæssig bebyggelse forbudt at lade hunde færdes på gader, veje, stier eller pladser med almindelig færdsel, uden at de enten føres i bånd eller er i følge med en person, som har fuldt herredømme over dem.

Vil skade eller dræbe

Hunden udviser i fagterm prædatorisk adfærd (hunden betragter den anden hund som et bytte, red.). Rusketendensen er et jagtinstinkt, der har til formål at skade eller dræbe, men hunden er ikke aggressiv, den nedlægger blot sit bytte, forklarer Dorthe Odefey.

Når et møde mellem to hunde som her ender med store skader, kan det være, fordi byttedriften bliver aktiveret og f.eks. schæferen ser den anden hund, som en hare eller kanin.

- "Hov, der er et bytte. Det napper jeg", er hundens reaktion, og så ryster den byttet for at brække nakken på det, siger Dorthe Odefey.

En anden forklaring, når en hund rusker en anden hund, er, at der er tale om en social interaktion med aggression, hvor der stadig er tale om et ønske om at dræbe eller skade. Det kaldes all out-attack (direkte angreb uden stop).

Disse overfald ses heldigvis sjældent, men begge kræver behandling af professionelle adfærdsfolk. Det gøres ved at observere den angribende hund i forskellige situationer med figurant-hunde i opstillede situationer.

En hund kan også have lært adfærden gennem træning og ruskelege eller møde med andre hunde.

Med korrekt træning og bearbejdning af adfærd og rette forholdsregler under gåture kan man relativt nemt undgå lignende situationer og sikre succes i mødet med andre hunde i fremtiden.

Sagkyndig vurdering

- Hvis schæferen reagerede i selvforsvar, ville det aldrig have givet så store skader som her. Schæferen ville knurre, hapse ud og gå væk igen, forklarer adfærdsspecialisten.

Om det har været tilfældet i den korrekte situation kan ifølge specialisten være svært at afgøre. Men en professionel vurdering af schæferen kan fortælle noget om dens reaktionsmønster, så en vurdering vil være gavnlig, mener hun.

Annonce
Forsiden netop nu
Vejen

Vejen Kommune vinder vigtigt slag om Skovgårdsvej: Har handlet efter bogen

Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Aabenraa

Kæmpe narkofangster ved grænsen

Annonce