Annonce
Indland

Hundreder af vestjyder bliver testet dagligt

I et bolsjestribet partytelt er der på under et døgn oprettet e interimistisk podningsklinik til test for corona-smitte vedsygehuset i i Esbjerg. Her har lægelig direktør for Sydvestjysk Sygehus, Anna-Marie Bloch Münster, taget rollen som patient. En plexiglas-rude adskiller patient og sundhedspersonale, så smittefaren minimeres. Gennem to huller i ruden får patienten en podepind og instrukser om, hvordan prøven skal tages fra svælget. Foto: Lars Stokbro
Kapacitet til test er udbygget voldsomt på Sydvestjysk Sygehus, så også patienter med milde symptomer kan blive testet for corona-smitte. Det foregår i bolsjestribet telt på parkeringspladsen ved sygehuset.

Esbjerg: 150 esbjergensere og andre vestjyder blev testet for corona-virus, da der blev lukket op for mange flere test torsdag. Heraf var 144 negative og seks positive.

På førstedagen foregik podningen, mens borgerne sad i deres biler eller stod på parkeringspladsen, men i det vestjyske klima viste det sig hurtigt at være en dårlig idé.

Så fredag formiddag stod et bolsjestribet podningstelt med flag, to sluser og plexiglas-ruder klar.

- Det ligner lidt et partytelt, men det fungerer fint, så borgerne kan stå ugenert i teltet bag plexiglas, mens de medicinstuderende står på den anden side og afleverer podepinden ind til borgerne, som så selv tager en podning fra deres svælg, fortæller ledende overlæge Jens Jakob Petersen med midlertidigt ansvar for podningsklinikken og vurderingsklinikken under corona-krisen. Normalt er han ledende overlæge på børne- og ungeafdelingen.

Arbejdspresset for ham og personalet i podningsteltet er ukendt, efter at alle med milde symptomer på corona-smitte nu kan ringe til egen læge og blive henvist til en test på Sydvestjysk Sygehus allerede samme dag.

- Vores maksimale kapacitet i laboratoriet er analysering af 800 test om dagen, siger lægelig direktør på Sydvestjysk Sygehus Anna-Marie Bloch Münster.

På førstedagen havde klinikken 71 podninger af patienter henvist fra læger samt podning af 30 af sygehusets personale i kritiske funktioner - desuden var der nogle patienter fra læger med moderate til alvorlige symptomer, som blev vurderet i drive in corona-vurderingsklinikken. Endelig blev nogle indlagte patienter podet, så i alt blev mellem 130 og 150 personer testet for corona-virus på førstedagen

- Vi har klaret behovet uden problemer, og det regner vi med, at vi kan fortsat. Dem, der kommer, de skal være så velkomne. Dem kan vi sagtens pode og teste, siger Anna-Marie Bloch Münster.

Hun tør ikke gætte på, om der bliver ændret på kriterierne, så endnu flere af de 220.000 borgere i Sydvestjysk Sygehus' område kan blive testet efter henvisning fra egen læge.

Annonce
Det ligner et partytelt, men det fungerer fint, så borgerne kan stå ugenert i teltet bag plexiglas, mens de medicinstuderende står på den anden side og afleverer podepinden ind til borgerne, som så selv tager en podning fra deres svælg.

Jens Jakob Petersen, ledende overlæge

Begynderproblemer

Nogle steder var der kaos og bilkøer ved podningsklinikkerne ved sygehusene på førstedagen, ligesom der var praktiserende læger, der meldte om ventetider på at komme igennem telefonisk for at få tider til podningklinikkerne.

Det gav samlet et stort tryk på telefonerne hos de praktiserende læger.

- Folk opfattede det sådan, at de kunne blive testet torsdag morgen. Og det troede vi også, de kunne. Det skabte bilkøer flere af de steder, hvor man laver test. Og på et tidspunkt fik vi at vide, at nu kunne vi ikke henvise flere, fordi der var for mange mennesker ved teststederne, siger formand for praktiserende læger Christian Freitag.

I Esbjerg var der også pres på, men ikke noget som gav problemer.

-. Vi har ikke hørt om problemer for lægerne med at komme igennem på telefonen til os for at henvise patienter til podning.

- Vi havde 50 bestillinger, kort efter vi startede, men ved tidsbestillingen fordelte vi patienterne ud over dagen, fortæller Jens Jakob Petersen.

Dermed undgik man også bilkøer på parkeringspladsen

Unik analysemaskine til testene

Podninger i teltet foregår klokken 12-23 kun afbrudt af en pause klokken 15-18, hvor sundhedsfagligt personale med kritiske opgaver kan blive podet og testet.

Patienterne får resultatet af testen fra egen læge, typisk ved en telefonsamtale, hvor man også får informationer om, hvordan man skal forholde sig ved et positivt eller negativt svar.

Også hos regionerne, der driver sygehusene, kan formand Stephanie Lose (V) berette om en travl dag for de regionale testklinikker.

- Der har været run på. Det er klart, at når man melder noget ud onsdag aften, der skal træde i kraft torsdag, så vil det naturligt give nogle udfordringer, siger hun.

Sydvestjysk Sygehus har ikke bare undgået flaskehalse og ventetider i teltene på parkeringspladsen ved sygehuset. Heller ikke de vigtige reagenser til corona-test har indtil nu været et større problem på det vestjyske sygehus.

Her har man en analysemaskine til blandt andet corona-testene, som er en anden model, end hvad der typisk bruges på de fleste sygehuse verden over. Maskinen anvender en sydkoreansk metode - opkaldt efter oprindelseslandet - og her har der indtil nu ikke været noget problem med at få de vigtige reagenser, som bruges til analysen.

Maskinen blev taget i brug fredag i sidste uge og kan køre prøver fire-fem gange i døgnet, så man kan lave maksimalt 800 test i døgnet.

Inspireret af sydkoreansk beskyttelsesudstyr under corona-krisen har den ledende overlæge på Fælles Akutmodtagelsen på Sydvestjysk Sygehus fået lavet plexiglas med to huller, så kontakten mellem patient og sygehuspersonale er minimal i podningsteltet. Her er det lægelig direktør Anna-Marie Bloch Münster, der tester opfindelsen. Foto: Lars Stokbro
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce