Annonce
Kolding

Hundredevis med til åbningen: På Trapholt stikker man næsen i skyen

Skyen, der hænger først i særudstillingen, vakte interesse. Her er det Eva Bøgen, som er på vej op ad stigen for at stikke hovedet indenfor. Foto: John A. Petersen
"Sense Me" er årets store satsning på Trapholt. Den nye udstilling, der er en udfordring for sanserne, åbnede onsdag. Mange gæster benyttede straks lejligheden til at stikke næsen i skyen, og det er skam også meningen.

Kolding: - Det var ikke lige, hvad jeg havde regnet med. Men det er selvfølgelig også meningen, smiler Eva Bøgen.

Hun er netop trådt ned at trappestigen, efter at hun har haft næsen indenfor i den sky, der hænger ved indgangen til Trapholts nyåbnede særudstilling, "Sense Me".

Hundredvis af gæster var mødt frem ved onsdagens fernisering, og mon ikke de fleste nåede op og ned at trappestigen, inden aftenen var omme. Skyen, der har en særpræget duft - så har man ikke sagt for meget - er blot et af de mange værker i udstillingen, der sætter sanseapparatet på prøve.

Det var kulturudvalgsformand Jesper Elkjær også inde på i sin officielle tale ved åbningen.

- Jeg ved godt, at H.C. Andersen ikke skrev "at sanse er at leve", men jeg er sikker på, at det var det, han mente. For når vi rejser, så gør vi det i høj grad for at sanse. Og med den nye udstilling tilbyder Trapholt, at vi kan rejse væk for en stund.

Jesper Elkjær benyttede sin taletid til helt generelt at hylde museet:

- Tak til Trapholt. Og tak for Trapholt, sluttede han.

Annonce

Udstillingen

Trapholts store særudstilling "Sense Me" udforsker sansernes betydning for vores oplevelse af os selv og andre.

"Sense Me" er anden del af en udstillingsrække på Trapholt med afsæt i det personlige verdensbille­de. Første udstilling var "Eat Me" i 2017. En ny udstilling i rækken venter om to år.

Udstillingen er forsket og kurateret af Trapholts museumsdirektør Karen Grøn og museums­inspektør Katrine Stenum Mortensen. Den er støttet af A.P. Møller Fonden og Spar Nord Fonden.

"Sense Me" kan ses på Trapholt til den 1. juni 2020. Se mere på www.trapholt.dk

Røgfyldte stuer

Også chefredaktør Erik Rimmer fra Bo Bedre var i sin tale inde på, hvordan vi udfordrer sanserne. Her handlede det dog om at rejse i tid.

- Som barn er jeg vokset op med, at vi sad i røgfyldte stuer, og alle synes dengang, at det var smadderhyggeligt. Det har ændret sig lidt siden, sagde chefredaktøren fra Bo Bedre.

Magasinet har været grundig involveret i det afsnit af udstillingen, der vandrer historisk gennem den danske hygge via måden, vi gennem tiden har indrettet vores stuer.

Har du synæstesi?

Med "Sense Me" har Trapholt afsluttet et langt forarbejde med en udstilling, der helt frem til næste sommer vil trække tusindvis af gæster til Kolding. Udstillingen er for hele familien, som utvivlsomt vil få noget vidt forskelligt med hjem.

Nogle vil måske tage fra museet med en ny viden om, at de har synæstesi. Det lyder farligt, men er det ikke. Det er bare en anden måde at smage verden på. Man kan selvfølgelig prøve at google ordet for at finde ud af, hvad det betyder, men det er langt sjovere at lære det på Trapholt.

Så kan man jo også stikke næsten i skyen ved samme lejlighed. Og huske at snuse dybt ind. Host-host.

- Det er min første fernisering på Trapholt i lang tid. Det er virkelig spændende at komme helt tæt på al den nye forskning, der findes indenfor området med vores sanser, siger Vivi Treulle fra Børkop. Foto: John A. Petersen
Jesper Elkjær, kulturudvalgsformand (til venstre), og Erik Rimmer, chefredaktør for Bo Bedre, holdt begge taler ved åbningen. Foto: John A. Petersen
Helt generelt er kunstværkerne interaktive, og strakds ved åbningen var der stor interesse for at "lege med". Foto: John A. Petersen
Museumsdirektør Karen Grøn og museumsinspektør Katrine Stenum (yderst til højre) har kurateret den nye udstilling, "Sense Me". Foto: John A. Petersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Sønderjyske politikere måtte vælge pragmatisme før principper

Det hører til sjældenhederne, at embedsmænd udtaler sig skarpt og uden omsvøb. Men det gjorde han, direktøren på rådhuset. ”Fuldstændigt utilstedeligt” kaldte Stig Werner Isaksen udvidelsen af Tinglev-virksomheden N.T. Tømrer og Snedkerforretning. Det utilstedelige består ifølge den kommunale direktør i, at en anden direktør, virksomhedsejeren, har udvidet sit firmas fysiske rammer uden at sørge for de nødvendige tilladelser først. Ulovligheder skal selvfølgelig ikke accepteres. ”Med lov skal man land bygge”, som det står skrevet på indgangen til Københavns Byret. Og indlysende er det, at politikernes beslutning om – imod forvaltningens anbefalinger – at godkende Tinglev-virksomhedens udvidelse har nogle åbenlyst indbyggede problematikker. FOR HVILKET SVAR giver man det næste firma, der bryder reglerne lige så klokkeklart, som N.T. Tømrer og Snedkerforretning har gjort? Og hvordan vil den virksomhed, den direktør reagere, hvis embedsmændene også til den tid siger nej, og politikerne modsat nu holder fast i afgørelsen? Forskelsbehandling er blot et af de ord, der falder lige for. Som Stig Werner Isaksen formulerer det: - Jeg kan sagtens forstå politikernes beslutning, men jeg kunne bare ikke anbefale den. DET STOD PÅ ingen måde skrevet i embedsmands-manualerne, at det var den løsning, der blev konklusionen. Politikerne har i denne sag valgt den pragmatiske tilgang: Det ser ikke kønt ud; der er dog noget meget vigtigere på spil: Eller som den socialdemokratiske gruppeformand og borgmesterkandidat, Erik Uldall Hansen, konstaterede: - For os handler det om arbejdspladser. Venstres Philip Tietje, der er formand for vækstudvalget for land og by, er på linje. Også han kunne se arbejdspladser forsvinde, hvis politikerne havde fulgt embedsmændenes anbefalinger. SKÅRET IND TIL benet: Politikerne valgte pragmatisme før principper. Arbejdspladser før overholdelse af regler. Naturligvis er politikerne fuldt ud bevidste om dilemmaerne, og de har formentlig godkendt udvidelsen af Tinglev-virksomheden med billeder på nethinden af de problemer, godkendelsen kan skabe for dem senere. Ingen af dem kunne bare have holdt til de konsekvenser, en fastholdelse af den administrative afvisning måske havde resulteret i. ”POLITIKERNE SKYLD I, at virksomhed må fyre”, var en konklusion, der kunne være taget på de sociale medier. Det er selvfølgelig noget sludder, for virksomheden har ikke fulgt reglerne, men den slags kan være svær at forklare over for dem, der af den grund måtte sige farvel til deres arbejdsplads. Politikerne var nødt til at godkende virksomhedens udvidelse på bagkant. Vel vidende at en lignende sag kan dukke op i deres indbakke en anden gang. Og hvad gør de så? GOD SØNDAG

JV Podcast

JV Podcast: Danfoss-fyringer, rekord-opkøb og en enkelt københavner-chef huserer på Als

Annonce