Annonce
Sønderborg

Hurtiglæsning: Bitzer Electronics har kastet sig over bøgerne

Sandra Thonesen er receptionist og administrativ medarbejder hos Bitzer. Hun vidste godt, hun var en langsom læser, men sparer nu masser af tid efter hun har øget sin læsehastighed med 170 procent. Foto: Henrik Rath
Bitzer Electronics i Sønderborg tog springet og har gennem otte uger tilbudt ansatte at øge deres læsefærdigheder og ikke mindst hastighed. Det har udløst uventet personlig udvikling.

Sønderborg: Har du lagt mærke til, hvor hurtigt du læser? Det er måske ikke noget, man normalt bider mærke i, men hos Bitzer Electronics på Kærvej kan man nu snakke med om fænomenet.

Det er ellers avanceret elektronik til styring af ventilatorer, køle- og varmeanlæg, den lokale afdeling med 125 ansatte og tysk ejerskab bruger tid og energi på.

- Men det er jo vores opgave at udvikle vores ansatte, så da jeg hørte om en anden virksomhed, der har haft læsekurser, sprang jeg til. Efterfølgende har vi oplevet, at det har øget både trivsel og energiniveauet hos flere, fortæller HR-chef Anne Vibeke Madsen.

Annonce

Hjernen keder sig

Forløbet hun taler om udspringer fra firmaet Timeglasset i Sønderborg, som Susan Rosenberg har. Normalt er der her fokus på læsevanskeligheder hos børn og unge, men voksne kan også udvikle sig på det punkt.

- Når man læser langsomt, sker der det, at hjernen keder sig og finder andre tanker frem. Samtidig er der en indre oplæsningsstemme, som forstyrrer. Ved at øge hastigheden forsvinder den, forklarer Susan Rosenberg, der har stået for de otte gange 75 minutters lektioner.

- De fleste ligger omkring 250-300 ord i minuttet og man når maksimalt op på omkring 1000, tilføjer hun.

Deltagerne er løbende blevet testet i læsehastighed og forståelse af teksten. Desuden er de blevet udfordret med såkaldte krydsmotoriske øvelser, hvor de to hjernehalvdele arbejder sammen. For eksempel ved at gribe to små bolde på kryds med hænderne. Det øger samtidig indlæringsevnen.


Men jeg ville heller ikke bare gemme mig, for her lå jo en mulighed for at knække læsekoden.

Sandra Thonesen


Læsetræningen har vist sig også at have god effekt for stressramte, hvor netop evnen til at læse udfordres.

Annonce

Et kvantespring

For både salgsingeniør Jesper Johansen og receptions- og administrativ medarbejder Sandra Thonesen har forløbet været en øjenåbner.

- Jeg læser mange manualer og meget faglitteratur og har oplevet en stor tidsbesparelse. Og når man først er i gang, kommer konkurrencegenet virkelig op i en, forklarer Jesper Johansen, som også gerne læser bøger derhjemme.

Han har flyttet sig fra ca. 300 til 900 ord i minuttet.

Sandra Thonesen vidste godt, at hun ikke var den hurtigste til at pløje sig gennem teksterne.

- Men jeg ville heller ikke bare gemme mig, for her lå jo en mulighed for at knække læsekoden, siger hun og mærker da også i dag en stor forskel, når mails og andet skal bearbejdes.

- Jeg har flyttet mig fra omkring 160 til 470 ord i minuttet. Nu læser jeg også en del bøger, tilføjer hun.

To hold af hver fem personer har kørt forløbet, som gentages igen til foråret. Flere har nemlig  fortrudt, de ikke meldte sig i første om gang.

- Jeg fik ideen som et sjovt indspark her i corona-tiden. Sidegevinsten er, at det har udviklet sig til et arrangement, hvor man som kolleger også kommer tættere på hinanden og griner sammen. Der er både læring og et socialt element i det, tilføjer Susan Rosenberg.

Jesper Johansen er salgsingeniør hos Bitzer Electronics, hvis maskot står her i forgrunden. Han har flyttet sig fra cirka 300 til 900 ord i minuttet. Foto: Henrik Rath
Annonce
Sønderborg For abonnenter

Fængsel og advarsel om udvisning: Ung fyr dømt i sag med mange anklager

Danmark

Mandagens coronatal: Ny smitterekord

Annonce
Annonce
Annonce
Varde

Påkørte betonpille: 19-årig mand har mistet livet i trafikulykke

Varde For abonnenter

Ligeglad med dagbøder på en million: Tre mands kamp om et elkabel går nu ind i sit tredje år

Erhverv For abonnenter

Pizzeria havde ingen penge og skyldte 1,4 millioner kroner: Direktør har nu fået tre års konkurskarantæne

Esbjerg For abonnenter

Politikere skrider ind i sag om voldsomt svigt af  8-årige retarderede Victor: Ny byrådsprofil kalder det hykleri og mener,  at det har foregået i årevis

Se, om du er en af dem: Elselskab vil forbyde varmepumper for visse forbrugere

Esbjerg For abonnenter

Eksperter anbefalede specialklasse til Wibekes søn - alligevel endte han i en almindelig folkeskoleklasse: - De kunne ligeså godt have sat ham i et bur

Aabenraa

Mere babypludren i det meste af kommunen: Men tre steder er det gået den forkerte vej

Billund For abonnenter

Jens fylder 100 år: - Jeg har aldrig bekymret mig om ting, jeg ikke kan lave om på

Dronningens smykkeskrin fortæller sin helt egen historie: Blandt platin, rubiner og brillanter ligger der pludselig et par plastic-øreringe fra Matas

Esbjerg

Kommunen får Ribe Biogas til at justere produktionen: - Godt at borgere reagerer på gener

Kolding For abonnenter

Helle har ikke set sin nu afdøde biologiske far, siden hun var fem år gammel: Et opslag på Facebook bragte hende tættere på ham end nogensinde før

Haderslev

Bohéme har udvidet: Webshop skal være med til at fremtidssikre den fysiske butik

Annonce