Annonce
Sønderborg

Lyntest blev en kold affære: Folk ventede en time i kulde og sne

Kviktest, hurtigtest eller lyntest. Uanset navnet var der kø foran mange teststeder både 2. påskedag og dagen efter. Willy Sahl undrer sig over, at folk ikke kan lov at vente inden døre i læ for blæst, regn og sne. Arkivfoto: Johan Gadegaard.
Willy Sahl undrer sig over, at folk skal stå i alenlange kø udenfor, når steder som Nordals Idrætscenter har masser af ledige kvadratmeter under tag.

Havnbjerg: Det blæste kraftigt, det haglede og sneede, da Willy Sahl tirsdag klokken 11 stillede sig i kø til en lyntest for covid-19 i Havnbjerg.

Han kom til at vente i en time, og han frøs. Det kunne han se, at mange andre også gjorde.

- Folk stod og dansede omkring sig selv for at holde varmen. Der var især en ældre dame med gangstativ, som ikke kunne holde til det. Hun måtte hen at sidde i bilen, mens andre holdt hendes plads i køen, fortæller den tidligere regionsrådspolitiker fra Lavensby.

Willy Sahl noterede sig, at de fleste i køen var ældre. Han finder det ”umenneskeligt”, at folk skal stå udenfor i rusk og regn, især når Nordals Idrætscenter ligger uvirksom hen.

- Hvorfor bruger man ikke sportshallerne? Her er plads til, at folk kan stå i kø i god afstand, fremhæver han.

Annonce

Ringede til kommunen

Så da Willy Sahl igen var hjemme og havde fået varmen, ringede han til Sønderborg Kommune med sit forslag.

- Vi er klar over udfordringen, og især tirsdag var en slem dag med lange køer. Men det er ikke muligt at inddrage Nordals Idrætscenter, for nu skal mange haller igen bruges af skolebørn, forklarer Per Wøssner Hansen, konsulent i Sønderborg Kommune.

I Sønderborg Kommune kan man få en hurtig test med podning i næsen på 11 forskellige adresser fordelt over hele kommunen. Dertil kommer testcentret på Ellegårdvej i Sønderborg, som udelukkende foretager podninger i svælget.

- Så hvis man vil være sikker på at undgå lang ventetid, kan man vælge det, for her er der tidsbestilling, fremhæver Per Wøssner Hansen.

Til gengæld er svaret også typisk et døgn undervejs.

Sønderborg Kommune undersøger nu muligheden for at åbne flere steder til lyntest i erkendelse af, at der bliver endnu mere brug for dem, efterhånden som samfundet åbnes, og flere skal kunne vise, at de ikke er smittede.

Annonce

Hundevanskeligt

Også virksomheden Carelink, som på vegne af Region Syddanmark står for drift af teststederne, erkender udfordringerne med lange køer.

- Det er desværre et vilkår, selv om køerne i Region Syddanmark faktisk er de korteste i hele landet. Men det er hundevanskeligt at teste 42.000 personer, som vi gjorde tirsdag, uden at der på noget tidspunkt opstår køer, forklarer Brian Rosenberg, administrerende direktør i Carelink.

Hvad Willy Sahl ikke vidste var, at han var en ud af 1945 personer, som valgte at få taget en lyntest i Sønderborg Kommune i løbet af tirsdag. I hele Region Syddanmark testede Carelink  42.000 personer, og andre steder var ventetiden halvandet til to timer.

Henne ved bageren kan man trække et nummer og se på et skilt, hvornår det er ens tur. Kunne I ikke gøre det samme, så folk kan vente i deres biler i stedet for at stå i regn og blæst?

- Tro mig. Det har vi overvejet. Det dur, når der er 10 i kø hos bageren, men ikke når mange mennesker skal igennem så hurtigt som muligt, svarer Brian Rosenberg.

Hvad så med skilte som i Legoland, der fortæller, hvor lang tid man kan forvente at skulle vente, når man stiller op i køen. Så kan man vælge at gå, hvis man ikke orker ventetiden?

- Også det har vi overvejet. Men vi kan ikke forudsige præcis, hvor lang tid det vil tage at afvikle køen. For hvis en person testes positiv, stopper arbejdet. Alt skal sprittes af og skiftes ud, og så skrider tiden, forklarer direktøren.

I stedet forsøger Carelink at afhjælpe problemet med udvidede åbningstider, der annonceres på Facebook, og ved at tilkalde ansatte fra andre, nærliggende teststeder med knap så lange køer.

- Jeg kan godt forstå, at det kan være hårdt for især ældre at skulle vente udenfor i dårligt vejr, men det er desværre et vilkår, når der er pres på, mener Brian Rosenberg.

Carelinks teststeder i Sønderborg Kommune

Tirsdag 6. april testede Carelink 1945 personer i Sønderborg Kommune. Sådan fordeler de sig på teststederne:

  • SFS-hallen, Sønderborg: 243
  • Biblioteket, Vester Sottrup: 178
  • Sønderborg Lufthavn: 263
  • Augustenborg Hallen: 245
  • Nørregade 11, Guderup: 217
  • Ahlmannsparken, Gråsten: 312
  • Udviklingshuset, Havnbjerg: 137
  • Skansen, Sønderborg: 121
  • Broager Hallen: 106
  • Hørup Hallen: 123

Lørdag og søndag er det også muligt at får en lyntest i Sundhedscentret, Sønderborg.

Testcentrenes åbningstider kan ses på Regions Syddanmarks hjemmeside.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Lyt til speedwaypodcasten 'Ryttergården': Besøg af Danmarks mest vindende kører nogensinde

Annonce