Annonce
Sønderborg

Naboen blev dagens helt: Hus ødelagt efter lynnedslag

Lågen på gavlenden blev blæst ud ved lynnedslaget. På lågen var der monteret et overvågningskamera. Foto: Timo Battefeld
Ægteparret Joan og Kim Nielsen har fået deres hus på Trekanten 9 ødelagt af et lynnedslag. Alle kabler og elektronik er svedet af.
Annonce

Ullerup: Det var bestemt ikke den begyndelse på det nye årti, som ægteparret Joan og Kim Nielsen i Ullerup havde forestillet sig. De bor i et stille villakvarter på adressen Trekanten 9. Huset er det sidste på en blind vej.

Lørdag formiddag ved 9.30-tiden drev et voldsomt uvejr hen over det sønderjyske område. Det blæste voldsomt, byger med regn og hagl piskede hen over Sundeved og fortsatte ind over Sønderborg samtidig med at det lynede og tordnede.

- Jeg gik hen til stuevinduet. Det blev helt mørkt, det lynede og tordnede. Pludselig kom der ligesom en blå ildkugle, og der lød et voldsomt brag, fortæller Kim Nielsen, der var alene hjemme.

Hustruen Joan var nede på tankstationen i Ullerup - lige bag boligkvarteret - for at vaske bil. Braget var så højt, at det kunne høres helt inde i Sønderborg, hvor beredskabsinspektør og indsatsleder Pia Hamann havde vagten hos Sønderborg Brand & Redning.

Steffen er vores helt. Havde han ikke været så koldblodig, så havde det set skidt ud.

Joan Nielsen om naboen og brandmanden Steffen Kaiser

Annonce

Brand på loftet

Inden den chokerede Kim Nielsen nåede at samle sig, kom en af naboerne, brandmanden Steffen Kaiser, løbende og råbte, at en trælåge i galvenden på huset var blæst ud, og det var begyndt at brænde på loftet i huset.

- Det var simpelthen en trykbølge så voldsom, at flere tagspær havde løftet sig, forklarer Kim Nielsen.

Sønderborg Brand & Redning blev alarmeret, og det bippede hos de frivillige brandmænd i Ullerup, men inden de nåede frem var Steffen Kaiser oppe på loftet og fik rockwool smidt til side.

Kim Nielsen fik fat i sin haveslange, og Joan - som var kommet hjem fra tanken - stod på en stige til loftet og rakte vandspande op til Steffen. Også sønnen Mathias kom til - han er lige blevet ny brandmand. Men den lynhurtige indsats og fælles hjælp blev flammerne hurtigt slukket.

- Steffen er vores helt. Havde han ikke været så koldblodig, så havde det set skidt ud, siger 56-årige Joan Nielsen, mens hun står og kigger på de sodsværtede stikkontakter i huset.

Hvis der ikke havde været nogen i huset, så vurderer indsatsleder Pia Hamann, at huset havde været overtændt i løbet af 10-15 minutter og umuligt at redde.

Der har ikke været lynnedslag i selve huset, men lynet er slået ned i jorden eller et kabelskab og fortsat gennem kablerne, der er brændt af inde i huset.

Den 57-årige Kim Nielsen siger sarkastisk, at det er godt de er forsikret ved Alm. Brand.

Alt strømtilførsel, kabler og stikkontakter er ødelagt. Det samme er alt elektronik - blandt andet fire tv-apparater og forstærkere. Flere naboer har fået ødelagt deres routere. Også gadelyset gik sig en tur.

- Nu venter vi på, at en forsikringsmand kommer og ser på skaderne, siger Kim Nielsen, der næsten kan se over til sin arbejdsplads Ovethi, Dansk Dæk Service, hvor han er afdelingsleder, mens Joan Nielsen arbejder i køkkenet med mad i en vuggestue i Hørup.

Alle stikkontakter og andre kontakter i hele huset er ødelagt. Foto: Timo Battefeld
Der var brand på loftet ved den ene galvende i huset. Foto: Timo Battefeld
Sådan ser en el-tavle ud efter et lynnedslag. Foto: Timo Battefeld
Stikkontakterne blev i flere tilfælde blæst ud fra væggene i huset. Foto: Timo Battefeld
Kim Nielsen havde regnet med en anden indgang til det nye år. Foto: Timo Battefeld
Branden på loftet blev hurtigt slukket, men galvenden fik sodskader. Foto: Timo Battefeld
Overvågningskameraet blev brændt af. Foto: Timo Battefeld
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Varde

22-årig var blevet afhængig af at true småpiger til sex-optagelser: Jeg er glad for, jeg blev anholdt

Annonce