Annonce
Aabenraa

Huse og volde fjernes: Dyrskueplads skal sikres imod oversvømmelser

Dyrskue og ringridning er de to store årlige begivenheder, der finder sted på pladsen. Billedet er taget under ringriderfesten. Den nye plan for Dyrskuepladsen skal blandt andet sikre, at den også kan bruges til andre store begivenheder. Foto: Hjalmar Nielsen
Aabenraa Kommune er klar med en plan, der skal fremtidssikre Dyrskuepladsen. Bygninger og volde fjernes, og pladsen sikres mod fremtidens skybrud.
Annonce

AABENRAA: Ringen på Dyrskuepladsen i Aabenraa, hvor landmændene præsenterer deres dyr, bliver fjernet, og det samme gælder ringriderforeningens og dyrskuets huse midt på pladsen.

Samtidig skal pladsen klimasikres, så den kan klare voldsomme regnskyl uden at blive omdannet til en lavvandet sø.

Det er nogle af de elementer, der indgår i den nye plan for Dyrskuepladsens fremtid, som politikerne skal tage stilling til i denne uge.

Planen præsenteres både i teknisk udvalg og i vækstudvalget, hvor udvalgsmedlemmerne også skal kigge på økonomien. Over de næste tre år er der afsat godt ni millioner kroner til Dyrskuepladsen.

Pengene skal blandt andet gå til færdiggørelsen af den såkaldte rambla, som er navnet på stiforbindelsen mellem UC Syd og Arena Aabenraa.

Stien skal krydse Mølleåen via en ny bro, der kommer til at ligge lidt øst for den eksisterende bro over åen.

Annonce

En anden løsning

Aabenraa Kommune har drøftet de nye tiltag på pladsen med både ringriderforeningen og med Det sønderjyske Fællesdyrskue.

- Vi bruger i øjeblikket ringen, når der er omridning, så vi må finde en anden løsning. Vi har talt om at etablere en tribune til tilskuerne, som man også gør i Sønderborg, fortæller formanden for ringriderforeningen, Gerth Petersen.

Han regner med, at foreningen får en erstatning af kommunen for det hus på pladsen, som nu skal fjernes.

Det er svært at sikre fællesdyrskuets hus mod fremtidige oversvømmelser, og derfor fjernes huset nu. Foto: Bente Staugaard

- Vi vil formentlig kunne bruge en skurvogn eller lignende til de funktioner, som vi i dag bruger huset til, mener Gerth Petersen.

Det sønderjyske Fællesdyrskue har et noget større hus, som også skal fjernes, og her vil der også bliver tale om en erstatning.

Dyrskuets hus nedbrændte for nogle år siden, og blev erstattet af et nyt hus. I efteråret 2019 måtte der nyt gulv i huset på grund af en større oversvømmelse. Det regnede nemlig voldsomt samtidig med, at Aabenraa Kommune var ved at renovere digerne omkring Mølleåen, og det resulterede i oversvømmelse på Dyrskuepladsen.

- Planen er, at vi sætter huset til salg. Det kan nemlig fjernes i et stykke. Vi må så finde en anden og mere mobil løsning til vores kontor under dyrskuet, siger dyrskuets tovholder Erik Nissen.

Han erkender, at det i lyset af fremtidens nedbør og højere vandstand, kan blive svært at bibeholde huset midt på den lavtliggende plads.

Kommunens begrundelse for at fjerne de to huse og ringen er blandt andet, at det vil gøre Dyrskuepladsen anvendelig til flere forskellige formål.

Erik Nissen, fortæller, at diget rundt om ringen  er blevet lavere gennem årene på grund af den bløde bund.

- Vi sætter et hegn op i stedet og klarer det på den måde, fortæller han.

Annonce

Oversvømmelse

Planen er nu, at pladsen skal sikres mod det, der kaldes en ti års hændelse. Det vil sige en oversvømmelse af en størrelse, som man i snit vil opleve hvert 10. år.

Dyrskuepladsen er allerede blevet drænet, men det tager alligevel tid før vandet siver væk, og det betyder, at vandet kan samles i lavninger.

Derfor vil kommunen etablere nogle riste og trug til at opsamle overfladevandet. Kommunen vil også udskifte nogle af de eksisterende drænrør med rør, der bedre kan tåle, at man kører over dem med tunge køretøjer.


Planen er, at vi sætter huset til salg. Det kan nemlig fjernes i et stykke.

Erik Nissen, tovholder for dyrskuet i Aabenraa


Træer på digerne

Kommunen har fjernet den gamle poppelallé på begge sider af Mølleåen og rettet digerne op.

Når det nye dige har sat sig, skal der plantes nye træer. Det vil formenlig ske omkring 1. december 2021 - altså om et år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Live: En typisk minkavler får udbetalt over 11 millioner kroner - se tallene her

Kolding

Regionsrådet siger nej til ønske fra Kolding-gymnasium: Vil ikke lave lokale regler for fordeling af elever

Annonce