Annonce
Livsstil

Huset på skråningen - med tæmmet udlængsel, utæmmet natur og farverigt glas

De to loungestole er fra snedkeriet Baejkon Bastardo i Aarhus. Sofaen er fra Coop, og sofabordet er fra Ikea. På sidebordet står en af Marie Graffs nye vaser fra Kodanska. Sidebordet har i øvrigt været Maries Graffs farmors natbord, der har fået nyt liv med en klat maling. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Vest for Vejle bor Marie Graff og hendes familie på en kuperet naturgrund på fire hektar med lige dele udsigt ind i landet og udlængsel til udlandet. Her flyder arbejdet med interiørvirksomheden Kodanska og familielivet med tre børn sammen i krystalklar og farverig harmoni. Rejseaktiviteten er midlertidigt indstillet med coronaen, og i stedet er fokus nu på at renovere huset et rum ad gangen.
Annonce

Marie Graff malede entréen i lørdags i en lys farve med en brun tone. Men det føltes ikke rigtigt.

Der skal helst være mere kontrast og lidt mere kolde og moderne farver inden i så gammelt et hus. Det blev simpelthen for mørkt i den lille mellemgang, der binder bindingsværkshuset fra 1890 sammen med den nyere tilbygning fra 1990'erne. Og som den niårige datter Liva understregede, så skulle Marie Graff vist have lyttet mere til hende og malet entréen lyserød i første omgang.

I dag er entréen så sart lyserød, for som Marie Graff understreger, så bliver man også nødt til at gøre noget ved det, der ikke dur, med det samme, for ellers bliver det aldrig gjort. Derfor svingede hun penslen to dage senere og fik "projekt entré" landet på fineste vis i går, altså dagen inden interviewet.

Her syv kilometer vest for Vejle uden for landsbyen Skibet er hele farvepaletten i gang i hjemmet, der i to år har været basen for Marie Graff, hendes mand, Anders Heidemann, og deres tre børn, Liva på ni år, Villum seks år og nu også Viggo på 10 måneder.

Før det boede familien fire år i Prag, hvor Anders Heidemann fik tilbudt en spændende marketingstilling, hvor Liva og senere også Villum gik på en international skole - og hvor Marie Graff fik mulighed for at følge sin drøm om mere balance mellem arbejde og familie og strukturere deres hverdag, så familielivet dikterede hendes arbejdstimer - og ikke omvendt.

Den historie begyndte, da Marie Graff manglede en saltkrukke til deres nye hjem og på en af sine mange gåture i Prag mødte en keramiker, som gerne ville hjælpe hende. Så Marie Graff tegnede saltkrukken, og keramikeren lavede den.

- Jeg havde ingen penge, men masser af tid. Og så førte det ene til det andet, vi fik gæster, der også gerne ville have krukkerne, og pludselig blev jeg spurgt, om jeg ville med på FindersKeepers, en platform for upcoming designere herhjemme i Danmark, fortæller Marie Graff.

Her bor:

Marie Graff, 37 år, med sin mand, Anders Heidemann, og deres tre børn, Liv på ni år, Villum på seks år og Viggo på 10 måneder.

Vest for Vejle uden for landsbyen Skibet.

I et bindingsværkshus fra 1890 sat sammen med en tilbygning fra 1990'erne.

Købte huset for to år siden og har blot malet væggene.

Har planer om at renovere soveværelse, børneværelser og badeværelse.

Har også planer om at trimme noget af den fire hektar store grund i kuperet terræn, hvor Marie Graffs interiørvirksomhed Kodanska i øvrigt også har til huse.

Læs mere om Kodanska-glas og -keramik her: www.kodanska.dk.

Annonce

Keramikkrukker og glasvaser

I vindueskarmen i køkkenet står keramikkrukkerne. Der er ganske rigtigt flagesalt i den ene. I de andre har hun nødder, kanelsukker og chiafrø.

Væggene i det hvide landkøkken er lyseblå. I stuen er væggene lysegule, og sofaen er flaskegrøn. Og rundtomkring i de mange vindueskarme ses farveklatterne i årets allersidste sommerblomster fra naboen, i fine børnetegninger og i glasvaser i klar blå, gul, lyserød og grøn.

For med tiden kom Marie Graff nemlig på, at hun også gerne ville lave noget med glaspusterne, som Tjekkiet kan være så stolt af.

Og sådan gik det til, at Marie Graff gik fra at være uddannet i ”International business” på Handelshøjskolen og havde et arbejde, der gjorde, at hun måtte aflevere sin datter i vuggestuen klokken syv om morgenen og først kunne hente hende igen klokken 17, til at familien forfulgte drømmen om at bo i udlandet og i dag er vendt hjem til Danmark, hvor hun som selvstændig selv bestemmer tempoet i sin virksomhed i huset på den anden side af vejen.

- Da Liva var lille, og vi begge arbejdede rigtig meget, var jeg virkelig den værste udgave af mig selv. Jeg følte mig hurtigt meget presset. I dag er mit arbejdsliv og familieliv ikke så opdelt. Det flyder sammen på en fin måde. Jeg har det sådan, at hvis det ikke fungerer på hjemmefronten, kan jeg ikke koncentrere mig om mit arbejde. Min mand har det omvendt. Hvis han ikke har styr på sit arbejde, kan han ikke fungere herhjemme. Det betyder jo ikke, at han elsker os mindre. Han kan bare ikke finde ro herhjemme, hvis der er noget på arbejdet. Og omvendt kan jeg ikke sende grædende børn af sted og så bare sætte mig over til computeren og lade, som om alt er fint. Til gengæld får jeg ikke mange timers søvn, for jeg arbejder tit, når ungerne sover, siger hun.

Annonce

Lyset og regndråberne

Marie Graff byder på kaffe i egne glas. Mælken kommer i en lille mælkekande. Og som med mange af husets vaser er både mælkekande og glas holdt i samme stil. Spættet med tusindvis af regndråber.

Og det er faktisk akkurat, hvad der har inspireret Marie Graff. For da hun og hendes mand for to år siden var heldige at få lov at se huset og den fire hektar store grund på vej til lufthavnen, købte det for næsen af 20 andre samme dag og noget senere lå på luftmadrasser i stuen og så op i glastaget på den vedvarende sommerregn, gav det sig selv. Glasserien hedder selvfølgelig "Danish Summer".

I en vindueskarm ved spisebordet står en blå prototype på vaserne til efterårets nye glasserie.

- Serien hedder "Flow" og er blevet til ved at smelte stof ind i glasset, fortæller Marie Graff.

Udenfor er årets sommer afløst af efterår, men lyset holder familien fast i. Det vælter ind ad de store vinduespartier både her i stuen og ude i orangeriet, der fulgte med huset. Parret har blot hævet gulvet, så det flugter med køkkengulvet, lagt nyt trægulv, syet gardiner og indrettet familiens favoritrum med bambusmøbler og tæppe fra Ilva samt bløde puder fra Cosy Living og By Moberg.

Sidstnævnte er den farvestrålende gule og orange pude, der er lavet af en indisk sari.

I orangeriet har Marie Graff indrettet sig med bambusmøbler og tæppe fra Ilva. Den gule pude med orange blomsterprint er fra By Moberg og er lavet af en indisk sari. De brune puder i stolene overfor er fra Cosy Living. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Annonce

Fyrværkeri

Til højre for orangeriet skråner grunden næsten lodret op til toppen, hvorfra der er en imponerende udsigt ud over Vejle by, og derfor er det også her, familien går op nytårsaften for at se ud over et feststemt landskab i et fyrværkeri af farver.

Marie Graff har lige så mange planer for grunden, som hun har sammen med sin mand for huset. Udenfor vil hun gerne have en havearkitekt med på råd om, hvad der kan gøres ved den vildtvoksende skråning. På vej ad stier formet af plæneklipperen fortæller hun om planerne om en pool og tankerne om alle de æbler, der tynger de gamle æbletræer, og som her i efteråret skal laves om til æblekage.

Hun fortæller om sin mand, Anders Heidemann, der en weekend får besøg af en masse kammerater, der i fællesskab skal planere et godt stykke heroppe og så græs, og hun fortæller om drengenes ATV-bane ovre på den anden side af vejen.

- Indtil nu har vi aflyst tre rejser på grund af corona. I påsken skulle vi have besøgt nogle venner i Kenya. Vi skulle i sommer have været to uger i Italien og bagefter til Prag, og vi skulle faktisk også have været til Amsterdam. Efter vi boede i Prag, har vi fået mange venner, der i dag bor i mange forskellige lande. Men nu er vi i stedet hjemme, tog på cykelferie med telt hele vejen til Fanø i sommer og bruger nu tiden på at sætte i stand og renovere huset, forklarer hun.

Indenfor er planen nemlig også lagt: Børneværelserne står øverst på listen, og i samme ombæring en udvidelse af badeværelset.

Men først er hun altså nået til den lyserøde entré, hvor hun kun lige mangler at få sat de sidste billeder op på de nymalede vægge.

Det er jo sjovt, at jeg går så meget op i farver. Jeg er jo ikke designer. Jeg er økonom, siger hun og griner.

Med direkte udgang til organgeriet og derfra til haven ligger husets køkken. Her står Syver Stole af Arne Javobsen over for en gammel skolebænk, Marie Graff har fundet på Den Blå Avis. Loftslamperne i modellen "Solingen Retro" er fundet hos Klassiskelamper.dk. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Naturen og lyset er tæt på hjemme hos Marie Graff, ikke mindst på grund af denne tilbygning i glas. Her lå Marie Graff med familien på luftmadrasser, da de lige var flyttet ind for to år siden og så regndråberne lande. Det inspirerede hende til serien i vaser, glas, skåle og mælkekander "Danish Summer". Foto: Birgitte Carol Heiberg
Katten Mango og husets to andre katte sørger for liv i huset, når de tre børn Liva på ni år, Villum på seks år og Viggo på 10 måneder ikke er hjemme. Navnet Mango udtales i øvrigt på engelsk, da de to ældste børn taler flydende engelsk og vedligeholder det med deres engelsktalende barnepige. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Det er måske svært at se, men den nymalede entré er malet lys lyserød, stuen lys gul og køkkenet lyseblåt. Foto: Birgitte Carol Heiberg
I de mange vindueskarme står små stilleben med vaser. Nogle af dem er fra Marie Graffs egen virksomhed Kodanska, andre er fra keramikere eller fine arvestykker. Her står blandt andet en af de nye, store, blå vaser fra hendes egen kollektion "Flow", hvor glaspustere i Tjekkiet har smeltet stof ind i glasset. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Når børnene kommer hjem fra skole, kommer arbejdet i anden række. Så er Marie Graff mor og lægger gerne hus til legeaftaler, der inkluderer alt fra kreaprojekter til kagebagning i køkkenet. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Huset ved Jennum vest for Vejle råder over 320 kvadratmeter. Marie Graff og familie flyttede ind for to år siden, da de efter fire år i Prag ville hjem til Danmark igen. Først gik de i gang med at renovere deres sommerhus ved Følle Strand. Nu er turen kommet til huset her. Marie Graff drømmer om én stor bogreol på hele væggen under trappen og hemsen i stuen, hvor børnene har deres kreative værksted. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Det er en rejselysten familie, der bor her. Alene dette forår og sommer har Marie Graff aflyst tre ferier på grund af Covid-19. Foto: Birgitte Carol Heiberg
I vindueskarmen i køkkenet står vaser fra Kodanska, og på den lille hylde på væggen ved siden af er der en lille udstilling af keramik fra Sarah Scheel, Villersbøl og Søstrene Grene og en træramme ovenover af Anne Bronton. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Marie Graff og hendes mand Anders Heidemann faldt med det samme for den fire hektar store naturgrund, huset ligger på. Her kan børnene gå på opdagelse i kuperet terræn, skov og højt græs. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Marie Graff og hendes mand har lige så mange planer for det udvendige som det indvendige, men meget af det skal også bare være, som det er. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Fra toppen af skråningen, som huset ligger på, er der en flot udsigt ud over Vejle by. Heroppe står familien nytårsaften og nyder synet af fyrværkeriet. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Det føles næsten som om, at vi er taget på tur væk fra hjemmet, da vi af en nyslået græssti ender på toppen af skråningen, hvor Marie Graff og familien griller eller drikker kaffe. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Foto: Birgitte Carol Heiberg
Foto: Birgitte Carol Heiberg
Saltkrukken, der startede det hele. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

3. døgn uden nye smittede: Vadehavsskole er ved at have styr på smitteudbrud

Annonce