Annonce
Danmark

Husk de små og mellemstore virksomheder på den grønne bølge

Annonce

Debat: Vi kender den. Hverdagen. Den trækker ofte tænder ud. Den er travl. Arbejdet skal passes, børnene skal hentes og bringes. Madpakkerne skal smøres, aftensmaden tilberedes, motionen skal dyrkes osv. Det er sjældent i en sådan hverdag, at vi pludselig går i gang med noget helt nyt, en ny hobby eller en ny madopskrift. Vi har nok i bare at holde os selv oven vande.

Sådan en hverdag har mange af Dansk Metals medlemmer. Det samme har deres arbejdsgivere, der driver små og mellemstore virksomheder. Foruden hverdagens trummerum bruger de små ejerledere deres vågne timer på at drive forretningen og sikre salg og omsætning. De har en to-do-liste, der er længere end de flestes, og det er ikke i en sådan hverdag, at grøn omstilling og klimatiltag pludselig sniger sig ind.

Danmarks erhvervsliv består primært af små og mellemstore virksomheder. De udgør 99 pct. af alle virksomheder og beskæftiger 38 % af de fuldtidsansatte i de danske virksomheder. Og så siger det jo nærmest sig selv, at de er afgørende for vækst og arbejdspladser. Den kendsgerning er vigtig at skrive sig bag øret, når det kommer til realiseringen af den grønne omstilling. Det nytter ikke noget snævert at fokusere på og hylde grønne fyrtårnsvirksomheder.

Henrik Aarestrup

I Danmark har vi via klimaloven besluttet at sænke CO2-udledningerne med 70 pct. inden 2030. Hvis vi skal nå det mål og samtidig sikre danske industriarbejdspladser, så bliver vi nødt til at lave en håndholdt indsats over for landets små og mellemstore virksomheder. På den måde sikrer vi, at den grønne omstilling også når ud blandt Produktionsdanmarks små og mellemstore virksomheder, der er spredt rundt omkring i landet, fra Thy til Tølløse.

Fra Thy til Tølløse findes små og mellemstore produktionsvirksomheder, der producerer produkter, som alle kræver energi at producere. En grønnere produktion på sådanne virksomheder kommer ikke af sig selv. Små og mellemstore virksomheder har primært fokus på drift. De kan ikke bare blive grønne. De aner ikke, hvad der er op eller ned, hvad der er rigtigt eller forkert. Det kunne man bl.a. se i Klimapartnerskabet for Produktionsvirksomheder, hvor 67 pct. af de små og mellemstore virksomheder svarede, at de ikke vidste, hvor meget CO2de udledte. Samtidig svarede 45 pct. af alle de adspurgte virksomheder, store som små, at mangel på viden, ekspertise og teknologi var en barriere for grøn omstilling.

I Klimaaftalen for energi og industri afsættes 2,5 mia. kr. fra 2020 til 2030 til tilskudspuljer med henblik på elektrificering og energieffektivisering i industrien. I Dansk Metal foreslår vi, at man bruger en del af de midler på at oprette et klimatilsyn, der, inspireret af Fødevaretilsynet, kan føre tilsyn med landets virksomheder og løfte viden og forslag til virksomhedsrettede, grønne initiativer helt ud på produktionsgulvet i industrien. Tilsynet bør have en række opgave. For det første, så udarbejdelse af idékataloger, hvor virksomheder let og simpelt kan få et overblik over klimainvesteringer, CO2-effekter og tilbagebetaling. For det andet vejledning og hjælp til klimainvesteringsplan. For det tredje en tilsynspligt, der kan sikre, at virksomhederne, som får støtte og vejledning, også får implementeret de grønne initiativer.

Vi kan ikke undvære de små og mellemstore virksomheder, der hver dag skaber tusindvis af arbejdspladser. Men vi kan heller ikke vende ryggen til den grønne omstilling. Derfor må vi gøre vejen til 70-procentsmålsætningen så simpel og nem som mulig, så vi ikke gør hverdagens to-do-liste endnu længere. Hverken for Dansk Metals medlemmer eller for de ejerledere, som hver dag i fællesskab knokler for, at netop deres arbejdsplads og virksomhed blomstrer.

Det er, når vi får alle med på den grønne bølge - store som små virksomheder, ledere som medarbejdere - at vi kan være et grønt foregangsland og vise omverdenen, at skabelsen af arbejdspladser og grøn omstilling, går hånd i hånd.


Det er, når vi får alle med på den grønne bølge - store som små virksomheder, ledere som medarbejdere - at vi kan være et grønt foregangsland og vise omverdenen, at skabelsen af arbejdspladser og grøn omstilling, går hånd i hånd.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejen

Gratis julekoncert i Folding Kirke

Annonce