Annonce
Vejen

Huslejen i nyt boligprojekt i Rødding fik kritik i byrådet

De foreløbige beregninger giver en husleje på omkring 7.000 kroner og opefter i det kommende boligbyggeri i Vestergade i Rødding. Illustration: Zenia Arkitekter
En månedlig husleje på 7.000 kroner er mange penge i et almennyttigt boligbyggeri, mente Enhedslistens Maya Ryom. Huslejestørrelsen forsvares dog af administrationsselskabet Dalbo.

Rødding: Gennem de senere år har Vejen Byråd behandlet flere store byggerier, og på det seneste møde blev der givet grønt lys til projektet med 33 boliger i Vestergade i Rødding.

Hele 66,4 millioner kroner der den samlede pris for det projekt, som Rødding Andelsboligforening er på vej til at gennemføre i forbindelse med det omfattende byfornyelsesprojekt i den vestlige bydel i Rødding.

Politikerne havde ingen indvendinger mod selve projektet, men Maya Ryom, Enhedslisten, var dog ikke lige frem begejstret ved udsigten til, at de kommende lejere får månedlige huslejeydelser på 7.000 kroner og opefter.

- En husleje på 7.000 kroner er ganske mange penge i et alment boligbyggeri. Derfor synes jeg, der er brug for at sende et signal om den høje pris, mente Maya Ryom.

Venstres Morten Thorøe hæftede sig også ved husleje i det pågældende prisleje. Han konstaterede, at der fra politisk side er blevet appelleret og drøftet, om det ikke var muligt at bygge billigere – og dermed opnå en billigere husleje.

Annonce

En husleje på 7.000 kroner er ganske mange penge i et alment boligbyggeri. Derfor synes jeg, der er brug for at sende et signal om den høje pris.

Maya Ryom, byrådsmedlem for Enhedslisten

Ikke noget luksuriøst

Anni Grimm, løsgænger, så ikke noget luksuriøst i projektet:

- Mange regler omkring offentligt og alment byggeri kan være med til at presse priserne opad, mente Anni Grimm.

Jørgen Lastein (V) mente, at priserne i den private udlejning kan konkurrere med huslejestørrelsen på de kommende boliger i Rødding.

Indlæggene fra flere politikere rundede borgmester Egon Fræhr af:

- Vi kan i hvert fald slå fast, at vi på flere møder har spurgt til netop størrelsen på huslejerne, nævnte borgmesteren.

Inden byrådet uden afstemning godkendte skema A vedrørende de 33 boliger.

Nyt og attraktivt

JydskeVestkysten har forelagt bemærkningerne fra byrådsmødet for Hans Appel fra Dalbo, der er administrationsselskab for Rødding Andelsboligforening:

- Det er rigtigt, at byggeriet medfører huslejer, som måske virker høje, selvom byggeriet bliver nyt, hele området fornyes, og det bliver en attraktiv beliggenhed i Rødding. Beregning af husleje bygger på balanceleje. Der må ikke tjenes på udlejningen, og boligforeningen er jo lejerne selv. Men der skal blandt andet spares op og henlægges til senere vedligeholdelse og fornyelser, og det betyder jo en temmelig forskel i forhold til, hvad man skal i den private udlejningssektor. Men jeg tror ikke huslejen i dette byggeri er væsentlig anderledes end andre steder, hvor der bygges nye almene boliger, svarer Hans Appel.

Han føjer til: - En anden væsentlig faktor for huslejen er hvad byggeriet rent faktisk kommer til at koste. Det ved vi, når der har været licitation - sandsynligvis i løbet af december måned. Så får kommunen det til godkendelse, der kaldes skema B med beregninger på den nu bedre kendte pris på byggeriet. Vi håber så, det kan gøres billigere i sidste ende, så medfører det også billigere husleje, fordi de samlede udgifter til lån bliver mindre.

Efter planen foreligger skema B i starten af 2020.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Stenkaster skal mentalundersøges

Leder For abonnenter

Hvad skal vi med 1. maj?

Statsminister Mette Frederiksen (S) leverer indirekte det måske bedste bevis for, at den traditionelle fejring af arbejdernes internationale kampdag den 1. maj enten bør afskaffes eller finde en anden form: Socialdemokratiets formand stiller ikke op i Fælledparken på denne dag. Epicentret for den danske arbejdskamp, der hvor Louis Pio under Slaget på Fælleden den 5. maj 1872 blev arresteret i sit forsøg på at opnå bedre forhold for landets arbejdere, lige præcis dér ønsker formanden for Socialdemokratiet ikke at stille op. Vi ved godt, at det er hendes og regeringspartiets nærmest maniske trang til at kontrollere og polere virkeligheden, der har været udslagsgivende. For hun vil utvivlsomt, som i øvrigt forgængerne Helle Thorning-Schmidt og Poul Nyrup Rasmussen fra samme parti har oplevet det, blive udsat for larmende protester af enhver art og måske endda overdøvet for rullende kameraer, og det passer dårligt ind i den socialdemokratiske selviscenesættelse. Men det er også et stærkt tegn på, at den vigtigste kamplads for landets arbejdere altså ikke betyder alverden for statsministeren og i hvert fald ikke nok til at blive skrevet i hendes kalender på netop denne dag. I det hele taget er det på tide at kigge med friske øjne på 1. maj, der for manges vedkommende er indskrevet i overenskomsten som en hel eller en halv fridag. For ser man på tilstrømningen til denne dag landet over, er den både aftagende og aldrende. Med god grund. De store afgørende sejre for arbejdstagerne blev vundet for mange år siden; arbejdstidens nedsættelse, lønnet ferie, fem dags arbejdsuge og meget andet har været virkelighed i mange år. De historiske kampe er fortid, fordi arbejdsmarkedet har ændret sig, og den manglende tilslutning skal blandt andet findes i, at man i fagbevægelsen febrilsk klamrer sig til en stråmandsmodsætning, der ikke længere findes mellem arbejdsgivere og arbejdstagere. Det kan folk godt gennemskue. 1. maj i sin nuværende form har overlevet sig selv, der er behov for nytænkning.

Kolding

Sluse, pumpe og p-pladser til regnvand er klar i Kolding om tre-fire år

Kolding

Landmænd ramt af regn og oversvømmelse: Afgrøder sopper i vand

Annonce