Annonce
Nordtyskland

Huspriserne på nordtyske ferieøer eksploderer

Hver år strømmer turisterne til den nordfrisiske ø Föhr og hovedbyen, Wyk. Og fast ejendom på øen er efterspurgt. Foto: Pincerno/Wikimedia

WESTERLAND: Ferieøen, Sild er fortsat et af de suverænt dyreste steder i hele Tyskland at købe fast ejendom - og priserne stiger fortsat. Det viser en opgørelse fra de tyske sparekassers kreditselskab, LBS.

Huspriserne på Sild er således steget med 7,7 procent sammenlignet med 2017, så den gennemsnitlige ejendom på øen nu koster godt 10.600 euro eller omregnet omkring 80.000 kroner pr. kvadratmeter. I de mest attraktive områder som velhaverparadiset, Kampen er priserne dog dobbelt så høje.

Udviklingen smitter også af på naboøen, Föhr. Her koster den gennemsnitlige kvadratmeter ganske vist kun det halve af prisen på Sild. Til gengæld er øens huspriser i det forløbne år gået i vejret med knap 14 procent.

På den noget mindre, nordfrisiske ø Amrum er udbuddet af huse så beskedent, at prissammenligninger er vanskelige. Til gengæld er der godt gang i salget af ejerlejligheder, der på et år har oplevet prisstigninger på omkring 16 procent, så prisen per kvadratmeter er godt på vej mod 6000 euro.

Også på på den landfaste del af Nordfrislands vestkyst findes dyre boliger, specielt i badebyen St. Peter Ording på halvøen Eiderstedt. Her koster et hus gennemsnitligt knap 4300 euro på kvadratmeter, hvilket dog er nogenlunde uændret sammenlignet med året før.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Sønderjyske politikere måtte vælge pragmatisme før principper

Det hører til sjældenhederne, at embedsmænd udtaler sig skarpt og uden omsvøb. Men det gjorde han, direktøren på rådhuset. ”Fuldstændigt utilstedeligt” kaldte Stig Werner Isaksen udvidelsen af Tinglev-virksomheden N.T. Tømrer og Snedkerforretning. Det utilstedelige består ifølge den kommunale direktør i, at en anden direktør, virksomhedsejeren, har udvidet sit firmas fysiske rammer uden at sørge for de nødvendige tilladelser først. Ulovligheder skal selvfølgelig ikke accepteres. ”Med lov skal man land bygge”, som det står skrevet på indgangen til Københavns Byret. Og indlysende er det, at politikernes beslutning om – imod forvaltningens anbefalinger – at godkende Tinglev-virksomhedens udvidelse har nogle åbenlyst indbyggede problematikker. FOR HVILKET SVAR giver man det næste firma, der bryder reglerne lige så klokkeklart, som N.T. Tømrer og Snedkerforretning har gjort? Og hvordan vil den virksomhed, den direktør reagere, hvis embedsmændene også til den tid siger nej, og politikerne modsat nu holder fast i afgørelsen? Forskelsbehandling er blot et af de ord, der falder lige for. Som Stig Werner Isaksen formulerer det: - Jeg kan sagtens forstå politikernes beslutning, men jeg kunne bare ikke anbefale den. DET STOD PÅ ingen måde skrevet i embedsmands-manualerne, at det var den løsning, der blev konklusionen. Politikerne har i denne sag valgt den pragmatiske tilgang: Det ser ikke kønt ud; der er dog noget meget vigtigere på spil: Eller som den socialdemokratiske gruppeformand og borgmesterkandidat, Erik Uldall Hansen, konstaterede: - For os handler det om arbejdspladser. Venstres Philip Tietje, der er formand for vækstudvalget for land og by, er på linje. Også han kunne se arbejdspladser forsvinde, hvis politikerne havde fulgt embedsmændenes anbefalinger. SKÅRET IND TIL benet: Politikerne valgte pragmatisme før principper. Arbejdspladser før overholdelse af regler. Naturligvis er politikerne fuldt ud bevidste om dilemmaerne, og de har formentlig godkendt udvidelsen af Tinglev-virksomheden med billeder på nethinden af de problemer, godkendelsen kan skabe for dem senere. Ingen af dem kunne bare have holdt til de konsekvenser, en fastholdelse af den administrative afvisning måske havde resulteret i. ”POLITIKERNE SKYLD I, at virksomhed må fyre”, var en konklusion, der kunne være taget på de sociale medier. Det er selvfølgelig noget sludder, for virksomheden har ikke fulgt reglerne, men den slags kan være svær at forklare over for dem, der af den grund måtte sige farvel til deres arbejdsplads. Politikerne var nødt til at godkende virksomhedens udvidelse på bagkant. Vel vidende at en lignende sag kan dukke op i deres indbakke en anden gang. Og hvad gør de så? GOD SØNDAG

JV Podcast

JV Podcast: Danfoss-fyringer, rekord-opkøb og en enkelt københavner-chef huserer på Als

Annonce