Esbjerg: Rundt regnet 200.000 kroner. Så meget har den gennemsnitlige esbjergensiske husejer sparet op i mursten sidste år.
Det viser tal, som JydskeVestkysten eksklusivt har fået fra Dansk Ejendomsmæglerportals egen boligportal, boligsiden.dk, med baggrund i de fem postdistrikter, der udgør den forhenværende Esbjerg Kommune.
Tallene går til udgangen af november sidste år, og her var den gennemsnitlig kvadratmeterpris for et hus i Esbjerg på 14.403 kroner. Kigger man et år tilbage kostede en gennemsnitlig kvadratmeter hus i Esbjerg 13.001 kroner. Det betyder, at et gennemsnitligt hus på 140 kvadratmeter rundt regnet er blevet 200.000 kroner mere værd det seneste år.
Ifølge tallene fra boligsiden.dk er huspriserne helt generelt steget i alle postdistrikterne i løbet af det seneste år, og for et områdets vedkommende – i midtbyen i 6700 – har den gennemsnitlige kvadratmeterpris for første gang nogensinde krydset 16.000 kroner per kvadratmeter. De vestlige forstæder i 6710 med Hjerting, Guldager og Sædding-Fovrfeld har fortsat Esbjergs dyreste kvadratmeter med en gennemsnitlig pris med udgangen af november på 16.820 kroner.
Varerne rives af hylderne
Og skal man tro vurderingen fra den erfarne ejendomsmægler Marianne Christensen, der er medindehaver af byens største ejendomsmægler Home Esbjerg, kan priserne meget vel fortsætte med at stige i første kvartal i år. I forvejen har Home har haft et helt forrygende 2021, påpeger hun.
- Der er et lavt udbud og der kommer ikke mange nye boliger til salg. Der er masser af købere i markedet, så overvejer man at sælge er det helt rigtige tidspunkt. Jeg tror qua det lave udbud, at vi vil se stigende priser i 1. kvartal, siger hun og fortsætter:
- På baggrund af det lave udbud er der også mange af ejendommene, som har været til salg over en længere periode som bliver solgt, og det påvirker også prisudviklingen. De nye varer, som kommer ind, bliver nærmest revet af hylderne.
Huspriser i dit område
Det kostede en gennemsnitlig kvadratmeter hus i dit postdistrikt med udgange af november 2021.
6700 Esbjerg - 16.080 kroner
6715 Esbjerg N - 14.252 kroner
6710 Esbjerg V - 16.820 kroner
6705 Esbjerg Ø - 11.786 kroner
6731 Tjæreborg – for få handler til valid data
Home-mægleren siger også, at projektsalget i lejlighedsmarkedet har klaret sig godt.
- Lysningen er næsten udsolgt, og de der har valgt at sætte til salg igen i Karreen er bare blevet solgt med det samme. Så interessen efter gode store lejligheder er også stadig et hit. Generelt er Esbjerg jo en by i vækst, og vi tror på at 2022 kommer der til at ske en masse spændende ting også på boligmarkedet, siger Marianne Christensen.
En dæmper på markedet
Klaus Rejnhold, der med tre årtiers erfaring i finansbranchen vedrørende privatøkonomi og boligfinansiering er partner og rådgiver i virksomheden F10 Finans i Esbjerg, er imidlertid ikke overbevist om, at husejernes prisfest vil fortsætte i 2022.
Han understreger, at der på boligmarkedet altid vil være områder, hvor prisen stiger, men helt generelt er det hans vurdering, at stigende renter og energipriser vil lægge en dæmper på boligmarkedet i 2022.
- Generelt er danskernes og esbjergensernes økonomi meget robust, og godt nok er renten fortsat lav, men omvendt er renten på et fastforrentet realkreditlån også steget med cirka en procent over det seneste år. Samtidig har nuværende og kommende boligejere måttet se ind i stærkt stigende energipriser, som tilmed også er smittet af på andre områder, hvor priserne også er steget, siger Klaus Rejnhold, der desuden henviser til tal fra Nykredit, der viser, at en dansk børnefamilie nu skal bruge cirka 15.000 kroner mere om året på at leve samtidig med at lønningerne endnu ikke er steget tilsvarende.
- Og når familierne samtidig skal forholde sig til den stigende rente, har vi nu en række forhold, som for alvor vil kunne lægge en dæmper på boligpriserne, anfører eksperten.
Ifølge Klaus Rejnhold er det især førstegangs køberne, som vil blive påvirket af stigende priser, hvilket herefter også vil påvirke andre dele af boligmarkedet.