Annonce
Tønder

”Hvad der er dumt at sælge, er det ikke dumt at købe”

Man kunne få fat i lidt af hvert på Gågademarkedet lørdag formiddag. Foto: Annett Bruhn
For sekstende år i træk var Gågademarked i Tønder, og lørdag formiddag, var paraplyen det bedste køb, man kunne gøre. Markedet tiltrak både sælgere og købere, og de må afgøre, hvem der gjorde den bedste handel.
Annonce

Tønder: For sekstende år i træk havde Peter og Kirsten Tietge lørdag formiddag kørt kræmmerboden i stilling foran Peters gamle arbejdsplads, Danske Bank. Og efter et par byger, der går og kommer, blev det opholdsvejr over Gådegademarkedet, der udover en række kræmmere af Guds nåde også bød på hestvognskørsel og prægtige veteranbiler fremvist af Tønder Veteranklub.

- Det er første gang, det har regnet så meget, kokluderede Kirsten, der havde iført sig den gule regnfrakke for en sikkerheds skyld. Og uanset vejr og vind er både Kirsten og Peter er vilde med Gågademarkedet.

- Det er så hyggeligt, fordi der kommer så mange forbi, man kender, lød det oplagt fra Kirsten, mens Peter var igang med at tørre regnvand af de mange glas, han havde taget med på markedet. - Vi går stadig på loppemarkeder og kræmmermarkeder rundt omkring i landet, og vi køber stadig glas, fortalte Peter, der har 700 glas hjemme i privaten. Mindst.

Annonce

Lystig prutten

- Tidligere kørte vi meget til Berlin og købte Böhmisk glas, fortæller den tidligere bankmand, der påstår, at det er for hyggens skyld, at han og Kirsten stadig prutter lystigt om prisen. Også når det regner.

- Vi køber glas for at sælge det, men det er i høj grad for fornøjelsens skyld, at vi her. Og man lærer jo en masse ved at læse om de forskellige ting, der stammer helt tilbage fra 20’erne og 30´erne. Også Marina Malchow, der stammer fra Letland, er bidt af at tage på kræmmermarked. Hun og hendes mand Søren har arvet store mængder keramik efter Sørens far, der stammer fra Tyskland og som bragte de første Schäeferhunde til Danmark. Og altså en masse keramik.

- Jeg interesserer mig ikke for keramik, indrømmer Marina, der ligesom Peter Tietge er vild med glas: - Jeg samler på farvet glas, specielt Muranoglas fra Italien. Jeg opbevarer det derhjemme i et skab med indlagt lys, hvor glasset kommer helt til sin ret. Glasset sælger jeg aldrig.

Annonce

Dårlig til at prutte

Marina har også en figur, der forestiller en sort panter, som hun nødigt vil af med, men som dog kommet med på Gågademarked alligevel.

- Den har sådan nogle flotte linjer og indgyder respekt, så jeg håber lidt, at ingen opdager den, siger hun med et smil. En kunde kommer forbi og er interesseret i en gammel kagedåse. Han spørger om prisen, og Marinas svarer 40 kroner uden den store entusiasme.

- Det vil jeg ikke betale, svarer kunden og foreslår 25 koner. -

Okay, kommer det straks fra Marina.

- Min pris er bare et udgangspunkt. De der kagedåser står her jo bare. Dem har jeg ikke kærlighed til, forklarer Marina, der ind imellem ikke nænner at skille sig af med et godt fund. - Og så er jeg vist ikke så god til at prutte.

Ifølge et gammet afrikansk ordsprog, kan det betale sig at gå på jagt efter det, andre - måske fejlagtigt- vælger at sælge. Ifølge et dansk mundhed får kræmmeren penge, når tosserne kommer til marked.

Hvem der har ret, lader vi stå hen i det uvisse. På gågademarkedet i Tønder var en lang række kræmmere dukket op. Måske også en enkelt tosse, der heller ikke forstår at prutte, og som købte en alt for dyr lampe, hun ikke ved, hvad hun skal stille op med.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Regionalt

Næsthøjeste smittestigning nogensinde: De fleste kommuner rammes

Kolding

To elever mere i Alminde-Viuf er smittet med corona: Alle 9. klasser er sendt hjem

Annonce