Annonce
Kultur

Hvad løber drengene efter? Pigerne selvfølgelig

Gudrun og Knud Jørgensen har tilbudt Vejen Kunstmuseum dette Valdemar Petersen-værk til en kommende udstilling. 
Efterlysninger af oplysninger om og billeder af kunstmaler Valdemar Petersen, der stammer fra Holsted, har givet de første seks henvendelser til Vejen Kunstmuseum.
Annonce

HOLSTED: Efterlysningen af værker af og oplysninger om kunstmaleren Valdemar Petersen, der voksede op i Holsted, har givet pote.

- Ja, det er måske ikke ligefrem strømmet ind, men der er efter avisomtalen kommet seks henvendelser fra folk, som har værker af Valdemar Petersen hængende. Det er meget fint, siger Henning Ranum, som leder eftersøgningen for Vejen Kunstmuseum.

- Blandt andet har jeg hørt fra Gudrun og Knud Jørgensen i Almind ved Kolding, som har et dejligt Valdemar Petersen-billede, som museet gerne må låne til en udstilling. De synes, at det da kunne være dejligt og interessant, fortæller Henning Ranum.

Maleriet viser blandt andet Helgenæs Kirke og Århusbugten.

Gudrun Jørgensens børnebørn har diskuteret, hvor de tre drenge på billedet skal hen i den fart, og de har også et godt bud: Over til pigerne!

Jørgensens har engang vundet billedet i en kunstforening. Værket var førstepræmien.

Annonce

Kom frit frem

Valdemar Petersens far var savværksejer i Holsted og omtales også som karetmager. I barndommens møde med håndværkere og deres materialer fik Valdemar Petersen sin klare fornemmelse for, at det var kunstner, han ville være.

- Han blev uddannet malersvend i Kolding og gik også dér på Teknisk Skole, hvor han ses på et fælles udstillingsfoto fra 1914-15.

- Som ung kom han i Holsted til at bo i den atelierlejlighed, der havde tilhørt bysbarnet, maleren Kræsten Iversen, der i 1933-55 var professor ved Kunstakademiet i København.

Valdemar Petersen boede i en årrække i Århus, hvor han først ernærede sig som håndværksmaler og siden som lærer på Social-Pædagogisk Seminarium. I 1940 debuterede han på Kunstnernes Efterårsudstilling (KE), og var fremover en hyppig udstiller i sammenslutninger som Den Polykrome og Den jyske.

Henning Ranum modtager gerne mange flere henvendelser fra læsere, der har Valdemar Petersens værker på væggene.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland For abonnenter

Lotte mødte seks jordemødre under sin graviditet: - Jeg skulle genfortælle min historie hver gang

Esbjerg

Udvalg vrager planer for 180 meter høje møller i Tjæreborg Enge: Byråd skal dog træffe den endelige beslutning

Annonce