Annonce
Sydjylland

Hvad siger I?: Mundbind blokerer for mundaflæsning og udfordrer borgere med dårlig hørelse

Ifølge Høreforeningen kan det være ganske grænseoverskridende for folk med dårlig hørelse, hvis de skal spørge folk, om de kan tage mundbindet til siden. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Det kan være en stor udfordring for borgere med dårlig hørelse at forstå, hvad der bliver sagt til dem under corona. For det første dæmper mundbind for lyden, men derudover blokerer det også for muligheden for at mundaflæse. Høreforeningen kalder det et stort problem.

Covid-19: Ubehageligt, anstrengende og frustrerende. Det er nogle af de betegnelser, Majbritt Garbul Tobberup, landsformand for Høreforeningen, bruger om det at være hørehæmmet under corona.

For ikke nok med, at det var besværligt at høre for disse borgere inden corona, så er brugen af mundbind nu med til at gøre det endnu mere svært. For det første blokerer mundbind for lyden, så det bliver endnu sværere at høre, hvad folk siger, og for det andet dækker mundbindet selvsagt hele munden, så det blokerer for de hørehandicappedes mulighed for at gøre brug af mundaflæsning.


Det er anstrengende, og man bliver ked af det. Man synes jo også selv, at det er irriterende, at man skal stå og bede om at få alt gentaget. Man bliver enormt træt, for det er anstrengende at forsøge at høre, når man ikke kan

Majbrit Garbul Tobberup, landsformand i Høreforeningen


Og netop mundaflæsning er noget, rigtig mange borgere med nedsat hørelse støtter sig til, siger Majbrit Garbul Tobberup.

- Vi bliver ekstremt udfordrede, og det er meget svært at høre, hvad folk siger. Det bliver en kæmpe frustration, for hjernen arbejder på højtryk på at prøve at hænge på og forstå det, som kommer ud af munden på folk. Vi begynder at sige hvabehar hele tiden, og vi bliver bange for, at der opstår misforståelser, siger hun.

Høreforeningen antager, at omkring 300.000 danskere bruger høreapparat, og at i alt 800.000 hører dårligt. Landsformanden gætter på, at mange først er blevet opmærksom på deres nedsatte hørelse, efter vi i samfundet begyndte at bruge mundbind i høj grad.

- Selvfølgelig kan man bede folk om at tage mundbindet til siden, men det er ganske grænseoverskridende. Man kommer til at isolere sig mere, siger Majbrit Garbul Tobberup.

Annonce

Øjenkontakt vigtigt

Hos Danske Døves Landsforbund nikker formand Lars Knudsen genkendende til de problemer, som hørehæmmede oplever. Mange døve benytter nemlig også mundaflæsning.

- Tegnsprog er relateret til alt visuelt, så selvfølgelig er det allerbedst, når der ikke er mundbind på. Det er helt klart bedst uden mundbind, men vi kan sagtens kommunikere, for som døv vil jeg sige, at vi er verdensmestre i at omstille os nye situationer, siger Lars Knudsen, som mener, at det er vigtig at få etableret øjenkontakt med den person, man kommunikerer med. Herefter kan udfordringerne for de døve eventuelt løses ved, at kommunikationen foregår på skrift.

Annonce

Har selv et ansvar

Hos Høreforeningen mener man også, at det er vigtigt at stå direkte ansigt til ansigt, når man kommunikerer, ligesom det også for borgere med nedsat hørelse kan være en løsning at kommunikere via skrift.

Og så pointerer landsformand Majbrit Garbul Tobberup, at de hørehæmmede selv har et ansvar om at gøre opmærksom på deres udfordring.

- Hvis ikke man meget hurtigt melder ud, at man hører dårligt, og at det er derfor, man siger ''hvabehar'', så kigger folk underligt på en. I øjeblikket sælger vi i Høreforeningen rigtig mange badges, hvor der står ''jeg hører dårligt'' på, og det hjælper folk med at gøre opmærksom på, at de har et hørehandicap, siger hun.

Gode råd til kommunikation ved brug af mundbind

  1. Vær opmærksom og omformuler sætningen i stedet for bare at gentage, hvis en person har svært ved at forstå dig
  2. Mundbind dæmper lyd og umuliggør mundaflæsning, så vær tålmodig
  3. Brug andre kommunikationsformer
  4. Vær bevidst om betydningen af den fysiske afstand
  5. Før kun samtaler ansigt til ansigt
  6. Vær klar og tydelig - tal højt, men råb ikke
  7. Spørg, om personen har forstået din besked
  8. Fjern baggrundsstøj
  9. Tilbyd en person med nedsat hørelse at tage med dem for at hjælpe til samtaler eller undersøgelser
  10. Brug en skrivetolk, som for eksempel live-tekster det, der bliver sagt, til en iPad

Kilde: Høreforeningen

Hun understreger, at Høreforeningen ikke mener, at folk under corona skal stoppe med at gå med mundbind. Men hun mener, at det er relevant at gøre opmærksom på, at hørehandicappede og andre borgere har et fælles ansvar om at få kommunikationen til at fungere.

- Det er anstrengende, og man bliver ked af det. Man synes jo også selv, at det er irriterende, at man skal stå og bede om at få alt gentaget. Man bliver enormt træt, for det er anstrengende at forsøge at høre, når man ikke kan, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Nordtyskland

Skole advarer mod ufo-panik

Annonce