Annonce
Læserbrev

Hvad skal der ske med Danmark

Læserbrev: Når man som Ole P. Kristensen den 10. juni i Berlingske både er emeritus og deler logik med Cepos, så er det måske klart, at man mener, at den offentlige sektor kan effektiviseres til ukendelighed. Det er også klart, at man bruger pseudoargumentet "at arbejde smartere" uden at være konkret om, hvori det smarte skal bestå.

Man yndede fra borgerlig side under valget at sammenligne det danske samfund med en bil. Hvis man ikke har nok hestekræfter i bilen, så kommer den ikke ret hurtigt frem. Det samme gælder for den offentlige sektor. Er der ikke nok hænder, så arbejder den langsommere - og det tror jeg end ikke, at Cepos synes er særligt smart.

Sagen om daginstitutioner bragt på TV2 skyldes måske også, at det for mange unge ikke er særligt attraktivt at uddanne sig som pædagog. Hvor ofte bliver den slags arbejdskraft rost i medierne? Måske er uddannelsen for dårlig. Måske er det ikke de rigtige mennesker, der uddanner sig til for eksempel pædagog i et moderne Danmark. Hvis man ikke selv vil være pædagog, så kan man måske med fordel spørge sig selv: Hvorfor er det, at jeg i dagens Danmark ikke vil arbejde som pædagog? Jeg vil tro, at arbejdsvilkår er en vigtig årsag. Vil Ole P. Kristensen i morgen tidlig melde sig som frivillig "bedsteforælder" i en børnehave, eller vil han hellere sidde med benene oppe og læse Berlingeren hele formiddagen?

At argumentere med, at sektoren ikke behøver flere penge ud fra en logik om, at nogen klarer sig okay uden flere penge, er som at sige, at ingen topchef behøver mere bonus end den lavest betalte. Hvorfor give Nets-chefen så mange bonuskroner, når det kan gøres billigere? Endelig er kommuner jo ikke ens. Man ynder at fremhæve Frederiksberg som eksempel til efterligning, men hele landet er ikke som Frederiksberg - og heldigvis for det. Hvis alle landets borgere er var enøjede gammelkonservative hattemagere, så sad Løkke stadig som statsminister... Ja, eller Pape gjorde. Og det er da heldigvis ikke tilfældet.

Ole P. mener, at de private kan arbejde smart. Tillykke med det. Er honoraret, vilkårene og frynsegoderne bedre hos jer? Hvorfor er man mere syg i den offentlige sektor? Er det ikke en skrøne, at folk i den offentlige sketor er mere syge, Ole P.? Men: Arbejdsvilkårene gør mennesker syge, og det, at kloge mennesker som Ole P. konstant taler sektoren ned gør folk syge. Hvis vi ønsker lighed i dette land må vi tale den offentlige sektor op. Vi må tale op til folks håb - ikke ned til deres fordomme.

Ole P. skriver: "Det er en skrøne, at ny teknologi ikke kan bidrage til at arbejde smartere selv i de blødeste dele af den offentlige sektor. Selvfølgelig kan den det. Modspørgsmålet er i øvrigt, at hvis ny teknologi ikke kan medføre øget produktivitet i den offentlige sektor, hvorfor investeres der så milliarder og atter milliarder i ny teknologi i den offentlige sektor?" Svaret er nemt. Teknologi skaber ikke medmenneskelig kontakt. Det gør mennesker, der har tid til medmenneskelig kontakt. At der er megen meta-pis i sektoren er sandt nok. Hvem har mon fundet på det? Ikke os!

Og til det andet: Der investeres milliarder i teknologi, fordi vi i dette land ikke har haft øje for kerneydelsen, eller også fordi Apple og andre er lykkedes med at bilde os ind, at når bare hvert barn fik en tablet, så blev de genier. Det skete ikke. Ole P. Kristensen bedes læse Bent Meier Sørensens "Skærmens magi" for derved at nuancere sit standpunkt og justere sin blinde tillid til teknologiens evige fremskridt.

Endelig: God ledelse alene skaber ikke flere hænder - med mindre lederens egne hænder også kommer i spil i den lavpraktiske kerneydelse. "Hvornår har du sidst mødt en glad og tilfreds offentligt ansat? Vi hører i hvert fald ikke fra dem", skriver Ole P. Kristensen og finder svaret i den fri konkurrence-evne. Jeg finder svaret i bedre arbejdsvilkår for de offentligt ansatte betalt af en skat, som de mange store firmaer i dette land ikke betaler. Find listen hos Klaus Riskær. Og hvorfor hører Ole P. Kristensen så ikke fra de glade og tilfredse offentligt ansatte? Svaret er nærliggende: De er en truet dyreart. Efter OK13 gjorde Corydon os til lønmodtagere - senest håbede Sass på at kunne genvække kaldet.

De seneste år har kaldet været et opkald, der kom fra banken. Det lød: Betal din gæld. Vi har arbejdet for at betale for dagen og vejen. Hvis kærligheden til vores arbejde skal genvækkes, så lad os selv finde ud af hvordan. Det hjælper ikke, at folk som Ole P. Kristensen, der er så langt væk fra vores virkelighed forsøger at gøre sig teoretisk klog på, hvad det vil sige at arbejde smart. Den slags pjat har vi nu hørt på i årevis og så mange gange, at lige netop den indholdsløse svada kun giver os mental-fnat.

Vær konkret Ole P. Hvis god ledelse er så vigtig - så giv os helt konkrete eksempler derpå. Vi glæder os hernede på gulvet til at høre positive, opbyggelige ord og konkrete tiltag fra ledelses-gangen, der gør hverdagen både smart, effektiv, glædelig og tilfredsstillende. Vi kan ikke bruge reklameslogans alene til ret meget.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sydjylland

134 klager på fem måneder: Tolkefirma har spændt ben for politiet i Syd- og Sønderjylland

Leder For abonnenter

Danmark skal hænge sammen

Kan man forestille sig en situation, hvor det offentlige dropper investeringen i vejnettet i dele af landet, så borgerne selv må i gang med asfalteringen? Nej selvsagt ikke. Men faktisk er det nogenlunde en parallel beslutning, vores regering har truffet ved at ikke at afsætte midler til bredbåndspuljen i sit udspil til finanslov. Danmark er på vej til at blive næsten 100 procent digitaliseret. Det rummer mange fordele. Både i dialogen med myndighederne og i privatlivet kan det meste hurtigt og bekvemt ordnes via nettet, der samtidig giver adgang til et uendeligt univers af information og underholdning. Forudsætningen for at være en del af det moderne Danmark er hurtigt, stabilt internet. Imidlertid er det fortsat steder i landet, hvor borgerne ikke har denne mulighed. Hermed er de berørte koblet af en central del af infrastrukturen. Konsekvenserne er logiske. Unge familier vælger landet fra, hvis der ikke er net af tilstrækkelig kvalitet. Man skubber således yderligere på den affolkning, der allerede er sat ind af andre årsager. Kreditinstitutternes uvilje til at yde lån til boligkøb i den knap så tæt befolkede del af landet er i forvejen et problem. Men er der heller ikke netforbindelser af en antagelig kvalitet kan boliger på landet blive usælgelige. Samtidig er det svært at drive virksomhed uden bredbånd. Både det lille mekanikerværksted i landsbyen og den moderne landmand er afhængig af computeren. Ansvaret for netforbindelser kan man ligeså lidt som byggeri af veje eller broer pålægge den enkelte. Et eksempel fra Fyn viser således, at det kan koste privatpersoner op til godt 270.000 kroner at få etableret en individuel forbindelse med fibernet. Naturligvis skal staten være sparsommelig. Men en pulje på 100 millioner kroner er ingen kæmpepost på statens samlede udgifter, der i 2018 var på næsten 700 milliarder kroner. For borgerne kan hurtig adgang til nettet til gengæld gøre en verden til forskel. Danmark skal hænge sammen.

Annonce