Annonce
Debat

Hvem gider at være lærer?

Mikael Busch. Arkivfoto.

Debat: Antallet af lærervikarer i folkeskolen stiger fra år til år.

I 2012 – året før vedtagelsen af den store skolereform – udgjorde andelen af ikke-uddannede lærere cirka 10 procent af underviserne. Nu er det efterhånden en femtedel af undervisningen, der varetages af vikarer. I flere sjællandske kommuner udgør andelen endda cirka 30 procent.

Hvorfor er der færre og færre, der gider at være lærer? Var det ikke engang lidt af et kald? Lønnen er vel heller ikke så ringe endda? I hvert fald højere end en sygeplejerskes. Der er selvfølgelig ikke ét enkelt svar på spørgsmålet. Her skal blot peges på et par af de faktorer, som formentlig har betydning for den dalende interesse for lærerjobbet:

Annonce

Folkeskolereformen blev ikke den store succes, som politikerne havde forestillet sig. Man havde – kort fortalt – forestillet sig, at man på forhånd kunne udpege relevante ”læringsmål” for fagene og på den måde – helt ned i detaljen – kontrollere ”læringsudbyttet”. Sådanne skrivebordsforestillinger fungerer bare ikke i den virkelige verden. Mange garvede lærere er naturligvis flygtet fra den pædagogiske spændetrøje.

Den såkaldte normalisering af undervisningsområdet ved overenskomstforhandlingerne i 2013 har heller ikke gjort noget godt for branchen. Danske skoleelever har fået noget nær verdens længste skoledag, men deres lærere har dårligt tid til at forberede undervisningen.

I et radioindslag for nylig efterlyste Bjarne Corydon – manden bag ”normaliseringen” – en selvkritisk debat i folkeskolen. Dér måtte jeg trække lidt på smilebåndet. Det svarer næsten til, at den ansvarlige for indkøbet af IC4-togene udtalte sig om klog statslig indkøbspolitik.


Dér måtte jeg trække lidt på smilebåndet. Det svarer næsten til, at den ansvarlige for indkøbet af IC4-togene udtalte sig om klog statslig indkøbspolitik.


Der kunne peges på mange andre grunde til den dalende interesse for lærerjobbet, men jeg er bange for, at dette store samfundsmæssige problem først vil komme på den politiske dagsorden, når hele systemet er imploderet.

Så er det bare for sent.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce