Annonce
Trekantområdet

Hvem har lyst til at købe? Dele af Bülows Kaserne kan sælges

I 2014 købte Fredericia Kommune Bülows Kaserne - men nu kan dele af den sælges. Arkivfoto: Benny F. Nielsen
Idéen om et uddannelsescampus på Bülows Kaserne er droppet, og en ny kaserneplan er på vej. Dele af kasernen kan sælges og finansiere aktiviteter andre steder i de røde murstensbygninger. Et salg til én køber ligger ikke lige for, lyder det fra borgmesteren.
Annonce

Fredericia: Hvad skal der ske med Bülows Kaserne, efter idéen om et uddannelsescampus er droppet?

Det er spørgsmålet, som i foråret skal føre til en ny masterplan for kasernen. At sælge en del af kasernen er en af mulighederne for byrådspolitikerne.

- Hvis vi sælger en del af kasernen, kan det skabe en indtægt, som gør det muligt at renovere andre dele af kasernen. Der er flere muligheder i spil, og på nuværende tidspunkt skal vi holde alle dørene åbne, siger borgmester Jacob Bjerregaard (S).

Der har været mange forespørgsler, men kasernen er i meget varierende stand. Vi har taget de gode steder først, og vi har taget de steder, man nemmest kunne gøres klar til brug.

Pernelle Jensen (V)

Annonce

Vil ikke konkurrere med Kanalbyen

Cirka 7300 ud af de 18.000 kvadratmeter er i dag i brug af forskellige aktører.

- Næsten halvdelen af kasernen er i brug. Hvad er muligheden for at få resten af kasernen i spil, så det ikke bliver en udgift for Fredericia Kommune? Det skal vi finde ud af. Vi købte kasernen billigt, men vi skal helst ikke bruge for mange penge på at renovere. Det skal gerne hvile i sig selv. Vi vil gerne skabe nogle gode rammer for vores foreninger. Et godt eksempel er Fredericia Esport, som er rykket ind i flotte rammer og har fået gigantisk succes, siger borgmesteren.

Kunne det være godt med én køber til kasernen?

- Der kunne sikkert findes en køber, der ville udlægge en stor del af kasernen til boliger. Men det ligger ikke lige for, da det vil konkurrere med Kanalbyen. Så skulle det være en begrænset mængde boliger. Vi har en fælles forståelse med Realdania om, at vi byudvikler med nye boliger i Kanalbyen, siger borgmesteren.

Der er afsat to millioner kroner til udvikling af Bülows Kaserne i 2020. Det er ifølge borgmesteren oplagt at se på Eksercerhuset som noget af det første.

- Vi kommer til kigge på Eksercerhuset, som vi gerne vil gøre til et permanent spillested. Det er jo en stor succes, og det så vi senest et eksempel på til årets Julerock. Der er muligheder for at søge fonde til at udvikle stedet, og vi kan sammen med de faste aktører skrue et godt projekt sammen, vurderer borgmester Jacob Bjerregaard (S).

Annonce

Vigtigt med en langsigtet plan

Idéen om et uddannelsescampus blev endeligt droppet i forbindelse med budgetforliget i efteråret. Her besluttede politikerne, at campus skal ligge i Kanalbyen.

Pernelle Jensen (V) er formand for uddannelsesudvalget, som de seneste år har haft ansvar for at stille kaserne-lokaler til rådighed for midlertidige aktiviteter.

- I den mellemliggende periode har der været mange aktiviteter. Det har været vigtigt for at gøre kasernen til en del af byen. Men alle aktører har fået at vide, at det er midlertidig, indtil kasernens fremtid er afklaret, siger Pernelle Jensen.

- Det er vigtigt, at vi nu finder en langsigtet plan for Bülows Kaserne, siger Pernelle Jensen.

Tidslinje - Bülows Kaserne

Marts 2013:
I et forsvarsforlig beslutter politikerne på Christiansborg at lukke Bülows Kaserne. Det sker i forbindelse med en sparerunde i forsvaret.

Oktober 2014:
Fredericia Kommune køber Bülows Kaserne for 32 millioner kroner af Forsvarsministeriet. Med i købet følger en lejekontrakt med Udlændingestyrelsen, som indtil udgangen af 2015 vil drive asylcenter på stedet. Den årlige leje er syv millioner kroner. De første flygtninge rykker kort efter ind på centret.

December 2015:
Lejeaftalen forlænges, så den udløber i sommeren 2016. Asylcentret fortsætter, og det sker til en lejeindtægt på 3,3 millioner kroner.

Juni 2016:
De sidste flygtninge forlader asylcentret på Bülows Kaserne.

Juni 2016:
Rigspolitiet dropper Bülows Kaserne som mulig ny, vestdansk politiskole. Begrundelsen er, at den er 33 kvadratmeter for lille. Desuden kan den ikke udvides.

August 2016:
Fredericia Teater får som en af de første aktører adgang til Bülows Kaserne. Teatret får adgang til Eksercerhuset for at øve til musicalen "Klokkeren fra Notre Dame".

Februar 2017:
Uddannelsesudvalget tager initiativ til at oprette en foreningsgang på Bülows Kaserne i sydfløjen. Foreninger kan låne lokaler, mens andre kan leje sig ind.

Maj 2017:
Teknologiværkstedet Maker Space og iværksættermiljø med plads til uddannelsesinstitutioner og folkeskoler åbner på kasernen.

Oktober 2019:
Politikerne i byrådet beslutter endeligt at droppe planen om at gøre Bülows Kaserne til et uddannelsescampus. Det vil kræve for store udgifter til renovering, lyder argumentet. I stedet satses der på et uddannelsescampus i Kanalbyen. Byrådet beslutter at udarbejde en ny masterplan for kasernen.

Annonce

Åben dialog om det hele

Planerne om at sælge en del af kasernen vækker interesse hos Fredericia Friskole. Og Pernelle Jensen er åben for en dialog med friskolen.

- Det lyder da interessant, hvis de er interesserede i at købe en del af kasernen. Vi er klar til en åben dialog om mulighederne, siger Pernelle Jensen, som lægger vægt på, at kasernen fortsat åbner sig mod midtbyen.

- Det ville være ærgerligt at have en så stor bygning midt i byen, uden at der var liv i den. Vi er åbne for at snakke om det hele, og så må vi se, hvad det ender med, siger Pernelle Jensen.

Ambitionen er, at en ny masterplan ligger klar i løbet af foråret.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Alarm 112

Peter Madsens flugtforsøg: Truede med bombeattrap og hoppede ind i hvid varevogn

Varde

Så er det nu: Syv dage til Rema åbner

Indland

Fængselsansattes formand venter Madsen flyttet til nyt fængsel: Enner Mark og Nyborg er i spil

Annonce