Annonce
Vejen

Hvem skal nu betale: Ko-bro med modsat fortegn

Allan Nordbeck Sørensen ejer den ældgamle bro over Sønderskov Bæk. Han mener derfor ikke, andre end ham selv er nærmest til at vedligeholde broen, men en dag dukkede kommunens folk op og ville i gang. Foto: Steen Rasmussen
Allan Nordbeck Sørensen satte for få år siden sin ældgamle bro over Sønderskov Bæk i stand, men han kunne have sparet sine mere end 100.000 kroner. Vejen Kommune mener nemlig, den skulle have udført arbejdet.

BRØRUP: Der står ikke noget i Allan Nordbeck Sørensens skøde om, at det offentlige har påtaget sig forpligtelsen til at vedligeholde hans bro over Sønderskov Bæk.

Han blev derfor både nysgerrig og forbavset, da der en dag for et tre, fire år siden pludselig gik en kvinde rundt på hans enemærker og inspicerede broen, der er flere hundrede år gammel og i gamle dage var en del af hovedlandevejen fra nord til syd og omvendt.

- Hun kom fra et rådgivende ingeniørfirma og fortalte, at hun var sendt ud af Vejen Kommune for at undersøge broen, som kommunen ville sætte i stand, hvis det var nødvendigt. Det var jeg da noget overrasket over, for jeg troede jo, det var min forpligtelse at holde broen.

Allan Nordbeck Sørensen fortæller, at han aldrig er blevet gjort opmærksom på, at kommunen vil tage sig af hans bro og betale, hvad det koster. Den tidligere ejer orienterede han ikke om det - måske fordi vedkommende ikke vidste det - da ejendommen, som kaldes Brohuset, blev handlet tilbage i 1991, og der er ikke lyst nogen servitut - i alt fald ikke efter det, der står i skødet.

- Men jeg kunne jo fortælle hende fra ingeniørfirmaet, at jeg lige havde sat broen i stand for egen regning. Det havde kostet over 100.000 kroner, men jeg mener heller ikke, at der er andre, der er nærmere til at betale end ejeren - altså mig. Jeg hørte da heller aldrig mere fra hverken ingeniørfirmaet eller kommunen.

Synes du, det er noget rod?

- Altså nej. Det her er på ingen måde en kritik af kommunen. De har vel håndteret sagen på rådhuset, som de mener, de skal, og det er selvfølgelig fint nok. Der her er bare en konstatering af, hvad der skete dengang for tre, fire år siden. Der er sådan set ikke mere i det.

Annonce

Selvfølgelig er det ejeren, som skal betale, og det har vi da heller aldrig været i tvivl om, at sådan var det også med broen.

Allan Nordbeck Sørensen

Forpligtet

Den gamle bros fundament var sunket, da Allan Nordbeck Sørensen indledte sin renovering. Han har foruden den grundlæggende istandsættelse bl.a. støbt nye piller af beton og opsat et nyt gelænder. Det gamle gelænder var lavet af simple vandrør.

Ærgrer det dig ikke, at du kunne have fået kommunen til at betale istandsættelsen?

- Overhovedet ikke. Det er min bro, og det er jo ikke noget offentlig vej forbi vores hus. Selvfølgelig er det ejeren, som skal betale, og det har vi da heller aldrig været i tvivl om, at sådan var det også med broen.

Sagen om broen i Sønderskov er kommet frem efter omtale her i avisen af kommunens udskiftning af en privat bro på Åvej ved Gesten. Det kostede skatteyderne 400.000 kroner - altså stik modsat finansieringen af istandsættelsen af den private bro i Sønderskov. Broen i Gesten benyttes kun af malkekøer og en enkelt lodsejer.

Udvalgsformand Vagn Sørensen udtalte i den forbindelse, at broen over Gesten Å figurere på en liste over broer, som kommunen skal holde vedlige.

Ejeren har oplyst, at der ikke findes nogen servitut i hans skøde, som giver kommunen adgang til at arbejde på hans bro. Teknisk forvaltning har for to, tre uger siden lovet at finde dokumentation for kommunens forpligtelse frem og et svar på, hvor mange private broer og veje, som Vejen Kommune har påtaget sig at holde i forsvarlig stand, og hvad det koster hvert år.

Den er flere hundred år gammel, broen over Sønderskov Bæk, som Allan Nordbeck Sørensen har ejet de seneste årtier. Foto: Steen Rasmussen
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Marcus Knuth er en gemen mandattyv

Marcus Knuth blev onsdag De Konservatives nye udlændingeordfører samt integrations- og indfødsretsordfører. Det er der bestemt ingen grund til at ønske tillykke med. Den politiske belønning er nemlig aldeles ufortjent. Naturligvis er det fuldstændig legitimt, hvis Marcus Knuth ikke længere har følt sig hjemme i Venstre og derfor skifter til De Konservative. Til gengæld er det målt med moralske alen helt utilstedeligt, at politikeren blot fortsætter i Folketinget, som om intet var hændt. Den 5. juni i år sendte vælgerne 43 repræsentanter for Venstre ind i Folketinget. Så vidst vides har der ikke efterfølgende været et nyt valg. Derfor er de 43 mandater fortsat Venstres. Partihop er beklageligvis ikke helt så sjældne i dansk politik. Som regel er mønstret det samme – afhopperne tager deres mandater ind i det nye parti. Opfattelsen af, at politikerne så at sige ejer deres mandat er hinsides enhver sund fornuft. Mandatet tilhører de vælgere, der har udpeget den pågældende. Ved Folketingsvalget satte godt 9500 vælgere deres kryds ved Marcus Knuth. Det gjorde de givetvis i forventning om, at deres tillidsmand på tinge ville arbejde for Venstres dagsorden. Den tillid er nu gjort til skamme. Eneste anstændige beslutning er at forlade sin politiske tillidspost, hvis man af den ene eller anden grund kommer på kollisionskurs med sig parti. Så kan suppleanten nemlig rykke ind og fortsætte arbejdet for den liste, som vælgerne har peget på. Havde Marcus Knuth draget denne rette konsekvens, ville det aftvinge respekt. Det havde herefter stået ham frit for eventuelt at stille op som konservativ kandidat ved næste Folketingsvalg, hvor han måske endda havde haft rimelige muligheder for atter at blive sendt afsted til Christiansborg. I stedet har Marcus Knuth nu slet og ret gjort sig skyldig i gement mandattyveri, hvor han har sat sine egne interesser over vælgernes. Den slags bidrager til en politikerlede, som i dette tilfælde er absolut berettiget.

Annonce