Annonce
Sydjylland

Hvem skal vinde JV's kulturpris 2018? Det er nu, du skal skrive dit forslag

Til Kulturshow 2018 kan man bl.a. opleve de bensvingende Foxy Ladies. Foto: Presse

Det kan stadig nås at foreslå modtagere af JydskeVestkystens kulturpris 2018, som uddeles ved et show med flirtende underholdning i særklasse.

Annonce

Hvem har gjort en grå dag til en stjernestund? Hvem kan i ord, musik eller billeder udtrykke det, du føler? Hvem fortjener et skulderklap for at løfte det lokale kulturliv?

Det vil vi gerne have dit svar på. Til og med mandag den 6. november kan du komme med dit forslag til modtagere af JydskeVestkystens kulturpris 2018 ved at skrive til os på mail-adressen kulturpris2018@jv.dk

Og din kandidat kan ende med at blive kaldt på scenen i Musikhuset Esbjerg den 15. januar. Her er uddelingen af kulturprisen omdrejningspunkt for Kulturshow 2018, hvor de musikalske hits fra Tøsedrengene bl.a. får selskab af hypnotiske Mikkel Karlsen, charmerende Hjalmar og de bensvingende Foxy Ladies.

Disse labre kvinder, som genopfinder stemningen fra bl.a. Moulin Rouge, er etableret af Helena Dong. Hendes fascination af 1920’erne med fjer og flirt har ført hende ind i teaterlivet i Odense med opgaver som danser og koreograf og ført til samarbejdet med ligesindede, langbenede ladies. Samtidig har der været tid til at blive mor og uddanne sig til børnesygeplejerske.

Lige nu er samfundsdebatten optaget af, hvad der er passende opførsel mellem kønnene. For Helena Dong, der jævnligt optræder i hotpants, sætter det nogle tanker i gang:

- Jeg synes godt, det kan blive for sippet. Selvfølgelig har ting en grænse, og mine overvejelser er store i forhold til, hvad vi signalerer. Indtil videre har vi formået at være frække, uden at det bliver lummert. Det er vigtigt med flirt. Det usagte. Den spænding, der opstår mellem mennesker. Og vi danser jo bare.

Fine forslag

I bunken af kandidater ligger foreløbig bl.a. Rødding Højskole, Kultur i Syd, Koldinghus, Sønderhos gamle fuglekøje og Hanne Meyer. Hun er pensioneret seminarierektor og står bl.a. i spidsen for otte litteraturgrupper i Esbjerg og en skumringssalon, hvor alle interesserede kan møde en lokal forfatter over et glas vin.

Hun har selv slået sig løs som ”Pippi på plejehjem”, instrueret en masse teater og givet byen talrige egnsspil som formand for Esbjergspillene.
At hun f.eks. også bruger tid på at læse med indvandrerbørn, falder i tråd med hendes vældige kulturinteresse, der rummer mange facetter, en stor mangfoldighed og et ansvar for næste generation.

Det var på tide

Den seneste vinder af JydskeVestkystens kulturpris er Jens Rosendal, Ballum. Og digteren, der er storleverandør til Højskolesangbogen, er en travl mand:

- Jeg er lige kommet hjem fra København og skal afsted igen til Rødding Højskole om fem minutter. For filen da. Det har måske noget med prisen at gøre. Og man bliver jo ikke yngre, forklarer han i telefonen.

Den 85-årige prisvinder blev overrasket og glad over at modtage prisen, og i det sønderjyske lokalsamfund syntes de åbenbart også, det var på sin plads:

- Det kunne de godt lide. De sagde, at ”det var da på tide”, gnægger han.
Men hvornår er egentlig det rigtige tidspunkt at få sådan en anerkendelse?
Jens Rosendal:

- Det gør ikke noget, at man er voksen. Det er lidt synd for de der vidunderbørn, der vinder priser. For de bliver sat op på en piedestal, og så kan de ikke komme ned igen.

De tidligere vindere er

De tidligere vindere er: Jels Vikingespil, Tønder Festival, Cathrinesminde Teglværksmuseum, Broager, direktør Tage Sørensen, Esbjerg, lærer og kulturformidler Tage Madsen, Bylderup-Bov, amatørscenen 7-kanten, Janderup, Janus Bygningen i Tistrup, Sønderjyllands Symfoniorkester, museumsinspektør Teresa Nielsen, Vejen Kunstmuseum, Cirkus Dannebrog, Kulturdageforeningen i Ølgod, tryllekunstner Heinz Saxburger, Rinkenæs, Den Ny Opera i Esbjerg, forhenværende borgmester i Sønderborg, A.P. Hansen, Teatret Møllen, Haderslev, Kulturforum Würth, Kolding, forfatter og frimenighedspræst Sten Kaalø, Branderup, musiker Helge Engelbrecht, Ansager, Vejen Garden, Askov Højskole, egnsteaterprojektet Højt til Himlen og digter Jens Rosendal, Højer.

Hvem der modtager JydskeVestkystens kulturpris 2018 afgøres af en dommerkomité på baggrund af forslag fra læserne. Altså gælder det ikke om at mobilisere en større fanskare med det resultat, at mange foreslår den samme. Én gang er nok.

Man kan ikke modtage prisen flere gange. Det rammer f.eks. Lars Ole Mathiasen, der er chef for Den Ny Opera i Esbjerg og bragt i forslag. For det musikdramatiske egnsteater har allerede vundet prisen, nemlig i 2008.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Navne

Da MeToo blomstrede trådte hun frem

Annonce