Annonce
Debat

Hvem som helst kan da reparere en bil ... nej et barn

Læserbrev: Når min bil driller, kører jeg den til en dygtig mekaniker. Man sætter jo ikke hvem som helst til at skrue på den i blinde. Men hvis bare du kan vise en ren børneattest, er du kvalificeret til at arbejde pædagogisk med børnene i vuggestuer, børnehaver og sfo'er. Cirka halvdelen af medarbejderne har ingen pædagogisk uddannelse

Så. Næste gang min bil opfører sig forkert, skulle jeg måske køre hen til gymnasiet og bede en af de dygtige unge om at fikse den. Jeg kan tilbyde 120 kroner i timen. Det svarer til, hvad en ufaglært pædagogmedhjælper i en daginstitution tjener, og er måske en ok timeløn, når nu der ikke er brugt en krone eller time på uddannelse.

De ufaglærte pædagogmedhjælpere kommer typisk direkte fra en gymnasial uddannelse uden en eneste formel, pædagogisk kvalifikation.

Men hvorfor er det fuldt accepteret, at en stor del af ansvaret for små børns udvikling og trivsel overlades til en faggruppe, som netop ikke er en faggruppe?

Og hvorfor står unge mennesker samtidig bomstille i kø for at komme ind på uddannelsen til pædagogisk assistent, som findes på mange erhvervsskoler inklusive den, jeg er chef for?

Efter to et halvt års uddannelse er de pædagogiske assistenter velkvalificerede til opgaven med ikke bare at passe, men også passe godt på og udvikle børnene. Men køen til uddannelsen er næsten gået i stå, fordi et kvotesystem begrænser antallet af pladser, fordi det er svært for de pædagogiske assistenter at få job, fordi mange kommuner foretrækker ufaglærte pædagogmedhjælpere.

Dette er ikke tænkt eller ment som en mental skuldertackling til pædagogmedhjælperne. Men. Hvis det er så enkelt at arbejde pædagogisk med noget så vigtigt og sårbart som børn ... hvorfor bruger samfundet så ressourcer på at uddanne mennesker til alle mulige andre fag, hvor det ikke er noget så værdifuldt som børns psykiske og fysiske trivsel, der er på spil?

Jeg mener, det er nødvendigt at diskutere, hvem, der skal passe vores børn.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Dronningens jernnæve

Der er nærmest altid uro i det engelske kongehus, og den seneste tid har uroen haft den iltre prins Harry som omdrejningspunkt. Prins Harry er bror til prins William, der en dag bliver konge, og yngste søn af prins Charles og prinsesse Diana, og sammen med sin kone, den borgerligt og amerikansk fødte hertuginde Meghan, ønsker han at trække sig som såkaldt seniormedlem af kongefamilien. Det er blandt andet ønsket om mere privatliv, der har bragt det unge ægtepar på disse tanker. Den engelske dronning Elisabeth har reageret ved at efterkomme parrets ønske, men samtidig også frataget dem retten til at kalde sig "kongelige højheder", frataget dem retten til at modtage apanage ligesom de to skal tilbagebetale cirka 20 millioner kroner for den nylige renovering af deres residens Frogmore Cottage. Der er langt fra det engelske til det danske kongehus, men dronning Elisabeths beslutning virker klog. Selv om man som kongelig er født ind i en særlig skæbne, er der historisk flere eksempler på, at medlemmer af forskellige kongehuse har frasagt sig disse nedarvede privilegier. I England synes dronningens holdning klar: Hvis du ikke vil arbejde som kongelig, får du heller ikke løn som kongelig. Dette spørgsmål kommer vi uden tvivl også til at diskutere inden længe her i Danmark, idet der i kongehuset lige nu er usædvanligt mange børn. En del af disse vil formentlig heller ikke som voksne kunne fylde en tilværelse ud inden for kongehuset, og derfor vil den til den tid siddende regent i samråd med regering og Folketing skulle træffe beslutninger i samme boldgade som dronning Elisabeths. Et kongehus med nedarvede privilegier er egentlig som konstruktion en anakronisme, men da eksempelvis det danske kongehus nyder massiv folkelig opbakning, er det i praksis en ganske demokratisk indretning. Imidlertid hviler en del af populariteten utvivlsomt på en bred accept af forholdet mellem aflønning og indsats, og her er det klart, at medlemmer af kongehuset for at få apanage skal arbejde for pengene.

Annonce