Annonce
Debat

Hvem som helst kan da reparere en bil ... nej et barn

Annonce

Læserbrev: Når min bil driller, kører jeg den til en dygtig mekaniker. Man sætter jo ikke hvem som helst til at skrue på den i blinde. Men hvis bare du kan vise en ren børneattest, er du kvalificeret til at arbejde pædagogisk med børnene i vuggestuer, børnehaver og sfo'er. Cirka halvdelen af medarbejderne har ingen pædagogisk uddannelse

Så. Næste gang min bil opfører sig forkert, skulle jeg måske køre hen til gymnasiet og bede en af de dygtige unge om at fikse den. Jeg kan tilbyde 120 kroner i timen. Det svarer til, hvad en ufaglært pædagogmedhjælper i en daginstitution tjener, og er måske en ok timeløn, når nu der ikke er brugt en krone eller time på uddannelse.

De ufaglærte pædagogmedhjælpere kommer typisk direkte fra en gymnasial uddannelse uden en eneste formel, pædagogisk kvalifikation.

Men hvorfor er det fuldt accepteret, at en stor del af ansvaret for små børns udvikling og trivsel overlades til en faggruppe, som netop ikke er en faggruppe?

Og hvorfor står unge mennesker samtidig bomstille i kø for at komme ind på uddannelsen til pædagogisk assistent, som findes på mange erhvervsskoler inklusive den, jeg er chef for?

Efter to et halvt års uddannelse er de pædagogiske assistenter velkvalificerede til opgaven med ikke bare at passe, men også passe godt på og udvikle børnene. Men køen til uddannelsen er næsten gået i stå, fordi et kvotesystem begrænser antallet af pladser, fordi det er svært for de pædagogiske assistenter at få job, fordi mange kommuner foretrækker ufaglærte pædagogmedhjælpere.

Dette er ikke tænkt eller ment som en mental skuldertackling til pædagogmedhjælperne. Men. Hvis det er så enkelt at arbejde pædagogisk med noget så vigtigt og sårbart som børn ... hvorfor bruger samfundet så ressourcer på at uddanne mennesker til alle mulige andre fag, hvor det ikke er noget så værdifuldt som børns psykiske og fysiske trivsel, der er på spil?

Jeg mener, det er nødvendigt at diskutere, hvem, der skal passe vores børn.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: Mundbindskrav i den kollektive trafik vil gælde året ud

Annonce