Annonce
Erhverv

Hver fjerde bruger ikke uddannelsen på jobbet

For en stor del af danskerne er der ingen sammenhæng mellem arbejde og uddannelse. Det skyldes i høj grad dansk dynamik og mental mobilitet, vurderer en forsker.

Hvor meget bruger du egentlig din uddannelse i dit daglige arbejde? Slet ikke, lyder svaret fra knap hver fjerde dansker.

I en undersøgelse, som Analyse Danmark har lavet for a-kassen Ase, siger godt 23 procent af de adspurgte, at de »slet ikke« arbejder inden for det område, hvor de er uddannet.

»Danskerne er gode til at bruge deres kompetencer til at skabe værdi på andre områder end de helt fagspecifikke. Det er noget af det, der gør lønmodtagerne interessante for arbejdsgivere på tværs af brancher,« siger Karsten Mølgaard Jensen, der er direktør i Ase.

Henning Jørgensen, der er arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet, begrunder uddannelsens manglende betydning med det, som han kalder »mental mobilitet«.

»Vi har faktisk den højeste mobilitet på arbejdsmarkedet i Europa. Man er som lønmodtager hele tiden på udkig efter noget bedre og nogle jobs, hvor man kan bruge sine kompetencer,« siger han.

Uddannelsen bliver ifølge Henning Jørgensen brugt som et springbræt, når man skal have sit første job, men derefter er det ikke længere den vigtigste kvalifikation.

»Uddannelse er en baggrund, men lærer også en hel masse nye ting efterfølgende, og man er ikke bange for at prøve noget nyt,« siger arbejdsmarkedsforskeren.

Han pointerer, at Danmark sammen med Sverige topper listen over lande med den største dynamik på arbejdsmarkedet, og at danskerne i gennemsnit har syv forskellige arbejdsgivere, inden pensionen sætter ind.

Sådan ser det ikke ud i Sydeuropa, hvor lønmodtagerne ifølge Henning Jørgensen »ruster fast«, blandt andet fordi en fyring kan koste arbejdsgiveren flere års løn, og fordi der er store goder ved at blive i samme job i mange år.

Men den danske dynamik og arbejdstagerens mod på at tage nye udfordringer stiller store krav til arbejdsgiverne, understreger Henning Jørgensen.

»Virksomhederne bliver sårbare, hvis nøglemedarbejderne hurtigt forlader dem igen. Arbejdsgiverne skal forstå, at de skal noget særligt for at holde på kernearbejdskraften, for ellers er medarbejderne klar til at flytte igen,« siger arbejdsmarkedsforskeren.

I Analyse Danmark-undersøgelsen svarer 32 procent, at de »delvist« arbejder inden for det område, de er uddannet inden for. 44 procent vurderer, at det »helt og aldeles« er tilfældet.

Annonce

Frø-virksomhed er blevet en blomstrende forretning: Vækstkurven er stejl, fortæller direktør

Erhverv For abonnenter

Design-virksomhed i Kolding med kunder som Eiffeltårnet og Dokk1 har som planlagt stort minus igen: Moderselskab punger ud med 35 mio. kroner

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Vejen

Fester tager overhånd og det flyder med glasskår og affald: Nu spærrer vikingerne område af for privatfester

Sydjylland For abonnenter

Pers bedste ven døde af at blive smittet på sygehuset: Nu har den 77-årige opfundet et våben til at udrydde smitsomme og livsfarlige bakterier

Navne For abonnenter

Morten har brugt 250.000 kroner på sin sportsvogn: Nu tør han ikke at køre i den

Sydjylland

Avisens journalist endte på Tour de France-etape ved et rent tilfælde: Nu deler han ud af sine tips og gode råd, så du selv kan cykle turen

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Aabenraa For abonnenter

Kom med indenfor: Unikt eller kitsch - Johanns hus er ikke som alle andres

Varde For abonnenter

Frygteligt syn mødte landmand: Skambidt kvie aflivet efter formodet ulveangreb på Skallingen

Pengeregn over statskassen: Når priserne stiger, følger momsen med

Sønderborg

78 år gammel kiosk slår dørene op for sidste gang: - Det er da virkelig vemodigt

Jørn frygter, han dør, før han får svar: Nu tager patienter sagen i egen hånd

Sønderborg For abonnenter

Direktøren faldt pladask for frisøren: Jeg måtte ha' hende

Tønder For abonnenter

Efter 13 udsendelser med Forsvaret tog Lars på dannelsesrejse - nu har hans liv fået ny mening

Esbjerg

Mystisk blomstertyveri i midtbyen: Ukendt gerningsmand har for anden gang klippet alle friske skud fra Eriks havekrukker – måske for at få en rus ud af at ryge dem

Annonce