Annonce
Indland

Hver sjette ung har kørt bil selv om de måske var fulde

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

De fleste tager afstand fra spirituskørsel, men blandt de 17 til 35-årige mener 1 ud af 11, at det er okay.

Knap hver sjette ung har sat sig bag rattet og kørt bil inden for det seneste år, selv om de måske havde drukket for meget.

I hvert fald svarer 16 procent af de 17 til 35-årige i en undersøgelse, at de inden for det seneste år kørt bil, selv om de måske har drukket for meget.

Det er Rådet for Sikker Trafik og Trygfonden, der står bag undersøgelsen.

Samtidig svarer ni procent blandt den unge gruppe, at de mener, at det er acceptabelt eller meget acceptabelt at køre spirituskørsel, skriver DR Nyheder.

Rådet for Sikker Trafik er bekymret over undersøgelsen.

- Det er et alvorligt og bekymrende tal, som viser, at det er vigtigt, at vi bliver ved med at tale om, at man ikke skal køre spritkørsel og farerne ved at gøre det, siger Liv Knoblauch Kofoed-Jensen, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

I undersøgelsen er 3515 bilister blevet spurgt. Blandt alle i undersøgelsen er det otte procent, der svarer, at de har kørt bil inden for det seneste år, selv om de måske havde drukket mere end tilladt.

Dermed er der altså en væsentlig højere andel af de unge, som muligvis har kørt spirituskørsel. Liv Knoblauch Kofoed-Jensen tror, at det måske skyldes, at de unge er mere risikovillige.

- Jeg tror, at det hænger sammen med, at de unge i højere grad end de ældre bilister er risikovillige og impulsive og derfor ikke tænker så meget over konsekvenserne ved at køre spirituskørsel, men mere tænker på, at de gerne vil hurtigt hjem sent om natten, når de har fået mange øl og er blevet trætte, siger hun.

Hun opfordrer til, at man skal blande sig, hvis man ser nogen, som finder bilnøglerne frem, når de har drukket for meget.

Desuden peger hun på, at man inden den festlige aften tænker det igennem, så man ikke ender i en situation, hvor man kører spirituskørsel.

Det er forbudt at køre bil, hvis man har en alkoholpromille på over 0,5.

Sidste år mistede 32 mennesker livet, og 183 personer kom alvorligt til skade i ulykker, hvor der var alkohol involveret. Gennem de seneste ti år er antallet af spritulykker, hvor nogen er kommet til skade, faldet.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

3F Kolding er uforstående over for at Danfoss flytter fabrik til Polen

Haderslev

Klosterkirkegården mister toppen

Leder For abonnenter

JV mener: Uvenlig behandling af tyskere skal stoppe

Det er en gevinst for den danske del af grænselandet, når tyskere og andre EU-borgere beslutter sig for at købe et hus i Sønderjylland. Sidste år solgte EDC i Rødekro og Nybolig i Padborg i alt 55 huse til udenlandske EU-borgere, hvoraf langt de fleste var tyskere. Det er med til at skabe udvikling i en landsdel, der ellers i mange områder kæmper med faldende befolkningstal. Derfor er det meget bekymrende, at både advokater og ejendomsmæglere i Sønderjylland oplever, at servicen over for de udenlandske huskøbere er blevet forringet i en grad, så det kan risikere at få mulige tilflyttere til at opgive deres forehavende. Den oplevede forringelse er sket i forbindelse med, at den statslige Styrelse for International Rekruttering og Integration siden 1. april har overtaget opgaven med at udstede EU-opholdsbevis til de udlændinge, som vil flytte til Danmark, fordi de er ved at købe et hus i Danmark. Forinden var det Statsforvaltningen, der stod for opgaven. Dengang var oplevelsen hos advokater og mæglere, at udlændingene fra andre EU-lande, inden de flyttede hertil, kunne få det opholdsbevis, der er betingelsen for at kunne gennemføre huskøbet. Men det er ulovligt at gøre det på den måde, mener den statslige styrelse. Den kræver, at udlændingene har bopæl her i landet først, og dermed skal de leje en bolig, før de kan købe én. Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) bør i en fart finde ud af, om det virkelig kan passe, at det pludselig skal være så besværligt for en EU-borger at købe et dansk hus. Selv om hans styrelse benægter, at der er lavet om på praksis, er der en række kilder, som har fortalt JydskeVestkysten, at behandlingen af sagerne foregik meget smidigere, da det var Statsforvaltningens opgave. Det må kunne lade sig gøre at genskabe den situation, så Danmark igen kan blive opfattet som et venligt værtsland for EU-medborgere, som kan forsørge sig selv og som har lyst til at købe et hus i vores land.

Annonce