Annonce
Sydjylland

Hver tiende barn lider af migræne: - Der er bestemt sket en stigning

Hver tiende barn lider af migræne, og flere henvendelser fra børn og forældre får forening til at gætte på, at flere børn døjer med hovedsmerter. Foto: Jakob Dall/ Ritzau Scanpix
Noget tyder på, at det er blevet mere smertefuldt at være barn - i hvert fald når det kommer til hovedpine. Hovedpineforening har på et år fået 25-30 procent flere henvendelser om børn, der lider af hovedpine. Og på Sydvestjysk Sygehus peger man på, at der i løbet af de seneste årtier er sket en stigning i antallet af børn og unge med hovedsmerter.

Hovedpine: Der er travlt ved telefonerne hos Danmarks Patientforening For Hovedpineramte. På et år er henvendelserne fra børn, unge og deres forældre vokset med mellem 25 og 30 procent.

- Der sidder rigtig mange børn derude og lider af kronisk hovedpine. Så der er bestemt sket en stigning. Men forældre er også blevet mere obs på at gøre noget ved det, når deres børn har ondt i hovedet, siger Christian Hansen, der er formand for foreningen.

Henvendelserne til Danmarks Patientforening For Hovedpineramte drejer sig primært om forældre til børn samt unge, der døjer med hovedpine og savner vejledning til, hvad de skal gøre ved den.

Annonce

Bekymringerne går ofte på, at forældrene frygter, at hovedpinen vil få indflydelse på børnenes uddannelse og er frustreret over ventetider på at få deres børn i behandling. Og generelt kan foreningen mærke, at danske forældre tildeler hovedpine større betydning end førhen.

- Forældrene tager det mere seriøst. Man accepterer ikke længere bare hovedpinen, siger Christian Hansen.

Flere hundreder sager

Et af de steder, som behandler børn, der lider særligt af hovedpine, er hovedpineklinikken ved Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg, der startede op i 2017. Oftest kommer børnene til klinikken, når smerterne begynder at diktere hverdagen, for eksempel når børnene ikke kan overskue at komme i skole eller til træning på grund af hovedsmerterne. Årligt kommer over 100 børn og unge til klinikken med hovedpine.

I 2018, året efter at klinikken startede op, havde klinikken 150 sager om unge, der klagede over spændingshovedpine. Året efter var det tal steget til 210. Antallet faldt i 2020 til 167, hvilket kan hænge sammen med, at børnene ikke har været i skole. Derfor er det svært at bruge dette tal til at forstå det egentlige omfang af problemet, fortæller Nina Szomlaiski, der er afdelingslæge på Sydvestjysk Sygehus' hovedpineklinik. Derudover har 190 børn siden 2018 besøgt klinikken for at få behandlet deres migræne.

Samtidig viser statistik fra forskningsprojekter, at flere børn i løbet af de seneste tre årtier har fået problemer med hovedpine. Og samlet set regner man med, at 10 procent af alle danske børn lider af migræne, fortæller Nina Szomlaiski.

Annonce

Vidt forskellige årsager

Årsagerne til, at børnene kommer ind med hovedpineproblemer, er meget forskellige, men særligt en årsag går ofte igen, når lægerne i Esbjerg forsøger at finde ud af, hvorfor børnene har ondt.

- Der er næsten lige så mange årsager, som der er patienter. Den hyppigste årsag er søvnmangel, siger Nina Szomlaiski.

For mange kan alene det at gå i seng en halv time tidligere, spise sin madpakke eller få noget mere væske gøre en stor forskel. Men andre gange ligger mere alvorlige årsager som mistrivsel i skolen, dødsfald eller problemer derhjemme til grund for smerterne.

Annonce

Lider i stilhed og bliver inaktive

Kiropraktor Kari Skovmand i Kolding oplever, at der ikke er særlig mange børn og deres forældre, som opsøger klinikken for at få hjælp til hovedsmerter, som der burde være taget i betragtning af, at hver tiende barn lider af migræne.

- Mange forældre er ikke bekendt med, hvor meget børnene har ondt, fordi børnene ikke får fortalt det. Og så bliver forældrene overraskede, når det sker, siger Kari Skovmand.

Men det er tydeligt for hende, at de børn, der får behandling, har oplevet store gener med hovedpinen.

- De er ramt på deres aktivitetsniveau og sygefravær, så de ikke kan passe deres skolegang. Så hovedpinen afholder dem ofte fra fysisk og social aktivitet, siger Kari Skovmand.

25 procent af de børn, der får behandling i klinikken har haft smerter i et år, før de er kommet til lægen. For en del af børnene forsvinder hovedpinen med alderen, men den anden halvdel tager smerterne med sig ind i voksenlivet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

2020 blev det bedste år for Kolding Lufthavn i ti år: Vi har set flere forretningsrejser, hvor de har samlet 4-5 mand i et jetfly

Billund For abonnenter

Legolands teknikere ordner alt fra videoovervågning til årets nyeste forlystelser: - Det er ligesom at få noget fra Ikea

Annonce