Annonce
Sydjylland

Hver tiende kvinde lider af skjult sygdom: Må vente et halvt årti på diagnose

For mange danske kvinder lider af udiagnosticeret endomestriose, der risikerer at invalidere deres liv, mener flere læger og organisationer. De ønsker hurtigere behandling med blandt andet p-piller. Foto: Mogens Ladegaard/Ritzau Scanpix
10 procent af alle danske kvinder lider af endometriose, der tit kommer til udtryk som stærke menstruationssmerter. Nu viser ny undersøgelse, at halvdelen af de ramte venter over fem år på en diagnose. Det kan give ubehagelige smerter og barnløshed.
Annonce

Sundhed: Det vækker bekymring hos både læger og organisationer, at knap hver anden kvinde med endometriose går uopdaget hen i mere end fem år, før de får stillet diagnosen. Sygdommen rammer omtrent ti procent af alle fertile kvinder og kommer blandt andet til udtryk i forhøjet risiko for barnløshed og voldsomme menstruationssmerter, der ubehandlet kan føre til kroniske smerter, som der ikke findes behandling for.

Bekymringerne er blevet aktuelle efter Endometrioseforeningen, der holder til i Billund, har offentliggjort en undersøgelse blandt deres medlemmer i hele Danmark, der afslører, at 44 procent af endometriosepatienterne bærer på sygdommen i mere end fem år, før diagnosen bliver stillet.

Selvom undersøgelsen vækker bekymring, vækker den ikke overraskelse hos Anne Hovmøller, der er talsperson for Endometrioseforeningen:

- Undersøgelsen bekræfter det billede, vi får, når vi taler med kvinderne. Det er rigtig slemt og tankevækkende, at kvinderne skal gå så længe uden en diagnose, siger hun.

Annonce

Pivende kvinder

Det er hendes indtryk, at problemet med sen diagnosticering ligger hos de praktiserende læger og hos kvinderne selv.

- Der er to sider af sagen: Den første ligger i, at mange kvinder tror, at de bare skal lære at leve med menstruationssmerter og derfor ikke opsøger læge. Den anden side af problemet er de praktiserende læger, hvor mange desværre tror, at menstruationssmerter bare handler om pivende kvinder, siger Anne Hovmøller, der dagligt rådgiver endometrioseramte kvinder.

Hun fortæller, at mange af de kvinder, hun er i kontakt med, får at vide af deres praktiserende læger, at smerterne er psykiske.

- De får typisk at vide, at smerterne skyldes stress på arbejdet eller knas i parforholdet. Og når de bliver affejet på den måde, tør mange ikke at gå til lægen igen, fortsætter hun.

Ifølge Endometrioseforeningens undersøgelse følte 40 procent af kvinderne ikke, at deres praktiserende læger gjorde, hvad de kunne for at hjælpe eller viste forståelse for kvindernes situation.

Annonce

Simpel behandling

Uden behandling kan sygdommen med stor sandsynlighed føre til barnløshed og kroniske smerter, som der ikke findes behandling for. Det kan tit forhindres ved ganske enkelt at udskrive p-piller i tide, da det kan holde sygdommen i ave.

- Kvinderne risikerer at få et kronisk, ubehandeligt smerteproblem, hvis diagnosen kommer for sent. De smerter er invaliderende og kan ødelægge kvindernes liv, siger Axel Forman, der er professor og overlæge på Aarhus Universitetshospital med speciale i endometriose.

På Odense Universitetshospital oplever Martin Rudnicki, der er professor og forsker i endometriose, at lidelsen er et stort problem for mange kvinder i Syddanmark. Han ser dagligt de mest fremskredne tilfælde af sygdommen og ved, at man først med sikkerhed kan stille diagnosen ved at operere patienterne. Det får ham til at anbefale de praktiserende læger at sætte ind med behandling, før diagnosen stilles.

- Budskabet er at behandle med p-piller og hormonspiral. Der er ingen tvivl om, at den behandling vil påvirke nogle patienters chancer for at blive gravide, siger han.

Annonce

Region vil se på sag

Næstformand for Sundhedsudvalget i Region Syd, Kristian Nørgaard (V), havde ikke kendskab til problemet, før JydskeVestkysten tog kontakt til ham.

Han mener, at fem år er alt for længe at vente på en diagnose:

- Det tror jeg godt, at vi kan gøre bedre. Det virker fuldstændig urimeligt overfor kvinderne, og det har vidtrækkende konsekvenser for deres liv, siger han.

Han lover at tage sagen op på Sundhedsudvalgets næste møde og opfordrer Endometrioseforeningen til at byde ind med input.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Udvalg vrager planer for 180 meter høje møller i Tjæreborg Enge: Byråd skal dog træffe den endelige beslutning

Annonce