Annonce
Indland

Hver tredje importør har solgt alt for røde tunbøffer

Fødevarestyrelsen finder ulovligt indhold af tilsætningsstoffer hos 6 ud af 17 danske importører af tunkød.

Fødevarestyrelsen har fundet ulovlige mængder antioxidanter i tunbøffer hos hver tredje importør.

Der er tale om antioxidanten ascorbinsyre, der får tunkødet til at se mere rødt og friskt ud.

Fødevareminister Mogens Jensen (S) vil på baggrund af fundene skrue op for kontrollen.

- Det er helt uacceptabelt, at der bliver svindlet med tilsætningsstoffer, så forbrugerne ikke kan se, hvad de køber, siger Mogens Jensen i en pressemeddelelse.

Antioxidanterne er ulovlige, hvis de overskrider EU's vejledende grænser.

Fødevarestyrelsen har fundet et indhold af antioxidanter, der var op til syv gange højere end EU's vejledende grænser, i importeret tun hos 6 ud af 17 danske importører.

De ulovlige mængder antioxidanter har ikke gjort tunfiskene farlige at spise.

Men tilsætningsstofferne kan sløre både arten og kvaliteten, og det er efter Fødevarestyrelsens opfattelse vildledning af forbrugerne.

Det er ikke de danske importører, der ifølge Fødevarestyrelsens undersøgelser står bag den overdrevne brug af tilsætningsstofferne.

Men de har ansvaret for, at deres varer er uden ulovlige tilsætningsstoffer.

- Min forventning er, at pres fra danske importører og de europæiske myndigheder vil føre til mindre brug af ulovlige tilsætningsstoffer i fremtiden, siger Mogens Jensen.

Fiskene med det ulovlige indhold af tilsætningsstoffer var indført dels fra andre EU-lande, dels importeret fra Vietnam.

Fødevarestyrelsen vil i 2020 udtage cirka 50 prøver af tun til analyse. Sidste år blev der udtaget 24 prøver.

/ritzau/

Annonce
Pressemeddelelse fra Fødevareministeriet
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Stor ståhej for ingen krænkelse

Det er fastelavnstid og dermed højsæson for det at klæde sig ud, og hvis du tror, at det er sjov og ballade, har du sovet i timen. Udklædning tager man ikke let på i dag. Der er vildt mange hensyn, der skal tages. En god udklædning skal ikke bare være flot, sjov, vellignende eller godt tænkt. Den skal være politisk korrekt. Ve dig, hvis du begår en fejl. TV2-vært Mette Helena Rasmussen, mest kendt fra programmet Nybyggerne, tog et muslimsk tørklæde på og lagde et billede af sig selv på Instagram. Klar til fest. Så stod hun ellers for skud. Som var hun selve tønden til en fastelavnsfest, haglede slagene ned over hende. Hun blev kaldt racist. Hun blev kaldt dum. Hun skyndte sig at undskylde. Det er den typiske reaktion i sådanne sager. En hurtig undskyldning. Det var også sådan Canadas premierminister, Justin Trudeau, i efteråret, krisehåndterede, da et gammelt billede fra en udklædningsfest i 2001 dukkede op. Det viste ham som Aladdin med ansigtet malet brunt. Undskyld. Undskyld. At man tyr til undskyldning og tilbagetog, når uvejret rejser sig, er forståeligt. Kritikken er ofte overvældende, og stemplet Racist er voldsomt. Det ville dog være befriende om nogen turde møde larmen med et: Ti dog stille. Det er så uhyre let at blive krænket, og mange lever tilsyneladende deres digitale liv i en evig på jagt på sager, der kan stimulere raseriet, og det var lige præcis en sådan gruppe tapre netsoldater, som for i flint i kommentarsporet, da Mette Helena Rasmussen havde lagt sit billede på nettet. Programmet ”Kulturen på P1” undersøgte sagen, talte med en række muslimske kvinder – ikke en var provokeret eller krænket. Alle var derimod forbløffede over hele affæren. Det vil tynde så dejligt ud i krænkelsesdebatterne, hvis vi hver især nøjes med at blive krænket på egne vegne. Føler vi os alligevel draget til at tage en minoritet i forsvar, det behov kan opstå, vil det klæde engagementet, om vi sikrer os, at vores hjælp og indsats faktisk er efterspurgt af dem, vi har tænkt os at agere talsmænd for. Og er den ikke det: Så ti dog stille.

Annonce