Annonce
Esbjerg

Hvert sjette barn i Esbjerg skal ikke gå i folkeskolen

Onsdag var første skoledag på kommunens folkeskoler, og fem ud af seks børn i den skoleklare alder startede i folkeskolen. Billedet her er fra O.A på Rørkjær Skole onsdag morgen. Foto: Mai M. Christensen
Da Esbjerg Kommunes folkeskoler onsdag havde første skoledag, var det 84 procent af de skoleklare seksårige, som mødte op. De sidste 16 procent skal gå i privat- eller friskole. Samtidig lurer et faldende børnetal.

ESBJERG: I alt 1264 børn i seksårsalderen i Esbjerg Kommune er i disse dage vågnet op til en ny hverdag som skolebørn. Ud af dem begyndte 1061 i en 0. klasse på en af Esbjerg Kommunes skoler i går, mens de sidste - svarende til 16 procent - skal gå på en friskole eller privatskole i stedet.

Tilstrømningen mod fri- og privatskoler har været stigende de seneste år, både på landsplan og i Esbjerg Kommune. Det sker sideløbende med, at børnetallet er for nedadgående.

I Esbjerg Lærerforening mener formand Kenneth Nielsen, at der er grund til at reagere på de to udfordringer, som truer elevtallet i kommunens folkeskoler:

- Begge dele bekymrer mig. Vi er nødt til at ændre på nogle forhold, så vi kan få endnu flere forældre til at sige "Hold da op. Sådan et skolevæsen må vores børn gerne gå i". For eksempel er der i Esbjerg Kommune alt for mange timer, hvor eleven ikke møder sin rigtige lærer, men har vikar. Før sommerferien opgjorde vi, at Esbjerg Kommune har hele 260 vikarer ansat, og det er godt nok for mange, siger Kenneth Nielsen.

Annonce

Sådan ser prognoserne ud

I Esbjerg Kommunes prognoser for de næste 10 år vil antallet af børn på 0-2 år være faldet med 3,6 procent, når vi når til 2029.

Kommunen har også lavet beregninger for de enkelte skolers afdelingsdistrikter, og her vurderes antallet af seksårige skolestartselever at se sådan ud:

Bryndum Skole: 63 børn i 2019, 36 børn i 2029 - et fald på 27 børn

Hjerting Skole: 70 børn i 2019, 92 børn 2029 - en stigning på 12 børn

Sønderrisskolen: 112 børn i 2019, 95 børn i 2029 - et fald på 17 børn

Fourfeldtskolen: 69 børn i 2019, 49 børn i 2029 - et fald på 20 børn

Vitaskolen: 94 børn i 2019, 90 børn i 2029 - et fald på 4 børn

Ådalskolen: 46 børn i 2019, 55 børn i 2029 - en stigning på 9 børn

Bakkeskolen: 54 børn i 2019, 55 børn i 2029 - en stigning på 1 barn

Boldesager: 43 børn i 2019, 48 børn i 2029 - en stigning på 5 børn

Spangsbjergskolen: 60 børn i 2019, 37 børn i 2029 - et fald på 23 børn

Kvaglundskolen: 46 børn i 2019, 52 børn i 2029 - en stigning på 6 børn

Skads Skole: 28 børn i 2019, 38 børn i 2029 - en signing på 10 børn

Tjæreborg Skole: 52 børn i 2019, 47 børn i 2029 - et fald på 5 børn

Danmarksgades Skole: 48 børn i 2019, 69 børn i 2029 - en stigning på 21 børn

Præstegårdsskolen: 41 børn i 2019, 48 børn i 2029 - en stigning på 7 børn

Rørkjær Skole: 37 børn i 2019, 74 børn i 2029 - en stigning på 37 børn


Se prognosetal for kommunens øvrige skoler på www.esbjergkommune.dk

Lær af Berlin og Fanø

Han mener desuden, at kommunen bør sænke den maksimale klassekvotient fra 28 elever til et lavere antal, at det faglige pres på eleverne skal erstattes af mere leg og udforskning i de yngste klasser, og at skole-hjem-samarbejdet skal kraftigt forbedres.

Generelt mener han, at Esbjerg Kommune skal satse langt mere på at være en børnevenlig kommune:

- Det er rigtig fint, at vi arbejder helt vildt på at være energimetropol og en grøn kommune og alt muligt. Men jeg tror, det ville få flere til at flytte til kommunen, hvis vi satte ind på at være en børnekommune. Prøv at se Berlin, som har en legeplads for hver hektar, og hvor der flytter 77.000 til om året. Prøv at se succesen på Fanø, hvor man har en lav institutionspris og en skole med en lav klassekvotient og et meget tæt samarbejde med forældrene. Når nu Esbjerg Kommune arbejder med vision 2025, skulle man i højere grad skrive børn ind i den, siger Kenneth Nielsen.

3,6 procent færre småbørn

Skolechef Bo Meldgaard følger også nøje med i udviklingen af antallet af skolebørn, og han kan også godt se skriften på væggen. For eksempel falder antallet af 0-2-årige i Esbjerg Kommune med 3,6 procent over de næste 10 år, spår prognoserne.

- I den yngre del bliver vi generelt færre, og samtidig bliver vi flere ældre. Og det er klart, at de kommunale tilbud jo også er nødt til at indrette sig efter, at der vil være flere borgere i Esbjerg, der skal have pasning og pleje, og færre, der skal have et skoletilbud. For det er sådan, demografien er, siger han.

Vil det sige, at der kan komme lærerfyringer og skolelukninger de næste år?

- Ikke umiddelbart. Så skal der i hvert fald nogle mere markante fald til. Faktisk falder Esbjerg Kommunes børnetal langsommere end andre steder i landet, og selv om vi mister elever til privatskolerne, gør vi det i mindre grad end de andre store kommuner. Og byrådet har sagt, at den nuværende skolestruktur er man ret tilfredse med. Så der vil ikke ske ændringer der, siger Bo Meldgaard.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hvad bilder ministeriet sig ind?

I 2014 besluttede et flertal i Folketinget, at man ville have 14 års dansk indsats i Afghanistan undersøgt med særlig vægt på det civilt-militære samarbejde. Forsvarsakademiet, Dansk Institut for Internationale Studier samt et konsulentfirma skulle står for opgaven, men nu viser aktindsigter til Berlingske, at man i Forsvarsministeriet langt hen ad vejen ikke var tilfreds med især en række kritiske passager i udkastet til den endelig rapport. 14 kritiske passager er enten blevet fjernet eller ændret, således at slutresultatet tegner et mere rosenrødt billede af den danske indsats i Afghanistan, end det oprindeligt var tiltænkt, inden Forsvarsministeriet kom med forslag til, hvor man skulle have slettelakken frem. Nu bliver der i denne verden helt generelt lavet alt for mange rapporter, men denne havde dog det ædle formål at orientere Folketinget om, hvad der var gået godt og skidt. En rimelig idé, skulle man synes, al den stund, at danske soldater sendes ud i livsfarlige missioner, ligesom det danske samfund bruger milliarder af kroner på disse opgaver. Men Forsvarsministeriet syntes åbenbart ikke, at det var nødvendigt for vores folkevalgte eksempelvis at få at vide, at et fælles sekretariat mellem Forsvarsministeriet og Udenrigsministeriet ikke fungerede. Ej heller skulle det frem, at velkendte indretninger som offentlige udbud, der på vores breddegrader er med til at forhindre korruption, faktisk gjorde det modsatte i Afghanistan. Folketinget er altså blevet forholdt væsentliger oplysninger, og det er en skandale, også selv om ministeriet meddeler, at man jo bare kom med forslag til, hvad der skulle ændres eller slettes. Den har man hørt før, og den bliver ikke mere sand af at blive gentaget. Denne sag vidner om, at Forsvarsministeriet og nogle ansatte der har haft mere travlt med at pleje eget ry og karrierer end at oplyse Folketinget sandfærdigt om, hvad der er foregået i Afghanistan. Det er ikke bare uhæderligt, det er at sætte sig over landets øverste parlamentariske forsamling.

Kolding

Vej spærret: Store mængder regn giver problemer i Kolding

Annonce