Annonce
Esbjerg

Hvert sjette barn i Esbjerg skal ikke gå i folkeskolen

Onsdag var første skoledag på kommunens folkeskoler, og fem ud af seks børn i den skoleklare alder startede i folkeskolen. Billedet her er fra O.A på Rørkjær Skole onsdag morgen. Foto: Mai M. Christensen
Da Esbjerg Kommunes folkeskoler onsdag havde første skoledag, var det 84 procent af de skoleklare seksårige, som mødte op. De sidste 16 procent skal gå i privat- eller friskole. Samtidig lurer et faldende børnetal.

ESBJERG: I alt 1264 børn i seksårsalderen i Esbjerg Kommune er i disse dage vågnet op til en ny hverdag som skolebørn. Ud af dem begyndte 1061 i en 0. klasse på en af Esbjerg Kommunes skoler i går, mens de sidste - svarende til 16 procent - skal gå på en friskole eller privatskole i stedet.

Tilstrømningen mod fri- og privatskoler har været stigende de seneste år, både på landsplan og i Esbjerg Kommune. Det sker sideløbende med, at børnetallet er for nedadgående.

I Esbjerg Lærerforening mener formand Kenneth Nielsen, at der er grund til at reagere på de to udfordringer, som truer elevtallet i kommunens folkeskoler:

- Begge dele bekymrer mig. Vi er nødt til at ændre på nogle forhold, så vi kan få endnu flere forældre til at sige "Hold da op. Sådan et skolevæsen må vores børn gerne gå i". For eksempel er der i Esbjerg Kommune alt for mange timer, hvor eleven ikke møder sin rigtige lærer, men har vikar. Før sommerferien opgjorde vi, at Esbjerg Kommune har hele 260 vikarer ansat, og det er godt nok for mange, siger Kenneth Nielsen.

Annonce

Sådan ser prognoserne ud

I Esbjerg Kommunes prognoser for de næste 10 år vil antallet af børn på 0-2 år være faldet med 3,6 procent, når vi når til 2029.

Kommunen har også lavet beregninger for de enkelte skolers afdelingsdistrikter, og her vurderes antallet af seksårige skolestartselever at se sådan ud:

Bryndum Skole: 63 børn i 2019, 36 børn i 2029 - et fald på 27 børn

Hjerting Skole: 70 børn i 2019, 92 børn 2029 - en stigning på 12 børn

Sønderrisskolen: 112 børn i 2019, 95 børn i 2029 - et fald på 17 børn

Fourfeldtskolen: 69 børn i 2019, 49 børn i 2029 - et fald på 20 børn

Vitaskolen: 94 børn i 2019, 90 børn i 2029 - et fald på 4 børn

Ådalskolen: 46 børn i 2019, 55 børn i 2029 - en stigning på 9 børn

Bakkeskolen: 54 børn i 2019, 55 børn i 2029 - en stigning på 1 barn

Boldesager: 43 børn i 2019, 48 børn i 2029 - en stigning på 5 børn

Spangsbjergskolen: 60 børn i 2019, 37 børn i 2029 - et fald på 23 børn

Kvaglundskolen: 46 børn i 2019, 52 børn i 2029 - en stigning på 6 børn

Skads Skole: 28 børn i 2019, 38 børn i 2029 - en signing på 10 børn

Tjæreborg Skole: 52 børn i 2019, 47 børn i 2029 - et fald på 5 børn

Danmarksgades Skole: 48 børn i 2019, 69 børn i 2029 - en stigning på 21 børn

Præstegårdsskolen: 41 børn i 2019, 48 børn i 2029 - en stigning på 7 børn

Rørkjær Skole: 37 børn i 2019, 74 børn i 2029 - en stigning på 37 børn


Se prognosetal for kommunens øvrige skoler på www.esbjergkommune.dk

Lær af Berlin og Fanø

Han mener desuden, at kommunen bør sænke den maksimale klassekvotient fra 28 elever til et lavere antal, at det faglige pres på eleverne skal erstattes af mere leg og udforskning i de yngste klasser, og at skole-hjem-samarbejdet skal kraftigt forbedres.

Generelt mener han, at Esbjerg Kommune skal satse langt mere på at være en børnevenlig kommune:

- Det er rigtig fint, at vi arbejder helt vildt på at være energimetropol og en grøn kommune og alt muligt. Men jeg tror, det ville få flere til at flytte til kommunen, hvis vi satte ind på at være en børnekommune. Prøv at se Berlin, som har en legeplads for hver hektar, og hvor der flytter 77.000 til om året. Prøv at se succesen på Fanø, hvor man har en lav institutionspris og en skole med en lav klassekvotient og et meget tæt samarbejde med forældrene. Når nu Esbjerg Kommune arbejder med vision 2025, skulle man i højere grad skrive børn ind i den, siger Kenneth Nielsen.

3,6 procent færre småbørn

Skolechef Bo Meldgaard følger også nøje med i udviklingen af antallet af skolebørn, og han kan også godt se skriften på væggen. For eksempel falder antallet af 0-2-årige i Esbjerg Kommune med 3,6 procent over de næste 10 år, spår prognoserne.

- I den yngre del bliver vi generelt færre, og samtidig bliver vi flere ældre. Og det er klart, at de kommunale tilbud jo også er nødt til at indrette sig efter, at der vil være flere borgere i Esbjerg, der skal have pasning og pleje, og færre, der skal have et skoletilbud. For det er sådan, demografien er, siger han.

Vil det sige, at der kan komme lærerfyringer og skolelukninger de næste år?

- Ikke umiddelbart. Så skal der i hvert fald nogle mere markante fald til. Faktisk falder Esbjerg Kommunes børnetal langsommere end andre steder i landet, og selv om vi mister elever til privatskolerne, gør vi det i mindre grad end de andre store kommuner. Og byrådet har sagt, at den nuværende skolestruktur er man ret tilfredse med. Så der vil ikke ske ændringer der, siger Bo Meldgaard.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Garden på den kommunale finanslov

Der er jo ikke ligefrem, fordi pengene hænger på træerne, når det gælder økonomien i Vejen Kommune. I torsdagsavisen bragte vi her i avisen historien om, at Vejen Garden kan se frem til et tilskud på 75.000 kroner. Det blev politisk bestemt på det seneste møde i Udvalget for sundhed, kultur og fritid. Næppe var avisen på gaden denne grå og triste torsdagsmorgen, før en læser var i røret for at gøre opmærksom, at vi ikke skal længere tilbage end ved budgetvedtagelsen i november, da Vejen Byråd godkendte et budget med nedskæringer på ældreområdet. Hvordan kunne det så være rimeligt at bevilge penge til noget, der ikke ligefrem er velfærd? Holdningen fra vedkommende læser er taget til efterretning, og den pågældende blev også opfordret til et debatindlæg. Men der blev takket nej. Det var alene holdningen, der skulle afleveres. Der kan sagtens være dem, som ser en sådan bevilling i et kritisk lys, når politikerne i forbindelse med budgettet vedtager nedskæringer på eksempelvis ældreområdet. Ikke desto mindre så er holdningen herfra entydig; Det er altså at blande æbler og pærer. Det ville være alt for let – og også forkert – at sige nej til et kulturelt fyrtårn, som Vejen Garden vitterlig er, fordi der nu engang er foretaget nedskæringer på andre områder. Gardens præstationer i ind- og udland er indiskutable – og har været det i en endog ganske lang årrække. Vejen Gardens talentfulde unge og erfarne kræfter har adskillige gange været på podiet rundt omkring, og alene de mange danske mesterskaber, som er hentet hjem, vækker begejstring. Der skal for mange såmænd ikke mere til, end at garden trækker op ved et arrangement, før stoltheden melder sig. Det er ikke kun herhjemme, at Vejen Garden nyder respekt. Det gør garden også i udlandet, og forude venter eksempelvis deltagelse ved Berlin Tattoo senere i år samt EM i Rastede i 2021 og medvirken i Bremen Tattoo ligeledes i 2021. Garden er med til at sætte Vejen på kortet – også internationalt. Det hører ligeledes med, at Vejen Garden langt fra kun er de talentfulde drenge og mænd, som udgør fællesskabet. Bag garden er der et effektivt og travlt bagland, som med en stor frivillig indsats arbejder på at skabe de bedst mulige betingelser og rammer for, at garderne kan udfolde deres talenter. At der skal bruges penge på professionelle instruktører viser blot, at Vejen Garden er kommet op i en liga, hvor det koster at være med. Derfor er der ikke noget at indvende imod, at garden er kommet på den kommunale finanslov. GOD SØNDAG

JV Podcast

JV Podcast: Danfoss-fyringer, rekord-opkøb og en enkelt københavner-chef huserer på Als

Annonce