Siden 2006 er hvert tredje bibliotek blevet lukket. I Syd- og Sønderjylland drejer det sig om 21 lukninger. Ifølge Danmarks Biblioteksforening betyder de færre biblioteker ikke, at færre bruger bibliotekerne.
Lukket: 235 biblioteker er i løbet af de seneste ti år blevet lukket. Det oplyser kulturminister Mette Bock i et svar til Folketinget. De mange lukninger skyldes især kommunesammenlægningerne, der betød, at 130 hovedbiblioteker måtte lukke, da der kun kan være et hovedbibliotek pr. kommune.
I stedet for hovedbibliotekerne har kommunerne dog haft mulighed for at oprette filialer og på den måde have samme antal biblioteker. Det har dog heller ikke været tilfældet. På landsplan er der lukket 101 filialbiblioteker siden 2006. Også bogbusserne, som kan bruges til at komme rundt i landet, har oplevet lukninger. I 2006 var der 41 på landsplan, mens der i 2015 blot var 21 tilbage.
Biblioteker i landsdelen
I 2015 har kommunerne følgende antal biblioteker. I parentes er angivet antallet af biblioteker i de daværende kommuner, der i dag er del af den nye storkommune.
- Billund Kommune: 4 (4)
- Esbjerg Kommune: 8 (10)
- Fanø Kommune: 0 (1)
- Haderslev Kommune: 3 (4)
- Kolding Kommune: 4 (5)
- Sønderborg Kommune: 9 (12)
- Tønder Kommune: 4 (5)
- Varde Kommune: 5 (12)
- Vejen Kommune: 4 (7)
- Aabenraa Kommune: 5 (9)
De mange bibliotekslukninger betyder dog ikke, at der er færre, der benytter sig af bibliotekerne. Det fortæller Danmarks Biblioteksforenings direktør, Michael Steen-Hansen.
- Man har i mange kommuner valgt at lave store hovedbiblioteker, der er lækre at komme på og rigtig mange aktiviteter. I den periode har vi kunnet opleve, at der er kommet flere mennesker på biblioteket, selvom der er færre filialer, siger han.
I Syd- og Sønderjylland er der de seneste ti år lukket 23 hovedbiblioteker i forbindelse med sammenlægningen af kommunerne i 2007. I samme periode er der dog kommet to nye filialer til, så der i dag er 46 biblioteker i landsdelen, hvor der i 2016 var 67.
Selvom Michael Steen-Hansen forklarer, at der er kommet flere mennesker på bibliotekerne trods lukningerne, ser han dog også en svaghed ved at lukke de små biblioteker.
- Det er en udfordring for de mobilt svage, der får længere på biblioteket, når de lukker i lokalsamfundene, forklarer han.
Som kompensation for bibliotekslukninger har der været mulighed for at åbne servicepunkter, hvor borgere kan aflevere og hente reserveret materiale. Servicepunkterne vil oftest ligge i yderområderne og i butikker, hvor borgerne alligevel kommer.