Annonce
Esbjerg

Hvid røg fra Socialdemokratiet: Ny gruppeformand valgt i Esbjerg

Byrådsmedlem Jørgen Ahlquist (S) er ny gruppeformand for Socialdemokratiet i Esbjerg Byråd. Han ses stående i billedet omgivet af gruppefæller i byrådssalen. Arkivfoto: Ludvig Dittmann
Den socialdemokratiske byrådsgruppe valgte på et gruppemøde søndag 55-årige Jørgen Ahlquist fra Ribe som ny gruppeformand. Samtidig er der indgået samarbejdsaftaler gruppefællerne i mellem for at sikre spilleregler og ro fremover.

Esbjerg Kommune: Den socialdemokratiske byrådsgruppe, der igennem lang tid har kæmpet med interne stridigheder, har søndag fået ny formand.

Det blev den 55-årige Jørgen Ahlquist fra Ribe, som blev konstitueret på posten i midten af december, da den forrige ligeledes konstituerede gruppeformand og tidligere næstformand for gruppen, Connie Geissler, smed posten fra sig i frustration efter blot en uge. Forinden havde den oprindelige gruppeformand, Søren Heide Lambertsen, smidt tøjlerne efter knap to år med ævl og kævl og hård kritik fra gruppemedlemmer.

Valget af Jørgen Ahlquist - der foregik i enstemmighed - fandt sted på et gruppemøde søndag formiddag i NNFs lokaler i Borgergade, hvor også partikontorets udsendte freds-facilitator, tidligere Roskilde-borgmester Poul Lindor Nielsen (S), samt et par repræsentanter for partiets lokale såkaldte Fællesledelse - byrådsgruppens organisatoriske arbejdsgiver og bindeled til baglandet - deltog.

Annonce

Gruppeledelse

  • Den nye gruppeformand, Jørgen Ahlquist, der har 22 års erfaring som byrådsmedlem, blev valgt i enighed uden modkandidater.
  • Der blev også valgt ny næstformand, efter at Connie Geissler gik i utide i december, og det blev Ulla Koman-Mejer fra Bramming.
  • Derudover er Michael Harbøll sekretær i gruppeledelsen, mens Hans Erik Møller fortsat er kasserer.

Udfordringen

Jørgen Ahlquist indleder dog sin nye karriere som gruppeformand med en stor udfordring. Han sidder ikke i økonomiudvalget og kommer dermed til at mangle dag-til-dag viden om, hvad der foregår i byrådets og kommunens mest magtfulde, politiske udvalg, for ingen af de tre socialdemokrater, der har sæde der i dag, vil afgive deres plads frivilligt, og man kan ikke tvinge nogen af dem til det.

De to af pladserne beklædes af partiets to udvalgsformænd, førnævnte Søren Heide Lambertsen, der er formand for Teknik & Bygge, og Karen Sandrini, der er formand for Plan & Miljøudvalget. Den tredje er John Snedker, partiets tidligere gruppeformand og borgmesterkandidat gennem tre kommunalvalg.

Fraværet af et sæde til gruppeformanden i økonomiudvalget betyder, at der forestår et tæt koordineringsarbejde med Jørgen Ahlquist som bindeled mellem gruppen og trekløveret i økonomiudvalget.

- Konkret betyder det ugentlige møder med de tre medlemmer af økonomiudvalget, hvor fokus vil være på de sager, der ikke på forhånd har været behandlet i de andre politiske udvalg. Og skulle der være sager fra gruppefællerne i de politiske udvalg, hvor de har sæde, som økonomiudvalgsmedlemmerne fra Socialdemokratiet har forbehold over for, så skal de kontakte mig som gruppeformand, siger Ahlquist.

Håndfæstning

Både den nye gruppeformand og Poul-Erik Hansen fra Fællesledelsen er optimistiske og fortrøstningsfulde i forhold til, at der er skabt ro fremadrettet:

- Den proces, vi satte i gang, er afsluttet med succes, og vi har vedtaget principper for, hvordan vi fremadrettet samarbejder. De er såmænd også nedfældet på papir, så vi kan støve dem af, hvis det skulle blive nødvendigt. Men det tror jeg ikke, det bliver, siger Poul-Erik Hansen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

JV mener: Der bliver brug for hjælpepakker sommeren over

Meget tyder på, at vi nu er vidne til det største og mest voldsomme tilbageslag, der nogensinde er registreret i USA. Det skrev Dansk Erhvervs cheføkonom, Tore Stramer, i en økonomisk kommentar, organisationen med hovedsæde i den gamle Børsen-bygning i København sendte ud torsdag eftermiddag. Lige ovre på den anden side af gaden ligger Finansministeriet, hvor det torsdag formiddag på et pressemøde blev slået fast, at andet kvartal i år ser ud til at blive det sorteste kapitel i dansk økonomis historie. Til sammen tegner det et dystert billede, der gør det nødvendigt, at vi i et helt usædvanlig grad står sammen om at redde, hvad reddes kan i dansk erhvervsliv. De meget omfattende hjælpepakker rækker formentlig ikke. Derfor er det fornuftigt, at den socialdemokratiske regering torsdag indledte politiske forhandlinger om et såkaldt serviceeftersyn af hjælpepakkerne. Finansminister Nicolai Wammen sagde efter pressemødet, at han kunne forestille sig en forlængelse af hjælpepakkerne til 9. juli. Men det er ikke usandsynligt, at det ikke engang er lang tid nok, hvis ikke for mange ellers sunde virksomheder dør af pengemangel. Det er desværre realistisk, at hjælpepakkerne helt eller delvist skal vare sommeren over for at få den ønskede effekt. Blandt de mange årsager er den hurtigt voksende krise i USA og den meget langsomme genåbning af Danmark. USA er vores største eksportmarked, som op imod 900.000 danske job er direkte eller indirekte afhængige af, så den amerikanske nedtur kan ramme danske virksomheder meget hårdt. Dertil kommer, at regeringen valgte den dyreste løsning, da første fase af genåbningen blev meddelt i mandags. Eksperter præsenterede regeringen for tre mulige modeller for en genåbning. Den valgte model vil ifølge tænketanken Kraka koste et månedligt tab på 14 milliarder kroner, mens mellemløsningen ville have været fem milliarder kroner billigere uden, at den nødvendigvis havde kostet flere menneskeliv.

Annonce