Annonce
Sønderborg

Hvid røg i skorstenen: Sønderborg Kraftvarmeværk er klar til at modtage flere mink

Torsdag modtog Sønderborg Kraftvarmeanlæg de første 30 tons døde mink til afbrænding. På forhånd havde man været betænkelig over, hvordan man kunne få brændt biomassen af, men det har vist sig at glide problemfrit. Arkivfoto: Johan Gadegaard.
Afbrændingen af 90 tons døde mink er sket helt og aldeles problemfrit hos Sønderborg Kraftvarmeværk, som gerne hjælper til igen, hvis der er behov.

Sønderborg: Det var forbundet med vis skepsis, da Sønderborg Kraftvameværk i sidste uge begyndte at brænde de 90 tons minkaffald, man havde modtaget fra gravene nær Holstebro og Karup.

Selvom forbrændingsanlægget er vant til at forvandle affald til aske, så vidste ingen helt præcist, hvad man gik ind til.

Var minkene blevet opløst til en konsistent, der mindede om feta, ville det lugte helt afsindigt, kunne anlægget klare så store mængder dyrekroppe, og hvordan brænder man egentligt hurtigst den slags af, og er der kapacitet nok?

Annonce

Nu viser det sig, at alle de bekymringer er blevet gjort til skamme.

- Det er faktisk gået rigtig godt. Vi havde jo ikke prøvet det før, så vi var spændte, for der er gået mange historier for ud om, hvordan det kunne være, og hvordan det kunne lugte. Så vi havde gjort os nogle overvejelser om, hvordan vi kunne håndtere det, siger direktør for Sønderborg Varme, Erik Wolff.

Han fortæller, at minkene, der var pakket ind i kalk og jord, mere lignede jord, og på afstand kunne man faktisk ikke se, at det ikke var som alt det andet affald. Sådan var det også inde i ovnen.

- Det var ikke anderledes end andet affald, så det har vi sagtens kunnet håndtere, og lugten var nærmest ikke eksisterende, siger han og fortæller, at man heller ikke har modtaget klager over afbrændingen.

Brænder 30 tons i døgnet

En af udfordringerne har dog været at få de døde mink afbrændt på under et døgn, som kravene foreskriver.

- Vi har skullet lære at håndtere, hvordan vi skulle blande det, og hvor meget vi har kunnet fylde ind ad gangen. Men det er jo derfor, vi har de her prøveafbrændinger. Og vores personale har god erfaring i at drive anlægget, så de har ved fælles hjælp fundet ud af, hvad der fungerer for os, siger Erik Wolff.

En del af løsningen blev en øget bemanding, så man går fra én til to medarbejdere på hvert skifte.

Den ekstra medarbejder har så manuelt styret den kæmpekran, der ellers automatisk fodrer den 1200 grader varme ovn med affald.

På den måde har man kunnet samle de døde mink op fra den silo, hvor de er isoleret, inden de er blevet mikset med andre affaldsprodukter for at sikre en stabil og effektiv forbrænding.

Hvis man har set billeder fra opgravningen af minkene, så kunne man måske tænke, at mængden af jord og sand på minkskindene ville give problemer i forbrændingen, men det har heller ikke været tilfældet.

- Vi forbrænder 200 tons affald i døgnet, og 30 af dem er så mink, så jorden er en relativt begrænset mængde. Men der kommer jo slagger ud, og der går jorden bare igennem, hvis det ikke er større mængder, siger Erik Wolff.

Annonce

Hjælper gerne igen

Selvom afbrændingen altså har været en helt ny udfordring for forbrændingsanlægget i Sønderborg, så har afviklingen været så positiv, at man nu vil melde sig klar til at hjælpe igen.

- Vi ser det her som en opgave, der skal løses. Vi forholder os ikke til, om det var en god eller dårlig idé. Nu er problemet der, og så skal det løses, og det kan vi se, at det kan vi håndtere, og så er vi klar til at fortsætte, siger Erik Wolff.

- Så vi melder tilbage, at vi er klar til at fortsætte, og så må dem, der har udbudt opgaven se, hvad der er behov for, siger han.

Om der er behov for endnu en håndsrækning fra Sønderjylland regner Erik Wolff med at finde ud af, når den egentlige afbrænding af de døde mink begynder 25. maj.


Det var ikke anderledes end andet affald, så det har vi sagtens kunnet håndtere, og lugten var nærmest ikke eksisterende, siger han og fortæller, at man heller ikke har modtaget klager over afbrændingen

Erik Wolff, direktør for Sønderborg Varme
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce