Annonce
Kultur

Hviding Sognearkiv bygger nyt for godt én million

Jytte Knudsen og Anne Lorentsen glæder sig til at få mere ordnede forhold til de 15 hyldemeter med matriale fra Hviding Sogns historie. Foto: Lars Fahrendorff
Hvidings lokalhistorie kommer frem i lyset, når der i løbet af 2021 efter planen står en ny tilbygning til Kultur- og Aktivitetscenter Egebæk-Hviding.

Egebæk-Hviding: 15 hyldemeter med materiale fra Hvinding i gamle dage. Så meget fylder Hvidings historie indtil videre i lokalarkivet. Og den skal nu i nye rammer med plads til hylder og skabe og arbejdspladser.

Det hele skal i nye rammer i en tilbygning til Kultur- og Aktivitetscenter Egebæk-Hviding. Der er bevilget penge fra en række fonde, så nu venter der kun en byggegodkendelse.

- Helt tilbage i 2016 besluttede Esbjerg Kommune at lukke Egecenteret, hvor vi hidtil havde holdt til. Og første marts sidste år flyttede vi alt materialet til forsamlingshuset i Vester Vedsted, så vi har været lidt hjemløse i noget tid, forklarer arkivleder i Hviding Sognearkiv, Anne Lorentsen.

Annonce

Fem aktive

Der bliver et foreningslokale med brandsikret depotrum på samlet godt 60 kvadratmeter.

- Lige nu er det svært at få en overblik over, hvad vi har, og hvor tingene er. Det skal der blive lavet om på, håber Anne Lorentsen.

Sammen med kasserer Jytte Knudsen er avisen taget en tur på arkivet i den gamle skole i Vester Vedsted.

- Her sidder vi en gang om ugen fem mand og arbejder med materialet. Tre mand er afsat til at scanne billeder ind. Vi har indtil nu scannet 1766 billeder ind på Arkibas.dk, og der kommer mange flere, lover Jytte Knudsen.


Lige nu er det svært at få en overblik over, hvad vi har, og hvor tingene er

Anne Lorentsen, arkivleder


Annonce

Kommer mere

Anne Lorentsen tilføjer, at der hele tiden komme nyt gammelt materiale ind. Godt 30 "afleveringer" blev det til sidste år. Alt bliver med tiden journaliseret, og det bliver faktisk brugt. Sidste år søgte interesserede cirka 5.000 gange på navnet 'Hviding'.

- Vi har også henvendelser fra slægtsforskere, også historikere, som skal bruge noget til en udgivelse eller lignende, forklarer Anne Lorentsen.

Selv har arkivet om Hvidings historie ikke udgivet noget endnu.

- Nej, vi mangler nogen, der kan skrive og sætte den slags sammen. Det har vi desværre ikke lige nu, siger Jytte Knudsen.

Det er dog planen, at Hviding Sognearkiv hver uge vil lægge noget op på foreningens nye facebook-side for at fortælle folk lidt om, hvad de går og sysler med i de nye omgivelser.

Det nye arkiv bliver bygget sammen med et depotrum, som hallen i Hviding har brug for.

Der er endnu ingen dato på indflytningsdagen.

De har givet penge

  • Nordea Fonden
  • Therkel Jørgensens Legat
  • Norlys Vækstpulje
  • Konsul Georg Jorck og hustru Emma Jorck Fond
  • Esbjerg Kommune
Siden 1. marts har Hviding Sognearkiv haft til huse i den gamle skole i Vester Vedsted. Men her er der dårlig plads til det omfangsrige materiale. Foto:Llars Fahrendorff
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sønderborg

Endelig liv i posthuset igen: Brødre er klar med ny restaurant

Annonce