Annonce
Sydjylland

Hvilket lån skal du vælge, når du laver et forældrekøb?

Bettina Grene, Frøs Sparekasse
Annonce

Ikke alt er blevet vendt på hovedet af den igangværende corona-krise. Snart starter de videregående uddannelser op igen, og også i år er det ensbetydende med udfordringer i forbindelse med at finde et sted at bo til de mange studerende, der starter på deres nye drømmestudier.

Når de unge mennesker flytter hjemmefra, kommer spørgsmålet om bolig for alvor op. For hvad skal børneværelset skiftes ud med? Kollegieværelse, lejelejlighed eller måske er forældrekøb den rigtige løsning for jer?

At låne penge til et forældrekøb er ikke anderledes end at låne til enhver anden ejerbolig. Man kan finansiere forældrekøbet på almindelige vilkår for eksempel med et realkreditlån, hvor lån med rentebinding på fem år eller en fast rente i 30 år kan være oplagte valg. Men det kan også være, at der er friværdi i familiens private bolig eller en opsparing, som kan bruges i forbindelse med finansieringen af et forældrekøb.

Billigt at låse renten i hele lånets løbetid

Langt de fleste boligkøbere vælger lån med fast rente i 30 år. Renten er nemlig meget lav for tiden. Med et lån med fast rente kender du dine rentebetalinger i hele lånets løbetid, uanset hvad der sker, og uanset om du beholder lejligheden i 5, 10 eller flere år.

At vælge et lån med fast rente er et godt og sikkert valg for mange, og det er i dag meget billigt at sikre renten i lånets løbetid i forhold til for bare få år siden. Du betaler ikke meget mere i rente for at få maksimal sikkerhed for din rente, og det får mange til at vælge netop dén låntype for tiden.

Lån med fem års rentesikring kan være oplagt

Selvom lån med fast rente i øjeblikket er mest populært hos boligkøberne, kan et lån med for eksempel en femårig rentesikring, et F5-lån, passe rigtig godt med tidshorisonten for nogle forældrekøb. Mange køber en lejlighed til deres børn, når de skal begynde på en uddannelse. Og en del længerevarende uddannelser i Danmark tager fem år. Så kender man sin rente på lånet til forældrekøbet de næste fem år, mens sønnen eller datteren studerer.

Med et F5-lån sikrer du dig p.t. en meget lav rente i de næste fem år, og i øjeblikket får du faktisk en rente, der er negativ. Hvis du ved, at dit barn skal studere de næste fem år, kan du med et F5-lån sikre en lav rente i hele studieperioden. Hvis dit barn er lidt længere om studiet end normeret tid, så kan du heldigvis tilpasse rentebindingen, når lånet skal rentetilpasses efter fem år.

Forældrekøb bliver formentlig lidt mindre skattemæssigt attraktivt

Det forventes, at der kommer nye regler fra 2021, hvorefter det for eksempel ikke længere vil være muligt at få et forhøjet fradrag for renteudgifter på lånet, når boligen lejes ud til nærtstående, for eksempel dit barn. Det skyldes en politisk aftale fra sidste år om, at den særlige Virksomhedsordning ikke længere må bruges i forbindelse med forældrekøb. I aftalen fremgår det, at politikkerne gerne vil have, at ændringerne træder i kraft fra 2021. Men de endelige principper og den endelige lov er altså ikke på plads endnu.

Aftalen forventes at medføre, at nogle forældrekøbere kan trække mindre fra i skat, fordi fradraget for renteudgifter i reglen er lavere, når man ikke kan anvende Virksomhedsordningen. På den måde sidestiller skattemyndighederne forældrekøbere med almindelige boligkøbere. I dag er renterne dog så lave, at det ikke vil få ret store konsekvenser for de flestes renteudgifter efter skat. Men du skal selvfølgelig have det med i dine overvejelser. Og vælger du et lån med variabel rente, vil en eventuel rentestigning senere slå lidt mere igennem på din privatøkonomi end ved de gamle regler.

Forældre vil fortsat kunne købe en lejlighed og udleje den til deres børn, men de vil sandsynligvis ikke kunne opnå særlige skattemæssige fordele. Du kan eventuelt tale med en revisor om, hvilke muligheder du har, så I sammen kan finde den løsning, der passer bedst til din økonomi.

Mange forhold spiller ind ved lånevalg

Ud over tidshorisonten for dit forældrekøb og nye skatteregler spiller mange forhold ind på, om det er et fastforrentet lån, et F5-lån eller et helt andet lån, der er bedst for dig. Der kan også være forskellige muligheder at sammensætte finansieringen af forældrekøbet på. Ud over at optage lån i forældrekøbsboligen kan det også være, at du har mulighed for at optage lån i en eventuel friværdi i din egen bolig eller bruge af en eventuel privat opsparing. Det og meget andet kan din rådgiver i dit pengeinstitut hjælpe dig med.

Forældre vil fortsat kunne købe en lejlighed og udleje den til deres børn, men de vil sandsynligvis ikke kunne opnå særlige skattemæssige fordele, når der kommer ny lovgivning på området. Arkivfoto: JFM
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Tosprogede elever får lavere karakterer, og færre på Kolding Gymnasium har forældre med videregående uddannelse

Danmark

Ny viden om supersmitsom mutation giver håb om tidligere genåbning: - Jeg er vildt meget mere optimistisk

Annonce