Annonce
Varde

Hvis alt lykkes: Ho Havn skal have cirkelbro, siddepladser og kunstværk

Anne Marie Slaikjær ejer jord ned til Ho bugt og arbejder for mere aktivitet ved Ho Havn. Anlægsarbejde her er dyrt, for det skal være fladt, og det skal kunne tåle vand, storm - og isbjerge! Foto: Jacob Schultz
Der er store planer for Ho Havn, men coronarestriktioner, manglende tilladelser og for få penge gør, at planerne står lidt i stampe i øjeblikket.
Annonce

Ho: En skulptur til 1,4 millioner kroner. Skilte, der fortæller om området. En cirkelbro, hvor også lidt større både kan lægge til. En slags siddepladser i beton, som børnene også kan lege på.

Der er store planer for Ho Havn, og der er udgifter på den anden side af 10 millioner kroner, hvis det hele skal gå i opfyldelse. Grundlæggende er det tre projekter, der bliver arbejdet på, men hvor parterne taler sammen, så det samlet bliver en markant opgradering af området ved Ho Bugt.

Forsvaret bruger også Ho Havn og står bag denne nedkørsel til vandet. Foto: Jacob Schultz

I dag er Ho Havn en parkeringsplads, en lille bådebro, to borde-bænkesæt, og så har militæret etableret en nedgang til vandet med noget, der ligner larvefødder under kampvogne. Altså måske ikke helt det, de fleste forbinder med en havn:

- Vi kalder det Ho Havn, og mange griner af det, siger Anne Marie Slaikjær.

Men selv har hun et tæt forhold til området. Det er her, hun og familien griller sammen med naboerne, og hvor børnene fisker krabber. For hende er det det vigtigste mødested i Ho.

Annonce

Ejer jorden

Anne Marie Slaikjær har især to roller i forhold til Ho Havn. Hun og hendes mand ejer jord rundt om havnen, og noget af det jord skal bruges, hvis havnen skal komme til ære og værdighed. Desuden er hun selv dybt involveret i planerne om at forbedre området.

Anne Marie Slaikjær fortæller, at det er en meget lang proces, før alle ideerne kan føres ud i livet. Det kræver mange ansøgninger til fonde og myndigheder. Det kan også være, at der må ændres på tingene, hvis det eksempelvis ikke lykkes at skaffe alle pengene. Foto: Jacob Schultz

Grundlæggende synes hun, at problemet i dag er, at mange turister kommer ned til området ved Ho Bugt, kigger lidt ud over vandet og kører eller går tilbage igen. Der mangler noget formidling, der kan  forklare de besøgende, hvad de skal lægge mærke til, og der skal være nogle faciliteter, der giver lyst til at sidde ved vandet. Desuden mangler der bedre muligheder for at lægge til fra vandsiden.

Men det er ikke let at arbejde ved havnen. Det er et meget fladt område, hvor man kan kigge langt ud over engene og over vandet til blandt andet Esbjerg. Det skal også bevares.

- Det skal være noget, der ikke råber for højt, siger Anne Marie Slaikjær.

Annonce

Det voldsomme vand

Mindst lige så udfordrende er det, at det er et område, der ofte bliver oversvømmet, og hvor isen kan samle sig til isbjerge om vinteren, så alt skal laves i holdbare materialer.

Elementernes rasen kan man få et lille indblik i ved at kigge på borde-bænkesættene. De er placeret på en fortøjret ponton, så det kan flyde, når vandet stiger. Men den seneste gang fik pontonen placeret sig ovenpå en skraldespand, der nu er flad og ligger under pontonen.

Den flade skraldespand vidner om, hvor vigtigt det er at tænke sig om, når der skal laves faciliteter ved Ho Havn. Foto: Jacob Schultz

To andre borde fik hoboerne doneret af Nationalpark Vadehavet. De blev gravet et stykke ned i jorden, men under den første vinterstorm var de alligevel væk. De blev fundet igen under en ræveregulering på Langli, der er lille ø i nærheden. De er på plads igen, men placeret et stykke væk fra selve havnen.

Der er altså erfaring for, at man skal tænke sig godt om, før man laver noget helt nede ved bugten.


Det skal være noget, der ikke råber for højt.

Anne Marie Slaikjær vil bevare det flade landskab ved Ho Havn
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Live: En typisk minkavler får udbetalt over 11 millioner kroner - se tallene her

Annonce