Annonce
Aabenraa

Hvis du keder dig: Prøv så Anne Franks dagbog

Ifølge kulturformidler Nina Steensgaard er 'Anne Franks dagbog' værd at bruge tiden på - ikke mindst i lige nu. Foto: Søren Gylling
Bibliotekernes døre til den fysiske bogsamling er lukkede. Men eReolen, hvor du finder både e-bøger og lydbøger, er heldigvis stadig åben. Og det er netop på Aabenraa Bibliotekernes eReol, ugens digitale kulturanbefaling er fundet; nemlig Anne Franks uredigerede dagbog, der giver en unik indsigt i, hvad indespærring og frygt gør ved mennesker.
Annonce

Aabenraa: ”Jeg keder mig… hvad skal jeg lave!”

Tre uger i hjemmeisolation kan for mange føles som evigheder. Ikke mindst for vores teenager, der er forment adgang til venner, skolegang og fester for de næste tre uger. En uoverskuelig tidshorisont med direkte kig til en dyb afgrund af kedsomhed. Jeg kan selv huske den: Kedsomheden.

Derfor bliver min anbefaling denne uge en dagbog. Selv om en dagbog i sagens natur almindeligvis er privat. Men 'Anne Franks dagbog' bør alle - unge som ældre - læse. Dagbogen er ikke kun et vidnesbyrd fra anden verdenskrig, men også fortællingen om overgangen fra barnet til voksen. Det er en ung kvindes fortælling om at være på flugt og hendes inderste tanker om sig selv og sin omverden.

Selv stiftede jeg mit første bekendtskab med dagbogen som 13-14-årig. Min mormor havde inviteret mig med i det lokale amatørteater, hvor de viste en forestilling baseret på Anne Franks dagbog.

Jeg så frem til forestilling. Ikke fordi jeg interesserede mig for teater, men fordi jeg kedede mig bravt - og højlydt. Forude ventede nemlig en hel weekend uden aftaler på programmet.

Men dagbogen og Annes historie gjorde et uudsletteligt indtryk på mig. Pludselig hørte jeg en piges - på min egen alder - stemme gennem en ellers fjern og distanceret historie om anden verdenskrig, holocaust og jødeforfølgelse. Pludselig kunne jeg se et virkeligt menneske, som var tvundet til at leve i skjul, og som aldrig fik lov til at leve et helt almindeligt teenageliv. Og Annes historie satte i den grad min kedsomhed i et andet perspektiv.

Så hvis din teenager, eller du selv, kæmper med at få tiden til at gå, vil jeg varmt anbefale denne bog - hvad enten det er i illustreret form, som lydbog eller i originaludgaven.

Og her til sidst vil jeg også snige en opfordring til selv at skrive dagbog ind. For uanset om det er på skrift eller i krusedulleform, så holder dagbogsformen til alle tider, både som personligt tilflugtssted, som skildring af ens liv og ikke mindst som stor litteratur.

God skrive- og læselyst.

Anne Frank og eReolen.dk

  • Født 12. juni 1929 i Frankfurt am Main, Tyskland.
  • Død 1945, Niedersachsen, Tyskland.
  • Blev kendt for sin dagbog, som hun skrev under anden verdenskrig, og som hendes far senere fik udgivet som bog.
  • Hendes dagbog er blevet en af de mest læste bøger i verden.
  • eReolen er bibliotekernes tilbud af danske e-bøger og lydbøger.
  • eReolen indeholder over 35.000 e-bøger og 13.000 netlydbøger fra en række danske forlag.
  • Der er både skønlitteratur og faglitteratur, titler for børn og titler for voksne.
  • Du skal være indmeldt på biblioteket i den kommune, hvor du bor. Du bruger dit almindelige biblioteks-login og pinkode.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sydjylland

Kritisk corona-udvikling: Smitten stiger stadig i Kolding og Esbjerg

Danmark

På kanten af kaninhullet

Varde

Birgit fulgte sin mand i døden

Annonce