Annonce
forside

Hvor blev kvinderne af i byrådet?

Gitte Kjeldsen (V) bliver en af bare syv kvinder i det nye byråd. Foto: Jørgen Kirk.

Kun syv kvinder skaffede sig adgang til byrådet ved kommunalvalget, og dermed kommer der ikke flere end de seneste fire år.

Ringkøbing: Flere kvinder i byrådet har været et stort tema gennem valgkampen. Kun syv kvinder var at finde i byrådssalen i seneste periode, og det var ifølge flere kandidater alt for få.

De kvindelige kandidater har gjort meget for at gøre opmærksom på problematikken, men indsatsen blev ikke belønnet af vælgerne. Da resultatet fra kommunalvalget natten til onsdag blev offentliggjort, var meldingen nemlig klar.

Stadig kun syv kvinder på rådhuset:

- Det er lidt forfærdeligt. Jeg havde håbet, at folk ville overveje noget andet, og vi har haft mange gode kandidater. Jeg er dog glad for, at vi i det mindste fik syv, siger Gitte Kjeldsen, der er blandt de valgte kandidater fra Venstre.

Annonce

Følgende kvinder er klar til byrådet

Syv kvinder blev valgt til byrådet i Ringkøbing-Skjern:Trine Ørskov, A.

Pia Vestergaard, F.

Linda Nielsen, A.

Hanne Simonsen, K.

Irene Lund Pedersen, A.

Lise Juhl Hansen, V.

Gitte Kjeldsen, V.

En skævvridning

At kun syv af byrådets 29 stole skal besættes af kvinder er ifølge Gitte Kjeldsen en skævvridning. Det er nemlig ikke noget særlig godt billede af det samfund, som kommunen er del af:

- I samfundet er der jo halvt af hvert køn. Flere kvinder ville give en større mangfoldighed, og måske ville vi få en bedre tone. Jeg har selv prøvet at sidde i teknik- og miljøudvalget som ene kvinde, og det er en udfordring, udtaler hun.

At byrådet består af få kvinder giver ifølge Venstre-kvinden et særligt sammenhold:

- Vi holder sammen, men det har selvfølgelig noget med kemi at gøre. Vi vil ikke råbe kvindekamp ud over det hele, for vi er hverken bedre eller ringere, end mændene. Det er dog lidt underligt, at der vælges på dette område, som der gør, understreger Gitte Kjeldsen.

Giver ikke op

Kommunalvalget i 2017 er ikke det første valg, hvor kvinderne i Ringkøbing-Skjern kæmper for bedre kønsfordeling i byrådet. Denne gang blev det trods flere initiativer ikke til ændringer, men Gitte Kjeldsen og kollegerne giver ikke op:

- Vi fortsætter. Næste gang kan det være, at der er nogen, der vågner, slutter hun.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Ordnet Brexit er langtfra sikret

Torsdag var der grund til at drage et lettelsens suk, da den britiske premierminister Boris Johnson på Twitter meddelte, at der var forhandlet en aftale på plads om Brexit. Det er godt nyt ikke blot for Storbritannien, men også for alle os andre. EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, bekræfter, at parterne er blevet enige om en aftale, han betegner som retfærdig og balanceret aftale for EU og for Storbritannien. Naturligvis er det grundlæggende trist, at briterne nu er på vej ud af det europæiske fællesskab. Om det på sigt vil være en fordel for nationen kan der også sættes et stort spørgsmålstegn ved. Det sagt er der dog grund til at glæde sig, fordi skilsmissen nu forhåbentlig kan gennemføres i mindelighed. Det modsatte kunne have medført omfattende kaos med nye handelsbarrierer i Europa. Markedet reagerede da også prompte på meldingen, der fik kursen på det britiske pund til at stige. Dog er det forhastet allerede nu at glæde sig over udsigten til et ordnet Brexit. Om britisk politik kan man kun forudsige, at den er uforudsigelig. Johnsons forgænger som premierminister, Theresa May, fik jo ligeledes forhandlet sig til rette med EU for blot efterfølgende at blive ydmyget i det hjemlige parlament. Man kan frygte, at det scenarie gentager sig. Den britiske regerings nordirske støtteparti har allerede vendt tommelen ned for aftalen. Hos de øvrige partier er velviljen over for Boris Johnson samtidig uhyre begrænset. Måske kan lysten til at smække premierministeren en politisk lussing vise sig større end den sunde fornuft, som en aftale ville være udtryk for. Den danske regering har nærlæst aftalen. Efter det forklarede statsminister Mette Frederiksen, at hun er villig til at strække sig meget langt for at få tingene på plads. Man kan kun håbe, at samme besindighed vil indfinde sig i parlamentet i Westminster Palace. Sikkert er det imidlertid ikke. Så nok er EU og Storbritannien nået et nødvendigt skridt videre. Men i mål er vi ikke.

Annonce