Annonce
Læserbrev

Hvor er sundhedstilbuddene til dem, der har mest brug for dem

Læserbrev: I et debatindlæg i nærværende avis den 8. august kalder Dansk Byggeris arbejdsmiljøchef Mette Møller Nielsen debatten om nedslidning for ”unuanceret”. Hun peger på, at man overser medarbejderens personlige ansvar for eksempelvis at spise sundt og dyrke motion. Det er faktorer, der spiller en rolle, når vi taler om nedslidning.

Om end at et arbejdes fysiske belastning er den primære årsag til nedslidning, så er vi hos 3F enige i, at livsstil også har en betydning. Den er blot mindre end selve arbejdets karakter. Det er blevet slået fast af blandt andre Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA). Men selvom livsstilen kun er en sekundær faktor, er det stadig vigtigt, at vi – herunder også Dansk Byggeri - hjælper byggeriets ansatte med at passe på sig selv.

NFA's forskning har vist, at styrketræning i arbejdstiden gavner de ansatte på en lang række områder, herunder i form af færre smerter og bedre fysisk form. Og det er uafhængigt af den fysiske belastning fra arbejdet. At træningen skal foregå i arbejdstiden, handler om motivationen i, at det gøres kollektivt og at man kan målrette træningen til faggruppen. Som et ekstra plus peger NFA på, at det også smitter af på det psykiske arbejdsmiljø, da medarbejderen får følelsen af, at arbejdspladsen bekymrer sig om dem.

I forlængelse heraf viser en intern undersøgelse blandt medlemmer af 3F’s byggegruppe, at næsten fire ud af fem støtter ideen om en målrettet styrketræningsindsats. Og det er meget vigtigt, at træningen målrettes den enkelte faggruppe, da der er forskel på, hvilke kropsdele der udsættes for det hårdeste slid.

I en tid hvor byggeriet påstår at mangle arbejdskraft, er det efter alt at dømme en god investering for virksomhederne at undgå nedslidning, for derved at undgå at de ansatte forlader arbejdsmarkedet før tid. Så når Dansk Byggeri skyder på manden og kvinden på gulvet, glemmer de egne interesser. Men de glemmer også ansvaret for de ansattes ve og vel.

Så herfra skal opfordringen lyde, at Dansk Byggeri støtter sine medlemsvirksomheder i at oprette sundhedstilbud for specielt de grupper, der nedslides af fysisk krævende jobfunktioner.

Når Mette Møller Nielsen peger på, at motion og sund livsstil er vigtigt i forhold til at forhindre nedslidning, så har hun ret. Hun glemmer blot, hvad hun selv kan gøre.

Annonce
Tina Christensen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Marcus Knuth er en gemen mandattyv

Marcus Knuth blev onsdag De Konservatives nye udlændingeordfører samt integrations- og indfødsretsordfører. Det er der bestemt ingen grund til at ønske tillykke med. Den politiske belønning er nemlig aldeles ufortjent. Naturligvis er det fuldstændig legitimt, hvis Marcus Knuth ikke længere har følt sig hjemme i Venstre og derfor skifter til De Konservative. Til gengæld er det målt med moralske alen helt utilstedeligt, at politikeren blot fortsætter i Folketinget, som om intet var hændt. Den 5. juni i år sendte vælgerne 43 repræsentanter for Venstre ind i Folketinget. Så vidt vides har der ikke efterfølgende været et nyt valg. Derfor er de 43 mandater fortsat Venstres. Partihop er beklageligvis ikke helt så sjældne i dansk politik. Som regel er mønstret det samme – afhopperne tager deres mandater ind i det nye parti. Opfattelsen af, at politikerne så at sige ejer deres mandat er hinsides enhver sund fornuft. Mandatet tilhører de vælgere, der har udpeget den pågældende. Ved Folketingsvalget satte godt 9500 vælgere deres kryds ved Marcus Knuth. Det gjorde de givetvis i forventning om, at deres tillidsmand på tinge ville arbejde for Venstres dagsorden. Den tillid er nu gjort til skamme. Eneste anstændige beslutning er at forlade sin politiske tillidspost, hvis man af den ene eller anden grund kommer på kollisionskurs med sig parti. Så kan suppleanten nemlig rykke ind og fortsætte arbejdet for den liste, som vælgerne har peget på. Havde Marcus Knuth draget denne rette konsekvens, ville det aftvinge respekt. Det havde herefter stået ham frit for eventuelt at stille op som konservativ kandidat ved næste Folketingsvalg, hvor han måske endda havde haft rimelige muligheder for atter at blive sendt afsted til Christiansborg. I stedet har Marcus Knuth nu slet og ret gjort sig skyldig i gement mandattyveri, hvor han har sat sine egne interesser over vælgernes. Den slags bidrager til en politikerlede, som i dette tilfælde er absolut berettiget.

Annonce