Siltoft: Det er den yderste grænse og faktisk så langt ude, at kragerne formentlig har vendt.
Men Danmarks sydvestligste hjørne, Siltoft, er samtidig en perle, med storslået udsigt over både den danske Margrethekog og den tyske Rickelbüller Kog.
På vej dertil kommer naturelskere forbi Danmarks sydvestligste hus, et lille grænsevogterhus placeret på toppen af det tidligere havdige fra 1861. Netop dette lille hus står nu over for en ansigtsløftning, opgradering og en hel ny funktion.
Ulrik Pedersen, kommunikationskonsulent, Tøndermarsk InitiativetGrænsevogterhuset bliver et naturligt sted for vandrere at søge ly og læ for regn og blæst - og på varme dage skygge.
- Huset bliver et madpakkehus med formidling, toilet og vandpost. Efter planen skal det åbne for publikum i løbet af sommeren, fortæller kommunikationsmedarbejder ved Tøndermarsk Initiativet, Ulrik Pedersen.
Det lille gendarmhus indgår allerede i dag i det stisystem, som Tøndermarsk Initiativet har etableret i løbet af de seneste par år.
- Grænsevogterhuset bliver et naturligt sted for vandrere at søge ly og læ for regn og blæst - og på varme dage skygge, fortæller Ulrik Pedersen.
Velkomststed
Det kommende opholdsrum har vinduer mod øst, syd og vest, og stedet indbyder dermed til at formidle Tøndermarsken og Nationalpark Vadehavet.
- Det er derfor allerede udpeget som et velkomststed i Nationalpark Vadehavets nye formidlingsprojekt, så her bliver etableret en udstilling, der fortæller om området i samspil med den øvrige formidling i Tøndermarsken, siger Ulrik Pedersen.
Huset
Grænsevogterhuset er fra 1956 og blev bygget som erstatning for en træhytte på stedet.
Siltoft/Norddeich er den grænseovergang langs den dansk-tyske grænse, der ligger længst mod vest.
Inden Schengen-aftalen om de åbne grænser mellem Danmark og Tyskland trådte i kraft i 2001, var det kun muligt at passere grænsen ved Siltoft med en speciel tilladelse.
Han understreger, at projektet bliver realiseret i et godt samarbejde mellem den lokale ejer af huset, Højer Turistforening, Nationalpark Vadehavet, Tøndermarsk Initiativet og Tønder Kommune.
Grænsevogterhuset bliver i øvrigt ikke kun indrettet for naturelskere og andre besøgende. Det nyrenoverede hus kommer også til at fungere som et opholdssted og frokoststue for marskhjælperne, når de arbejder i området. De står samtidig for opsyn, oprydning indendørs og udendørs samt mindre vedligeholdelsesopgaver i og omkring huset.