Annonce
Tønder

Hvor kragerne vender: Danmark sydvestligste hus får en ansigtsløftning

Det lille grænsevogterhus placeret på toppen af det tidligere havdige fra 1861. Huset indrettes nu som opholdsrum og velkomststed og åbnes for publikum. Foto: Uwe Iwersen
Grænsevogterhuset ved Siltoft syd for Højer forvandles til et madpakkehus med formidling, toilet og vandpost. Efter planen skal det åbne for publikum i løbet af sommeren.

Siltoft: Det er den yderste grænse og faktisk så langt ude, at kragerne formentlig har vendt.

Men Danmarks sydvestligste hjørne, Siltoft, er samtidig en perle, med storslået udsigt over både den danske Margrethekog og den tyske Rickelbüller Kog.

På vej dertil kommer naturelskere forbi Danmarks sydvestligste hus, et lille grænsevogterhus placeret på toppen af det tidligere havdige fra 1861. Netop dette lille hus står nu over for en ansigtsløftning, opgradering og en hel ny funktion.


Grænsevogterhuset bliver et naturligt sted for vandrere at søge ly og læ for regn og blæst - og på varme dage skygge.

Ulrik Pedersen, kommunikationskonsulent, Tøndermarsk Initiativet


- Huset bliver et madpakkehus med formidling, toilet og vandpost. Efter planen skal det åbne for publikum i løbet af sommeren, fortæller kommunikationsmedarbejder ved Tøndermarsk Initiativet, Ulrik Pedersen.

Den yderste grænse: Siltoft-overgangen, hvor der ellers er fri passage, er i forbindelse med den corona-betingede grænselukning netop nu spærret af. Dermed er det ikke muligt fra dansk side at komme ud til grænsestenen ved det fremskudte dige, der blev afsløret i forbindelse med indvielsen af diget i 1982. Foto: Uwe Iwersen

Det lille gendarmhus indgår allerede i dag i det stisystem, som Tøndermarsk Initiativet har etableret i løbet af de seneste par år.

- Grænsevogterhuset bliver et naturligt sted for vandrere at søge ly og læ for regn og blæst - og på varme dage skygge, fortæller Ulrik Pedersen.

Annonce

Velkomststed

Det kommende opholdsrum har vinduer mod øst, syd og vest, og stedet indbyder dermed til at formidle Tøndermarsken og Nationalpark Vadehavet.

- Det er derfor allerede udpeget som et velkomststed i Nationalpark Vadehavets nye formidlingsprojekt, så her bliver etableret en udstilling, der fortæller om området i samspil med den øvrige formidling i Tøndermarsken, siger Ulrik Pedersen.

Huset

Grænsevogterhuset er fra 1956 og blev bygget som erstatning for en træhytte på stedet.

Siltoft/Norddeich er den grænseovergang langs den dansk-tyske grænse, der ligger længst mod vest. 

Inden Schengen-aftalen om de åbne grænser mellem Danmark og Tyskland trådte i kraft i 2001, var det kun muligt at passere grænsen ved Siltoft med en speciel tilladelse.

Han understreger, at projektet bliver realiseret i et godt samarbejde mellem den lokale ejer af huset, Højer Turistforening, Nationalpark Vadehavet, Tøndermarsk Initiativet og Tønder Kommune.

Silftoft og grænsevogterhuset indgår allerede i dag i det stisystem, som Tøndermarsk Initiativet har etableret i hele marsk-området. Foto: Uwe Iwersen

Grænsevogterhuset bliver i øvrigt ikke kun indrettet for naturelskere og andre besøgende. Det nyrenoverede hus kommer også til at fungere som et opholdssted og frokoststue for marskhjælperne, når de arbejder i området. De står samtidig for opsyn, oprydning indendørs og udendørs samt mindre vedligeholdelsesopgaver i og omkring huset.

Det kommende opholdsrum har vinduer mod øst, syd og vest, og stedet indbyder dermed til at formidle Tøndermarsken og Nationalpark Vadehavet. Foto: Uwe Iwersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Restauratør kæmper for at få varer hjem, mens bookingerne vælter ind: - Bare mens vi har talt sammen, har jeg fået ti opringninger

Erhverv For abonnenter

28-årige Linette er chef for område med 260 medarbejdere i Sydbank: - Jeg har flere gange oplevet, at folk tror, jeg er assistenten

Kolding

Værtshusejer tvivler på genåbning onsdag: Jeg kan ikke se hvordan det skal fungere

Esbjerg For abonnenter

Bred opbakning til alternativ fritagelse for nationale test: - Det føles rent ud sagt som tidsspilde

Kolding

Fodboldformand jubler: - Vi gør klar til at få op mod 1500 tilskuere på Kolding Stadion

Annonce