Annonce
Debat

Hvor længe skal vi finde os i regnedrengenes fejlskud?

På kant: Hvor længe endnu, Catilina, vil du misbruge vores tålmodighed?

Spørgsmålet blev stillet af den romerske politiker Cicero i 63 f.Kr. efter at omtalte Catilina gang på gang forsøgte at undergrave de politiske spilleregler i den romerske republik.

Ja, jeg indrømmer, jeg er en klassisk nørd.

Men citatet har meldt sig hos mig med stigende styrke i de senere år – nemlig hver gang vi igen-igen får præsenteret eksempler på, at Finansministeriet reelt har overtaget magten på Slotsholmen både fra de andre ministerier, og, hvad der er værre, fra vores folkevalgte politikere.

Eksemplerne står i kø.

Danmarks mest erfarne folketingspolitiker Bertel Haarder har sammen med flere tidligere ministre kraftigt kritiseret Finansministeriet for magtfuldkommenhed og for stor politisk indflydelse uden politisk indsigt og hvad værre er - politisk legitimitet.

Fra den anden side af folketingssalen bliver ministeriet kritiseret for enøjede, gammeldags og automatiske regnemodeller, der ikke modsvarer et moderne samfund.

Set fra borgernes side er der en række tydelige problemer. Skat er blot et eksempel på, at ministeriet stoler så meget på deres regneark, at de begynder at få folk fyret, længe før de forventede forbedringer af deres teorier viser sig.

Hvad de i øvrigt sjældent gør.

Og det er også fra Finansministeriet, man reelt beslutter, hvor mange læger, politifolk, pædagoger, dommere, lærere og andre statsansatte, vi har til rådighed, og hvor mange vi skal uddanne til vores fremtidige behov. Igen passer virkeligheden ikke med regnedrengenes teorier. Indrømmet, det er svært at spå om fremtiden, men Finansministeriet har gjort fejlberegninger til en kunstform, hvor de næsten altid rammer langt ved siden af.

Hvor længe endnu, kære politikere, skal Finansministeriet misbruge vores tålmodighed?

Annonce
Kim Ruberg
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Illegal indvandrig er alarmerende

Fra statistikkerne ved vi, at der er godt 800.000 indvandrere og efterkommere i Danmark. Opgørelserne siger naturligt nok ikke noget om den illegale indvandring, da de pågældende personer ikke er registreret. Men Rockwool Fonden har et skøn. Ved hjælp af en avanceret statistisk model vurderer Rockwool Fonden, at cirka 26.000 personer opholder sig ulovligt i landet. Det er en stigning på 18 procent, siden fonden kom med sin seneste rapport i 2016. Nyheden er alarmerende. Et er den lovlige immigration, der så sandelig også har skabt udfordringer. Men noget ganske andet er, at vores land åbenbart huser mennesker, vi intet aner om. Vi har således ikke mulighed for at tjekke, om de pågældende er farlige kriminelle eller måske endog terrorister. I sagens natur er der indbyggede usikkerheder i rapporten. Men ifølge fondens egen forskningsenhed holder det med 95 procents sandsynlighed stik, at mellem 23.000 og 29.000 personer lever under jorden her til lands. Hver og en af dem er en for mange. Tilsyneladende er der to former for illegal indvandring. Uvist hvordan lykkes det åbenbart nogle mennesker at snige sig hertil og gå i skjul. Andre indrejser lovligt, men opholder sig efterfølgende i Danmark i strid med lovgivningen. Blandt andet sker det åbenbart, at kinesere udnytter deres landsmænd som kummerligt betalt arbejdskraft i restaurationsbranchen. Kokkene kommer til Danmark i henhold til den såkaldte beløbsordning. Den sikrer på papiret kineserne en ganske udmærket løn. Men Fagbladet 3F skriver, at ingen eller kun få fridage samt groteske arbejdsuger kombineret med fradrag for kost og logi reducerer den reelle timeløn til omkring 25 kroner. Kinesiske kokke er næppe den store trussel mod rigets sikkerhed. Men de pågældendes ophold er ligeså ulovligt som alle andre illegale immigranters. Derfor er der også her behov for en energisk indsats med at opspore og udvise disse mennesker, ligesom deres arbejdsgivere naturligvis skal gøres ansvarlige.

Kolding

Efter krisemøde: Nyt forlig og fremtidens Kolding Havn ventes klar inden jul

Annonce