Annonce
Læserbrev

Hvordan blev man valgt som gæst til genforeningsfest?

Læserbrev: Den 10. januar 2020 åbnede man markeringen af 100-året for Genforeningen med en gallafest i Det Kongelige Teater for særligt indbudte.

Fra Aabenraa Kommune kunne vi i JydskeVestkysten læse, hvem der herfra var udvalgt, og det vakte hos mig en del undren, for hvilke kriterier havde man mon valgt ud fra?

Umiddelbart gik mine tanker på, at det måtte være byrådet eller måske kultur- og fritidsudvalget, der havde udvalgt, hvem der skulle have invitationerne, men med en smule research blev jeg klogere. Det var ikke tilfældet. Men hvem er det så?

Hvem havde man tænkt på, men på grund af et begrænset antal pladser været nødsaget til at fravælge?

Skulle jeg pege på nogen, ville mine kriterier have været mennesker, der ved siden af deres daglige arbejde og virke, havde ydet en særlig og uegennyttig indsats for borgere i Aabenraa Kommune. Dertil ville jeg lægge, at det meget gerne måtte være nogle, som har vist en særlig historisk interesse.

Ud fra de kriterier kunne man blandt andet have valgt:

Malene Bruhn – Julehjertebyen.

Gunnar Petersen – makrelfesterne, kanonbatteriet og lystbådehavnen m.m.

Jørgen Witte – borgmester i 12 år og udgiver af flere historiske bøger.

Meldgård – Som blandt andet giver mennesker på kanten af samfundet en ny chance med oplæring og job.

Christian Panbo – 21 års gratis høstkoncert for handicappede. Beriget byen med nyt Museum med private malerier.

Michael Jebsen – Har forskønnet byen med talrige nybyggerier

Svend Nielsen – tidligere formand for Frederiksklubben gennem 15 år, formand for byhistorisk museum og 3. November Fonden.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Ingen grund til Corona-panik

Så er dét sket, som vi længe har vidst var overvejende sandsynligt: Coronavirus er kommet inden for landets grænser. En medarbejder ved TV2 har været på ferie i Italien og har med sig hjem fra skiferien bragt virussen, og nu træder det danske virusberedskab i kraft. Det må vi have tiltro til, men allerede nu meldes om butikker, der tømmes for håndsprit, og andre reaktioner, som kunne være forløbere for egentlig panik, og det er der ingen grund til. Omend mange er døde af Coronavirusen særligt omkring epicentret i millionbyen Wuhan i Kina, er den ikke, som vi også forleden bemærkede på denne plads, særlig farlig. Det foreløbigt største studie af den nye Coronavirus, Covid 19, fra Kina viser, at der er en dødelighed på 2,3 procent hos en gruppe smittede, hvor eksempelvis den for nogle år siden så frygtede SARS-virus havde en dødelighed på ti procent. I farlighed minder Corona altså mest om en almindelig influenzavirus, og derfor skal vi heller ikke gå i panik og lukke landet ned, fordi smitten nu er kommet inden for landets grænser. Coronavirus smitter mellem mennesker nøjagtig som influenza gør, det vil sige ved nys og host samt ved direkte kontakt. Det betyder også, at man skal opføre sig nogenlunde på samme måde. Undgå at være for tæt på mennesker, der nyser og hoster, samt sørge for en god håndhygiejne. Som altid er ældre og svagelige særligt udsatte, mens børn ikke ser ud til i særlig grad at blive ramt. Selvfølgelig er det angstprovokerende, når vi i en globaliseret og rejselysten verden rammes af en virus, der indtil videre ingen vaccine er imod. Men alt tyder på, at denne virus er relativt harmløs, og udviklingen i Kina er sådan, at antallet af nye smittede har været faldende siden januar. Faldet er kommet, efter den kinesiske stat i begyndelsen groft undertrykte redelige lægers opråb om et problem, men efter man opgav at lyve herom, ser det ud til, at man er ved at få styr på situationen. I et åbent og oplyst samfund som det danske, er vi heldigvis fri for den slags mummespil.

Annonce