Annonce
Haderslev

Hvordan konserverer man en ti millioner år gammel hval

Konservator Trine Sørensen fortæller i et foredrag om sit arbejde med at præparere en ti millioner år gammel fossil næbhval, der blev undet i Gram. Foto: Museum Sønderjylland
Konservatorer fra Museum Sønderjylland fortæller i ny foredragsrække om deres arbejde.

Museum Sønderjyllands konservatorer går nye veje.

Som noget helt nyt fortæller de nemlig nu i en lille foredragsrække om deres arbejde med at bevare spændende museumsgenstande.

På udvalgte museumslokaliteter går de i løbet af i år i dybden om fortæller om konservering og bevaring af henholdsvis palæontologiske, arkæologiske og den nyere tids genstande.

Første foredrag finder sted den 19. februar og handler om udgravning, præparation og konservering af de berømte, fossile hvaler fra Gram Lergrav. Under overskriften "Hvordan konserverer man en ti millioner år gammel hval" vil inviterer konservator Trine Sørensen med på en hvals rejse fra at svømme rundt i Gram Havet for 10 millioner år siden og frem til, som et fossil, at ende på museum til gavn for forskere og publikum.

Det er et stort og tålmodighedskrævende arbejde at udgrave, præparere og konservere hvalerne. Ikke blot er de forholdsvise store, men de gamle fossiler er også meget skrøbelige og kan derudover nedbrydes af kemiske processer. Tilhørerne får under foredraget et indblik i det arbejde, der foregår i udgravningen og i konservatorens værksted, og hvad museet gør for at bevare vores fælles kultur- og naturarv.

Gram Lergrav – Palæontologi lægger lokaler til foredraget, der begynder klokken 19 og varer en times tid. Det koster 50 kroner at lytte med.

Flere andre foredrag er på vej. 8. april handler det om konservering af hverdragsgenstande på museet i Kulturhistorie Tønder og 8. september gælder det arkæologisk konservering: Fra udgravning til udstilling på Arkæologi i Haderslev.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Derfor skal vi turde drømme stort

Martin Braithwaite er en god fodboldspiller, og det har han været i mange år. Ellers bliver man ikke førsteholdsspiller i Esbjerg fB, professionel i Frankrig, England og Spanien. Man bliver ikke landsholdsspiller. Det krævet særligt talent og særlig arbejdsomhed. Men et vildt, vidunderligt og vanvittigt klubskifte fra en spansk bundklub, Leganés, til en af verdens allerstørste, mest mytiske fodboldklubber, FC Barcelona, ændrer alligevel alt. 28-årige Martin er ikke længere bare en dygtig fodboldspiller, han er en stjerne, katapulteret ind på lystavlen hos stort set alle danskere. I løbet af en uge. Vi skriver sjældent om fodbold på denne plads, det bliver ikke omdrejningspunktet herfra. Men der er noget i den historie, som er værd at hæfte sig ved. Den er enormt inspirerende. Historien om en ung knægt fra Esbjerg, der – når man hører alle anekdoterne, der dukker frem nu, og det er mange - altid har haft en stålsat tro på sig selv, et mod til at sætte ambitionerne højt og en ukuelig vilje til at forfølge dem. Vejen til Barcelona har ikke været let. Der har været omveje, og der har været kampe og klubophold undervejs, som var mindre vellykkede. Men han holdt fast. Så mens alverden var ved at tabe underkæben, da knægten fra Esbjerg lørdag eftermiddag stod klar på sidelinjen på Camp Nou, Barcelonas hjemmebane, klar til at gøre sin debut som Messis holdkammerat, var hovedpersonen afklaret. Det var jo lige præcis det scenarie, han havde forestillet sig i mange år. Det starter med en drøm. Man når ingen steder uden, i fodbold, i politik, i erhvervslivet, i skolen, i livet. Det kræver mod at drømme stort. Det kræver fantasi. Selvfølgelig kræver meget mere end det at se drømme blive til virkelighed. Der er ganske givet flere knuste drømme end det modsatte derude, så meget desto mere er der grund til at nyde øjeblikket, når det lykkes en af vores egne at indfri en vild drøm. Mærke det. Glæde sig. Kan man komme fra et ungdomsfodboldhold i Sædding-Guldager til førsteholdet i FC Barcelona, kan alt ske. Drøm det. Drøm stort. Og gå efter den. Tænk sig; det kunne jo være, at også din gik i opfyldelse.

112

Dige repareret ved Møllehus i nat: - Vi er fortsat i forhøjet beredskab

Annonce