Annonce
Erhverv

Hvordan skaber vi det næste Mærsk, Lego eller Ecco?

De store succesfulde danske virksomheder var engang små. Skal vi skabe fremtidens store virksomheder, må vi skabe nogle helt grundlæggende gode erhvervsvilkår.

I 1912 købte en sømand og hans far et dampskib og startede Rederiet Svendborg.

En snedker i Billund grundlagde i 1932 en legetøjsfabrik, der lavede klodser. Og i Bredebro var året 1963, da værkføreren Karl Toosbuy ville være selvstændig og lavede den første Ecco-sko.

I dag er det virksomheder, der tilsammen omsætter for over 300 milliarder kroner om året.

Men hvad er bemærkelsesværdigt ved disse tre store danske verdensomspændende virksomheder?

De er alle startet i det små af mennesker, der ville stå på egne ben og skabe noget. De er skabt af folk med en håndværker- og faglært baggrund - og så er de skabt for mange år siden.

Faktisk er der blandt de allerstørste danske virksomheder på C25-indexet kun én virksomhed, der er grundlagt efter murens fald.

Vi skal snakke om fremtiden

I Danmark taler vi ofte stolt om vores store virksomheder, der beskæftiger titusinder af danskere og endnu flere ude i verden. Men hvor længe varer det ved? Hvor længe kan de holde sig på toppen?

Verden skal selvfølgelig stadig have transporteret varer rundt, mennesket går stadig i sko, og hvis iPad’en og smartphones ikke vinder helt, vil børn stadig lege - og meget gerne med klodser fra Billund. Men der er ingen garantier.

Den samtale, vi som samfund mangler, er, hvordan vi skaber de nye, store danske virksomheder? Den samtale bidrager SMVdanmark gerne til.

Annonce

”Don’t pick the winners”

Små virksomheder med succes og de rette erhvervspolitiske vilkår bliver til større virksomheder. Det viser historien om Mærsk, Lego og Ecco.

Men en forudsætning for, at vi kan skabe de nye store virksomheder, der skal bære vores beskæftigelse og velfærd i årene fremover er, at vi som samfund skaber mulighederne for, at danskerne tør starte egen virksomhed.

Hvilke virksomheder, der i fremtiden vil være en succes, er umuligt at gisne om. Vi ved det ikke. Bare tænk på den teknologiske udvikling, vores samfund har været igennem de seneste år. Tør du gætte på, hvor vi er om 10, 20 eller 30 år?

Historien har utallige eksempler på erhvervsmæssige og politiske beslutninger, der slog fejl, fordi man troede, at man kunne forudsige fremtiden.

Annonce

Gode erhvervsvilkår er grundlaget

Så lad os i stedet for at tro, at vi kan gætte rigtigt om fremtiden, skabe nogle helt grundlæggende gode og ukomplicerede vilkår, der giver mulighed for at gode ideer kan prøves af - uanset branche.

Vi skal skabe gode erhvervsvilkår, der gør, at iværksætteren ikke bliver i maven, men hvor unge som ældre tør starte egen virksomhed. Hvor dem, der tør, ikke begrænses af manglende socialt sikkerhedsnet eller bremses af overregulering. Hvis man er god til at bygge klimavenlige huse, skal man gøre det, i stedet for at udfylde ansøgninger, formularer og blanketter.

Vi skal skabe plads for dem, der kan og vil skabe den vækst vores samfund har brug for. For kommer der ikke hele tiden nye små virksomheder, dræber vi det vækstlag, vores samfundsøkonomi er bygget på.

Alexander L. Nepper, politisk chefkonsulent hos SMVdanmark. Pressefoto
Annonce
Erhverv For abonnenter

Iværksætter i vild vækst: Her kører direktøren ud til medarbejderne og griller hamburgere og hotdogs

Danmark

Lørdagens coronatal: 358 blev konstateret smittet det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland For abonnenter

Fem børn mistede deres mor: 35-årige Nanna døde på sin søns fødselsdag

Vejen For abonnenter

20-årige Mathilde var halvanden time fra at dø: Nu er hun tjener med en halv arm

Tyskland

Tyskland går til valg: De unge må vente på den store omvæltning

Aabenraa

Bil bragede ind i traktor: Promillen var over det tilladte

Danmark

Gigantisk donation: Lego Fonden giver en milliard kroner til covid-19-ramte børn

Vejen For abonnenter

Nadja vejede 186 kilo og fandt trøst i mad: - Folk så overhovedet ikke mig, de så bare min krop som et problem, der skulle ordnes

Aabenraa

I seks år har den fået lov til at forfalde og gro til: Bygma er tavs om grund i centrum af Aabenraa

Danmark

Dall: Pludselig er de socialdemokratiske ministre blevet meget bevidste om at tale om 'skatteydernes kroner'

Danmark

En lugt af død bredte sig i kvarteret: - Naboerne spurgte, om jeg havde lig i drivhuset

Team Esbjerg

Tidligere Team Esbjerg-målvogter er ikke i tvivl: De skal kunne vinde over Buducnost

Haderslev For abonnenter

Mor og datter stiller op til valget som debutanter: - Vi er rå og nye

Billund

Sjællandsk tophold snuppede to point i Grindsted: - Vi tabte til et smartere hold

Annonce