Annonce
Leder

Hvorfor er aktivister så forudsigelige?

Jørn Broch

Det var forudsigeligt, at Baltic Pipe-projekt skulle blive mål for ulovlige demonstrationer. Desværre og alt for ofte ender en i kernen helt legitim modstand mod den type projekter med udemokratiske aktioner.

15 demonstranter blev tirsdag morgen anholdt, da de havde besat Baltic Pipe byggepladsen ved Gl. Ålbo ved Fænøsund ved Kolding.

Baltic Pipe er et gigantisk projekt til 12-16 milliarder kroner. Det er en naturgasledning, som forbinder Norge med Polen. Den løber tværs gennem Danmark. Det er bestemt ikke uproblematisk. Den private ejendomsret er udfordret – landmænd får eksproprieret jord. Der er miljømæssige aspekter – der klappes mudder i Lillebælt.

Annonce

Demonstranterne bag tirsdagens ulovlige aktion fokuserer dog på klimaet. Baltic Pipe er et projekt, som kan hjælpe Polen med at nedbringe sit forbrug af fossile brændstoffer. Demonstranterne har ret i, at naturgas er ikke så rent, som vi troede en gang, men det er dog langt mere klimavenligt end den kul, som man fyrer af i store mængder i det polske samfund.

Derfor vil Baltic Pipe betyde et stort løft for klimaet. Alternativet er nemlig ikke en skov af vindmøller. Det er flere kul på kedlen.


Alternativet er nemlig ikke en skov af vindmøller. Det er flere kul på kedlen.


Desværre bliver diskussionerne om klima ofte alt for unuancerede. De har tendens til at blive rituelle, vi taler i Danmark mere om at være foregangsland end om at gøre en forskel.

Baltic Pipe er effektfuld realpolitik. Den gør faktisk en forskel. Demonstranterne vil have stoppet projektet. Det får de ikke, og heldigvis for det. De bryder nemlig loven. De respekterer ikke demokratiet. Har de ikke lært lektien nu, må de gå en hård sommer i møde.

Demonstranterne burde i stedet følge spillereglerne. Borgere samler lige nu underskrifter for at få Baltic Pipe rejst i Folketinget. 8000 underskrifter er samlet ind. Kan de samle 50.000, vil Folketinget behandle sagen. Sådan er spillereglerne. Det burde aktivisterne bruge kræfterne på. Det ville være demokratisk. At det så formentlig ikke vil betyde det mindste for Baltic Pipe-arbejdet, er en anden sag. Det hører med til demokratiet, at man ikke altid får sin vilje.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce